Ειδικότητες με ζήτηση οι πωλητές και οι νοσηλευτές

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 11 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Ρεπορτάζ: ΤΟΝΙΑ ΤΣΑΚΙΡΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012 στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Σταθεροποίηση στα υψηλά ποσοστά ανεργίας, αμοιβές με προμήθεια, ζήτηση πωλητών, νοσηλευτών και επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό για αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά στον ευαίσθητο και ταλαιπωρημένο τομέα της εργασίας για το 2013 στην Ελλάδα.
Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς εργασίας, ειδικότητες με ζήτηση είναι πλέον εκείνες στους τομείς των πωλήσεων λιανεμπορίου (υπάλληλοι καταστημάτων κατά κανόνα μικρού μεγέθους), εξωτερικοί πωλητές με έμφαση στην αμοιβή με προμήθεια σε αντίθεση με το παρελθόν όπου υπήρχε μεικτό σύστημα (μισθός και προμήθεια), νοσηλευτές, καθώς και εργάτες βιομηχανίας, βιοτεχνίας, μεταποίησης, κλάδου επισκευών και συντηρήσεων κτιρίων και μηχανών. Στον δημόσιο τομέα και στην Αυτοδιοίκηση ζητούνται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου βρεφοκόμοι, αρχαιοφύλακες, προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης.
Σχετικά με τις προοπτικές της αγοράς εργασίας για το 2013 η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Crème de la Crème Μάρω Μπανάκου τονίζει: «Αναμένεται να είναι η πρώτη χρονιά που η ανεργία θα γνωρίσει είτε μικρή αύξηση είτε θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Πάντως, επιμέρους κλάδοι της αγοράς θα συνεχίσουν να καταγράφουν αύξηση της ανεργίας ενώ ο κλάδος του λιανεμπορίου θα αρχίσει να σημειώνει άνοδο απασχόλησης, κυρίως όχι λόγω αύξησης της απασχόλησης στις υφιστάμενες επιχειρήσεις, αλλά λόγω της εφευρετικότητας των μικρεμπόρων, οι οποίοι θα ιδρύσουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες σε αντικατάσταση των παραδοσιακών τις οποίες εγκατέλειψαν κατά την εφετινή χρονιά».
Τι μπορούν όμως να κάνουν οι επιχειρήσεις για να αυξήσουν τα κέρδη και να επιβιώσουν στους δύσκολους καιρούς; Σύμφωνα με την κ. Μπανάκου, οι εταιρείες πρέπει «να επενδύσουν σήμερα στο ανθρώπινο δυναμικό τους, το οποίο αν δεν βιώνει την κρίση ευθέως (αφού εργάζεται), τη βιώνει τουλάχιστον εμμέσως διότι κάθε οικογένεια έχει σίγουρα έναν άνεργο κατά μέσον όρο. Στις καλές εποχές δεν περισσεύει χρόνος για εκπαίδευση και ανάπτυξη, στις σημερινές όμως η λαμπρή ευκαιρία μάς δίνεται από την ίδια την κρίση». Είναι η κατάλληλη ώρα να επενδύσουν οι επιχειρήσεις στο ήδη υφιστάμενο προσωπικό, καταλήγει, «προκειμένου να το βοηθήσουν να αυξήσει την παραγωγικότητά του, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση των κερδών αλλά και θα συμβάλει στη θωράκιση της ίδιας της επιχείρησης έναντι των ανταγωνιστών της».

Σχολιάστε

14 − nine =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here