Διάκριση για το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Του Αποστολου Λακασα , εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 9-2-2013

«Είναι άδικοι όσοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν νησίδες αριστείας στα ελληνικά πανεπιστήμια», ανέφερε πρόσφατα στην «Κ» πανεπιστημιακός. Μία ηχηρή απόδειξη του ισχυρισμού του αποτελεί το επίτευγμα της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο κατάφερε να βρεθεί μεταξύ των κορυφαίων ιδρυμάτων που λαμβάνουν χρηματοδότηση από τη Cisco και την AMD για την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων.

«Είναι η πρώτη φορά που οι εταιρείες αυτές χρηματοδοτούν έρευνα που διεξάγεται σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Αλλωστε και η χρηματοδότηση οποιασδήποτε ερευνητικής ομάδας στην Ευρώπη είναι από μόνη της ιδιαίτερα σπάνιο γεγονός», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος κ. Δημήτρης Γκιζόπουλος.

Ειδικότερα, όπως μας εξήγησε ο κ. Γκιζόπουλος, το αντικείμενο της έρευνας του Εργαστηρίου σχετίζεται με τη σχεδίαση και την απόδοση των μικροεπεξεργαστών. Στην περίπτωση της AMD, η έρευνα αφορά τις αρχιτεκτονικές των μικροεπεξεργαστών υψηλών επιδόσεων της εταιρείας, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στους σέρβερ. Στην περίπτωση της Cisco η έρευνα αφορά τους εξειδικευμένους επεξεργαστές δικτύου (network processors) που βρίσκονται στις συσκευές δικτύων και επικοινωνιών. Η διάρκεια κάθε προγράμματος είναι τριετής και η χρηματοδότηση του Εργαστηρίου είναι 100.000 ευρώ ετησίως για κάθε πρόγραμμα. Ουσιαστικά, το Εργαστήρι με την επιτυχία του θα προσφέρει εργασία σε νέους επιστήμονες (συνολικά 10 άτομα στην πλήρη ανάπτυξη και των δύο έργων).

Ανταγωνιστική αξιολόγηση
Μάλιστα, το επίτευγμα της ερευνητικής ομάδας γίνεται ακόμη πιο σημαντικό εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι προτάσεις απ’ όλο τον κόσμο υποβάλλονται για χρηματοδότηση από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και περνούν από μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική διαδικασία αξιολόγησης. Ενδεικτικά, στην περίπτωση της AMD η πρόταση της ελληνικής ερευνητικής ομάδας ήταν η μόνη που χρηματοδοτήθηκε μεταξύ συνολικά 12 προτάσεων. Οι άλλες 11 προτάσεις που έλαβαν χρηματοδότηση είναι από πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Αυτή την περίοδο η AMD χρηματοδοτεί λιγότερα από 40 πανεπιστήμια διεθνώς. Από αυτά, μόνο τέσσερα βρίσκονται στην Ευρώπη (μεταξύ αυτών το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών). Στον κατάλογο με τα ΑΕΙ που χρηματοδοτεί η AMD περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το Harvard, το Stanford, το MIT, το Princerton, το Carnegie Mellon. Αντίστοιχα, η Cisco χρηματοδοτεί αυτή την εποχή περίπου 70 ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Μόνο πέντε από αυτά βρίσκονται στην Ευρώπη και μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το Εργαστήρι Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών.

Στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Παν. Αθηνών υπηρετούν συνολικά 47 μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού. Οπως λέει ο κ. Γκιζόπουλος, η εξωστρέφεια είναι ένας από τους βασικούς άξονες λειτουργίας και στρατηγικής του Τμήματος. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ερευνητικές ομάδες των διδασκόντων του Τμήματος χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το European Research Council (ERC), το European Science Foundation (ESF), το European Space Agency (ESA) κ.ά. Αποδεικνύουν, δηλαδή, ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο, όταν βρει γόνιμο έδαφος, μπορεί να… κοιτάξει στα ίσα τους ακαδημαϊκούς Γολιάθ της Δύσης.