Χαμηλά αμειβόμενοι οι Ελληνες αρχιτέκτονες

Χαμηλά αμειβόμενοι οι Ελληνες αρχιτέκτονες

Του Γιωργου Λιαλιου

Την τρίτη μεγαλύτερη αναλογία αρχιτεκτόνων ανά κάτοικο και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών αρχιτεκτόνων στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα. Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που σκιαγραφεί το επάγγελμα του αρχιτέκτονα στην Ευρώπη και την Τουρκία, οι Ελληνες αρχιτέκτονες είναι οι δεύτεροι χαμηλότερα αμειβόμενοι στη Ευρώπη, αλλά από τους πιο ευχαριστημένους από το επάγγελμά τους, παρότι η ανεργία στον κλάδο τους αγγίζει στη χώρα μας το 17%.

Κοινωνικές διαστάσεις

Η πανευρωπαϊκή έρευνα του Συμβουλίου Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης περιέχει ενδιαφέροντα στοιχεία για τις κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις της άσκησης της αρχιτεκτονικής και στην Ελλάδα (τα εγχώρια στοιχεία συνελέγησαν με τη βοήθεια της Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στην Ελλάδα σήμερα δραστηριοποιούνται περίπου 15.000 αρχιτέκτονες (1,3 αρχιτέκτονας ανά 1.000 κατοίκους). Η αναλογία αυτή (την οποία έχει και η Δανία) είναι η τρίτη υψηλότερη στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία (2,1) και την Πορτογαλία και τη FYROM (1,5 αρχιτέκτονας ανά 1.000 κατοίκους). Χαρακτηριστικό είναι ότι… ένας στους τέσσερις αρχιτέκτονες στην Ευρώπη είναι Ιταλός!

Ιδιαίτερα υψηλό είναι και το ποσοστό των Ελληνίδων αρχιτεκτόνων, που φθάνουν το 52% του συνόλου. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, μετά τη Γαλλία (56%). Υψηλό είναι και το ποσοστό των νέων σε ηλικία αρχιτεκτόνων (έως 34 ετών) στην Ελλάδα, που φθάνει το 39%. Οσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, σύμφωνα με την έρευνα, το 17% των Ελλήνων αρχιτεκτόνων είναι άνεργοι. Το 23% εργάζονται ως freelancers, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη μετά τη Γαλλία (25%). Ως κύριο πεδίο απασχόλησης, οι Ελληνες αρχιτέκτονες δηλώνουν τον σχεδιασμό κτιρίων (60%) και σε πολύ μικρότερα ποσοστά την εσωτερική διαρρύθμιση χώρων και τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Γενικά, οι Ελληνες αρχιτέκτονες δηλώνουν ευχαριστημένοι από το επάγγελμα που επέλεξαν (7,9 στους 10 δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι, έναντι 7,7 που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος), αλλά όχι και από την αμοιβή τους (5,1 στα 10). Και αυτό, γιατί το μέσο εισόδημά τους είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη, μετά την Τουρκία: 24.000 ευρώ ετησίως, έναντι 14.600 ευρώ στην Τουρκία και 65.000 ευρώ στην Ιρλανδία.

Οσον αφορά, τέλος, τη γενική εικόνα της αγοράς, στην Ελλάδα λειτουργούν 3.821 εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες αρχιτέκτονα, από τις οποίες οι 1.563 απασχολούν μόλις έναν αρχιτέκτονα, ενώ οι περισσότερες (1.831) από 2 έως 5 αρχιτέκτονες. Το 94% των Ελλήνων αρχιτεκτόνων εργάζεται στην Ελλάδα, ενώ μόλις 6% στο εξωτερικό. Η αξία της «αγοράς» της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα εκτιμάται στα 294 εκατ. ευρώ. [kathimerini]

[+] ΓPAΦHMA