Διεθνής Διάκριση της Νομικής Αθηνών στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό Εμπορικής Διαμεσολάβησης

Η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών, αποτελούμενη από τους φοιτητές Φαίδωνα Βαρέση (3ο έτος), Χλόη Ιορδανίδου (4ο έτος), Ειρήνη Κικαρέα (3ο έτος) και Αθανάσιο Τασόπουλο (3ο έτος), υπό την εποπτεία του κ. Αντωνίου Καραμπατζού, Επ. Καθηγητή Αστικού Δικαίου και Διαπιστευμένου Διαμεσολαβητή από το Chartered Institute of Arbitrators, και με τη συνδρομή του κ. Απόστολου Γιαννακούλια, LL.M. (NYU), Δικηγόρου Αθηνών και επίσης Διαπιστευμένου Διαμεσολαβητή από το Chartered Institute of Arbitrators, συμμετείχε για πρώτη φορά στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό Εμπορικής Διαμεσολάβησης του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (8th ICC International Commercial Mediation Competition), που διεξήχθη στο Παρίσι στις 8-13 Φεβρουαρίου 2013, κατορθώνοντας να αποσπάσει ένα από τα σημαντικότερα βραβεία του διαγωνισμού, εκείνο της καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας, ανάμεσα σε δεκάδες άλλα κορυφαία Πανεπιστήμια από κάθε γωνιά του πλανητή.
Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω διαγωνισμός διοργανώνεται από το ICC για όγδοη συνεχή χρονιά, διεξάγεται αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα και αποτελεί τον μοναδικό διαγωνισμό αφιερωμένο στην εμπορική διαμεσολάβηση. Περισσότεροι από 500 συμμετέχοντες, πάνω από 100 επαγγελματίες διαμεσολαβητές, 66 πανεπιστήμια από 31 χώρες (από τη Γερμανία μέχρι τις ΗΠΑ, από την Ινδία μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία, από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι το Ισραήλ), 5 ημέρες συνεχών και εξαντλητικών διαμεσολαβήσεων συνετέλεσαν στην δημιουργία ενός κλίματος έντονου συναγωνισμού, αλλά και γόνιμου συγκερασμού διαφορετικών πολιτισμικών αντιλήψεων. Αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν ακριβώς η προσομοίωση διαμεσολάβησης-διαπραγμάτευσης επί υποθέσεων αστικής-εμπορικής φύσεως. Κάθε ομάδα εκπροσωπούσε μία από τις δυο «αντίδικες» εταιρίες, οι οποίες, προκειμένου να επιλύσουν τη μεταξύ τους διάφορα τους, προσέφυγαν στη διαμεσολάβηση υπό τους όρους του ICC. Οι υποθέσεις δε που οι ομάδες έπρεπε να επιλύσουν ήταν σοβαρές διεθνείς αντιδικίες αστικής-εμπορικής φύσεως, μερικές από τις οποίες προέρχονταν από την πράξη. Σε κάθε γύρο κάθε ομάδα φοιτητών συμμετείχε με δύο εκπροσώπους της ως διαπραγματευόμενα μέρη (δηλ. με τον εκπρόσωπο της εταιρείας και τον νομικό σύμβουλο), ενώ τη διαδικασία διηύθηνε ένας έμπειρος επαγγελματίας διαμεσολαβητής παρουσία δύο πεπειραμένων κριτών-διαμεσολαβητών, οι οποίοι και βαθμολογούσαν στο τέλος την επίδοση της κάθε ομάδας.
Η παρουσία της ομάδας της Νομικής Αθηνών απέσπασε εξαιρετικά επαινετικά σχόλια από τους κριτές, τόσο για την προετοιμασία της όσο και για την ετοιμότητά της να αντιδρά με οξυδέρκεια και αυτοπεποίθηση στα ανακύπτοντα κάθε φορά ζητήματα· τούτο φάνηκε ιδιαιτέρως στην αναμέτρηση της ομάδας με εκείνη του φημισμένου αμερικανικού Πανεπιστημίου του Fordham (Νέα Υόρκη), που ήταν και η νικήτρια ομάδα του διαγωνισμού το 2011. Ασφαλώς, για το αποτέλεσμα αυτό απαιτήθηκε σκληρή και επίπονη προετοιμασία αρκετών μηνών, διότι η ομάδα ξεκίνησε την προσπάθειά της ουσιαστικά εκ του μηδένος: οι φοιτητές δεν είχαν καμία προϊδέαση ούτε για τον ίδιο τον θεσμό της διαμεσολάβησης ούτε για το περιεχόμενο του διαγωνισμού· κατά την διάρκεια δε της προετοιμασίας τους έπρεπε να μάθουν να αναγνωρίζουν και να χρησιμοποιούν υψηλές τεχνικές διαπραγμάτευσης. Τελικά όμως το όλο καινοφανές εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία. Την ελληνική αποστολή στο Παρίσι υποστήριξε ο εκδοτικός οίκος «Νομική Βιβλιοθήκη».
πηγή: http://www.law.uoa.gr