Υπερπληθώρα φοιτητών σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ μεταξύ των στοιχείων που ανακοίνωσε για τις μετεγγραφές είναι και τα παρακάτω:
“Το Τμήμα Μαθηματικών (που είχε ήδη αποστείλει σχετικό έγγραφο στο ΥΠΑΙΘ στις 14.2.2014), πρότεινε 80 ως αριθμό εισακτέων, το ΥΠΑΙΘ αύξησε τον αριθμό σε 175,μέχρι 30.10.2014 έχουν εγγραφεί 181, και εκτιμάται ότι με το πέρας των εγγραφών όλων των ειδικών κατηγοριών το Τμήμα θα κληθεί να εκπαιδεύσει συνολικά 346 άτομα. Το διδακτικό προσωπικό του Τμήματος το 2009‐2010 ήταν 30 καθηγητές/λέκτορες, μέχρι 31.10.2014 μειώθηκε στους 27 και το 2018 θα μειωθεί στους 22.”
Δηλαδή έχουμε αύξηση κατά 333% στο αριθμό των φοιτητών που μπορεί να εκπαιδεύσει το ΑΠΘ.
Η κατάσταση στο ΑΠΘ, ΕΚΠΑ και ΕΜΠ και σε άλλες σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι εκρηκτική  λόγω του τεράστιου αριθμού των φοιτητών που δέχονται. Φίλος που κάνει μάθημα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας μου έλεγε ότι οι φοιτητές είναι τόσοι πολλοί που κάθονται όρθιοι ή στα σκαλιά! Σήμερα ο Νίκος Μάστορας γράφει στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ:
“Εικόνα διάλυσης επικρατεί πλέον στα κεντρικά πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης λόγω μετεγγραφών και υποχρηματοδότησης. Η λύση που προτείνεται είναι να γίνουν μαθήματα εξ αποστάσεως όπως στα Ανοικτά Πανεπιστήμια!Ενδεικτική είναι η περίπτωση των φοιτητών του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι σε πρόσφατη εξεταστική αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και το ασανσέρ προκειμένου να βρουν χώρο για να γράψουν στο μάθημα!
Οι φοιτητές του τμήματος κάνουν κατάληψη απελπισμένοι από την ανυπαρξία κατάλληλων χώρων και εξοπλισμού και από την έλλειψη καθαριότητας, εξαιτίας της οποίας στους χώρους κυκλοφορούν ποντίκια. Όπως έλεγαν χθες οι φοιτητές, έχουν φτάσει στο σημείο να πληρώνουν από την τσέπη τους τις φωτοτυπίες που χρειάζονται όχι μόνο για να μελετήσουν αλλά και για την παράδοση, ενώ λόγω έλλειψης χώρου συναντώνται με τους καθηγητές τους σε κοντινή καφετέρια.” . Στο ίδιο άρθρο είναι δημοσιευμένη και η παρακάτω φωτογραφία:akpa_kath_kato

Φοιτητές του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής παρακολουθούν καθισμένοι στο πάτωμα το ανοιχτό μάθημα – διαμαρτυρία που διοργάνωσαν οι διδάσκοντες καθηγητές για να καταδείξουν το πρόβλημα που προκάλεσαν οι μετεγγραφές σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομών (φωτογραφία αρχείου)

Καλοδήμος Δ.
Υπεύθυνος ΣΕΠ
ΚΕΣΥΠ Λαμίας