Τα επαγγέλματα που κανείς Ευρωπαίος δεν θέλει

Θα πίστευε κανείς ότι είναι δυνατόν εν καιρώ κρίσης και υψηλής ανεργίας να δυσκολεύονται οι ευρωπαίοι εργοδότες να βρουν υποψηφίους για πρόσληψη; Και όμως, αυτό συμβαίνει σε αρκετούς επαγγελματικούς κλάδους. Διότι, απλούστατα, ακόμη και σε καιρούς χαλεπούς όπως οι σημερινοί κάποια επαγγέλματα είναι της μόδας και κάποια δεν είναι.
Σύμφωνα με το «εργασιακό βαρόμετρο» Jobintree, οι λόγοι που οι νέοι της Ευρώπης θεωρούν ένα επάγγελμα «ντεμοντέ» είναι, εκτός από τις αποδοχές, το απαιτητικό ωράριο, οι αυξημένες ευθύνες, οι δύσκολες συνθήκες εργασίας και η δυσκολία της ίδιας της απασχόλησης. Ετσι, ενώ η ζήτηση για τορναδόρους και χειριστές φρέζας, ας πούμε, είναι μεγάλη, η προσφορά είναι μικρή. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ηλεκτρολόγους και με όλα τα εξειδικευμένα επαγγέλματα που αφορούν την παροχή υπηρεσιών συντήρησης μετά την πώληση.
Στον αντίποδα, επαγγέλματα πιο «χαλαρά και άνετα», που δεν απαιτούν πολλές μετακινήσεις του εργαζομένου όπως ταμίας, γραμματέας ή εμποροϋπάλληλος είναι περιζήτητα από τους εργαζομένους. Οι υποψηφιότητες για μια θέση
βοηθού εργαστηρίου είναι τετραπλάσιες από εκείνες για μια θέση νοσοκόμου, διαπιστώνει το Jobintree!
Βεβαίως, ένας νοσοκόμος χρειάζεται πολύ πιο επίπονη εκπαίδευση από έναν ταμία.
Οπως άλλωστε και ένας τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών ή ένας λογιστής! Ειδικότητες περιζήτητες στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας αλλά όχι τόσο δημοφιλείς για την ευρωπαϊκή νεολαία, που μοιάζει πιστή στις «αρχές» της ήσσονος προσπαθείας.

ΑΛ. ΚΑΨΥΛΗΣ/TA NEA