Κρατάνε τα σκήπτρα της δημοφιλίας Παιδαγωγικά και Νομική

Κρατάνε τα σκήπτρα της δημοφιλίας Παιδαγωγικά και Νομική
Οι πρώτες επιλογές ανά Πεδίο αποδεικνύουν ότι σχεδόν οι μισοί μαθητές συνωστίζονται για μια θέση σε σχολές του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης, που υπόσχονται γρήγορη και σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση

Στις προτιμήσεις των υποψηφίων, όπως αποτυπώνονται στα μηχανογραφικά δελτία του 2008, δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές σε σύγκριση με το 2007. Τα παιδαγωγικά τμήματα Θεσσαλονίκης και Αθήνας εξακολουθούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να παραμένουν τα δημοφιλέστερα ευρισκόμενα στην 1η και 2η θέση, εμφανίζοντας αισθητή άνοδο στις πρώτες προτιμήσεις (+456 και +80 αντίστοιχα).

Η Νομική Αθήνας παρουσιάζοντας σταθερότητα ως προς τον αριθμό των πρώτων προτιμήσεων σταθεροποιήθηκε στην 3η θέση, αν και έχασε 150 πρώτες προτιμήσεις. Η Σχολή Αστυφυλάκων χάνοντας το 1/3 περίπου των πρώτων προτιμήσεων βρέθηκε στην 7η θέση, ενώ δύο χρόνια πριν βρισκόταν στην 3η. Η Σχολή Αξιωματικών ΕΛΑΣ κατρακύλησε από την 6η στην 10η θέση χάνοντας κι αυτή περίπου το 1/3 των πρώτων προτιμήσεων. Στην 4η θέση με λιγότερες προτιμήσεις το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ που το 2005 αλλά και προηγούμενες χρονιές ήταν το κορυφαίο τμήμα στις καρδιές των υποψηφίων.

Σημαντική η άνοδος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ που βρέθηκε στην 5η θέση και του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής που ανέβηκε στην 6η θέση, ενώ δύο χρόνια πριν ήταν στην 15η. Ακριβώς αντίστροφη ήταν η πορεία του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας (Αθήνας).

Σταθερότητα παρουσιάζουν τα τμήματα Ιατρικής Αθήνας και Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ που συμπληρώνουν την πρώτη 10άδα. Ενισχυμένα τα τμήματα Νομικής Θεσσαλονίκης και Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθήνας και Ψυχολογίας του Παντείου. Σταθερά στη 14η θέση το τμήμα Φιλολογίας παρά τις μικρές απώλειες. Ανέβηκε στην 15η θέση από την 20ή το τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας, ενώ πρώτο ΤΕΙ είναι το τμήμα Λογιστικής Πειραιά που εμφανίζεται στην 18η θέση. Σε ανοδική τροχιά τα τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλονίκης, Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Στα αζήτητα
Στον αντίποδα υπάρχουν δεκάδες τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ απ όπου εισάγονται κατά συντριπτική πλειονότητα υποψήφιοι που δεν τα έχουν επιλέξει στις πρώτες τους προτιμήσεις. Μια ματιά στα τμήματα που ελέω της βάσης του «10» κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω ελλείψεων σπουδαστών φανερώνει ότι αυτά αποτελούν το 20-25% του συνόλου των τμημάτων ΤΕΙ. Πρόκειται για τμήματα που έχουν αφεθεί χωρίς χρηματοδότηση, υποδομές και προσωπικό.

Κάμψεις και ανακάμψεις
Το βασικότερο συμπέρασμα είναι ότι η πλειονότητα των υποψηφίων, περισσότεροι από 4 στους 10, συνωστίζεται για μια θέση σε τμήματα που υπόσχονται γρήγορη και σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση, σε τμήματα, κυρίως των ΑΕΙ του Λεκανοπεδίου αλλά και της Θεσσαλονίκης, σε τμήματα γενικών επιστημόνων και όχι σε τμήματα με εξειδικευμένο ή ασαφές αντικείμενο. «Παραδοσιακά» επαγγέλματα όπως γιατροί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί παρά την όποια κάμψη τους από την εισβολή των Νέων Τεχνολογιών εξακολουθούν να ελκύουν τους νέους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι υποψήφιοι για τα τμήματα δασκάλων και νηπιαγωγών, τα οποία το 2008 πραγματοποίησαν εντυπωσιακή άνοδο πιστοποιώντας ότι η πενταετία που διανύουμε είναι των τμημάτων. Παράλληλα ψηλά, παρά τις απώλειες, βρίσκονται τα στρατιωτικά – αστυνομικά, ενώ συνεχίζεται η ανάκαμψη παραδοσιακών «καθηγητικών» σχολών.

1ο ΠΕΔΙΟ: Δάσκαλοι-Νηπιαγωγοί-Γυμναστές σε άνοδο
Ακόμα πιο ενισχυμένα εμφανίζονται το 2008 τα παιδαγωγικά τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και Αθήνας που έχουν εδραιωθεί στις δύο πρώτες θέσεις στο γενικό σύνολο των τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά «εκτοξεύτηκαν» σε υψηλές θέσεις και τα τμήματα για Νηπιαγωγούς. Και αυτά λόγω της υποχρεωτικής από φέτος προσχολικής αγωγής. Τα τμήματα Θεσσαλονίκης και Αθήνας εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις.

Στις ίδιες θέσεις, την 3η και την 4η του πεδίου παρέμειναν τα νομικά τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Σε καλές θέσεις παρουσιάζονται και τα ΤΕΦΑΑ, ενώ σταθερα ψηλά βρίσκονται τα τμήματα Ψυχολογίας.

2ο ΠΕΔΙΟ: Αντεπίθεση των «καθηγητικών» σχολών
Το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου που λειτούργησε το 2007 για πρώτη χρονιά και σχημάτισε «αυτοδύναμη κυβέρνηση», αφού το «ψήφισαν» 630 υποψήφιοι, φέτος έμεινε «εκτός» συγκεντρώνοντας μόλις 40 πρώτες προτιμήσεις. Αισθητή μείωση παρουσιάζουν για μια ακόμα χρονιά τα τμήματα Πληροφορικής και ειδικότερα τα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Τα τμήματα Μαθηματικών, κυρίως, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Φυσικής Αθήνας, αλλά και Θεσσαλονίκης και Χημείας Αθήνας συνεχίζουν την περσινή ανοδική τους πορεία και καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις. Μπορεί η πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση να είναι αρκετά δύσκολη, όμως οι γενικές γνώσεις δίνουν τη δυνατότητα για μεταπτυχιακές σπουδές που αποτελούν σημαντικό εφόδιο για την αγορά εργασίας.

Τέλος, τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα της Γεωπονικής και Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων εμφανίζονται υψηλότερα από κάθε άλλη χρονιά. Στις πρώτες θέσεις και το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Ε.Μ.Π.

3ο ΠΕΔΙΟ: ΤΕΙ στην ελίτ
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο τα Ιατρικά της Αθήνας και Θεσσαλονίκης βρίσκονται στην 1η και 2η θέση. Το τμήμα Φυσικοθεραπείας Αθήνας παρά την φετινή κάμψη βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Σε άνοδο η Φαρμακευτική Αθήνας που από τη 12η θέση το 2006 βρίσκεται από πέρυσι στην 4η . Το τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά, όπως και η Οδοντιατρική Αθήνας. Εντυπωσιακή παρουσία των ΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας Θεσσαλονίκης, Νοσηλευτικής Αθήνας, Αισθητικής και Κοσμητολογίας Αθήνας και Λογοθεραπείας Πάτρας. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τα περισσότερα ΤΕΙ του 3ου πεδίου προσελκύουν τους υποψηφίους. Γι αυτό περίπου 1 στους 2 υποψηφίους του πεδίου δηλώνει ως πρώτη προτίμηση κάποιο από τα «πολύφερνα» ΤΕΙ.

4ο ΠΕΔΙΟ: Στην κορυφή τα πολυτεχνικά
Δεν υπήρξαν δραματικές διαφοροποιήσεις με εξαίρεση την κάμψη των ΤΕΙ. Στις πρώτες τρεις θέσεις βρίσκονται τμήματα του ΕΜΠ, Η/Υ, Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων. Ακολουθούν τα τμήματα Μηχανικών Η/Υ Θεσσαλονίκης και Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ. Εντυπωσιακή η παρουσία του ΤΕΙ Μηχανολογίας Πειραιά στην πρώτη οκτάδα του πεδίου και στη συνέχεια πολλών άλλων ΤΕΙ.

5ο ΠΕΔΙΟ: Χωρίς αλλαγές
Τα οικονομικά τμήματα και τα τμήματα Λογιστικής, ιδιαίτερα του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης είναι ελκυστικά, αφού αφήνουν υποσχέσεις για καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Τα τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Αθήνας βρίσκεται με μεγάλη διαφορά στην πρώτη θέση του πεδίου. Εντυπωσιάζει το ΤΕΙ Λογιστικής που εμφανίζεται στην τρίτη θέση μετά το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Αθήνας. Αισθητή και η υποχώρηση του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας Αθήνας στην 5η θέση.

Η ίδρυση νέων τμημάτων τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει σε μια εντυπωσιακή αριθμητικά ανάπτυξη του δικτύου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν ένα από τα 493 τμήματα που βρίσκονται σε 63 πόλεις της χώρας μας.

Όμως, όσο και αν εντυπωσιάζουν αυτοί οι αριθμοί η αλήθεια είναι ότι σχετικά λίγα ήταν εκείνα τα τμήματα που αποτέλεσαν το «φωτεινό αντικείμενο του πόθου» της μεγάλης πλειονότητας των υποψηφίων. Μια απλή ματιά στα μηχανογραφικά των φετινών υποψηφίων αποκαλύπτει ότι σχεδόν οι μισοί υποψήφιοι έχουν δηλώσει στις πρώτες προτιμήσεις τους μόνο 4 -5 δεκάδες τμημάτων σε σύνολο 493!

Δύο βασικά συμπεράσματα
Από την προσεκτική μελέτη των στοιχείων για τις προτιμήσεις των υποψηφίων του 2008 προκύπτουν ορισμένα βασικά συμπεράσματα:

* Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας και η προσδοκία της γρήγορης επαγγελματικής αποκατάστασης καθορίζουν τις επιλογές των υποψηφίων. Σε μια περίοδο που στιγματίζεται από την εργασιακή ανασφάλεια και την ανεργία, το δόγμα «γρήγορη και σίγουρη δουλειά στο Δημόσιο» καθορίζει τις επιλογές σπουδών και τις επαγγελματικές προτιμήσεις των νέων.
* Το υψηλό κόστος σπουδών, το πανάκριβο πτυχίο για τους «μετανάστες» φοιτητές αναγορεύει σε σημαντικό κριτήριο επιλογής τον τόπο σπουδών. Αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά μέσο όρο τα έξοδα μιας οικογένειας που έχει ένα παιδί που σπουδάζει, ξεπερνούν τα 8.000 ευρώ τον χρόνο, τότε μπορεί να κατανοήσει γιατί προτιμάται ευκολότερα ένα τμήμα «μεσαίας» ή ακόμα και «χαμηλής» ζήτησης στην Αθήνα, κατά κύριο λόγο, και στη Θεσσαλονίκη, παρά ένα «περιζήτητο» και υψηλόβαθμο τμήμα στις επαρχιακές πόλεις.

protimisies_large_t_420_2975071

Τελαυταία τροποποίηση 20 Ιουνίου, 2021 | 1η Δημοσίευση: 22 Απριλίου, 2009