Διάκριση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών Πάτρας

Κατατάχτηκε στα κορυφαία Ευρωπαϊκά τμήματα Χημικής Μηχανικής

Αρκετές αναφορές (δυστυχώς αποκλειστικά δυσμενείς για τα ελληνικά πανεπιστήμια) είδαν το φως της δημοσιότητας στα ελληνικά ΜΜΕ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της διεθνούς κατάταξης QS – Top Universities/ World University Ranking για το 2012. Ωστόσο, η δημοσιογραφική «πέννα» των ΜΜΕ αποδείχτηκε για μια ακόμα αφορά ρηχή (αν όχι επιφανειακή) και υπεραπλουστευτική. Απέτυχαν και απέφυγαν τα ΜΜΕ να κάνουν το αυτονόητο: δημοσιογραφική έρευνα σε βάθος για αναζήτηση των (σημαντικών) διακρίσεων ανά επιστημονικό αντικείμενο.

Παρά τις συνεχιζόμενες και ευρέως γνωστές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν καταφέρει να παραμείνουν σχετικά σταθερά στην κατάταξη του τρέχοντος έτους, λόγω της ισχυρής φήμης τους. Πιο συγκεκριμένα, αξιοσημείωτες διακρίσεις έχουν καταγραφεί σε εξειδικευμένες επιστημονικές περιοχές, με έμφαση αυτές των Πολυτεχνικών Σχολών.

Σύμφωνα με την κατάταξη των Τμημάτων Χημικής Μηχανικής (Technology/Chemical Engineering), το Τμήμα μας βρίσκεται στην κατηγορία 101-150 σε παγκόσμια κλίμακα. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το Τμήμα μας κατατάσσεται μεταξύ 29 – 38 καθότι μεταξύ των κορυφαίων 150 Τμημάτων Χημικής Μηχανικής βρίσκονται 11 στην κατηγορία 1-50, 17 στην 51-100, και 10 στην 101-150:

 

Σε εθνικό επίπεδο, και τα τρία Τμήματα Χημικής Μηχανικής σημείωσαν διάκριση. Στην ίδια ακριβώς κατηγορία με το Τμήμα μας βρίσκεται το ΕΜΠ, ενώ εκείνη του ΑΠΘ στην 151-200. Αναλυτικά οι δείκτες των τριών ΤΧΜ (Academic Reputation (AR), Employment Reputation (ER), και δείκτης αναφορών σε επιστημονικά περιοδικά (CPP):

ΔΕΙΚΤΕΣ
Ranking AR ER CPP
101-150 ΧΜ ΠΠ 46,9 62,0 92,4
101-150 ΧΜ ΕΜΠ 53,3 73,6 68,1
151-200 ΧΜ ΑΠΘ 43,8 59,0 85,8

Στην κορυφή της κατάταξης (στις θέσεις 1-5 μεταξύ Τμημάτων Χημικής Μηχανικής) κατατάσσονται το ΜΙΤ (1ο), το Berkeley (2ο), το Cambridge (3ο) το ETH-Z (4ο) και το Stanford (5ο).

Αξιοσημείωτη είναι η επίδοση του Τμήματός μας με βάση τον δείκτη CPP που προκύπτει με βάση τις αναφορές στα ερευνητικά αποτελέσματα του Τμήματος σε διεθνείς επιστημονικές επιθεωρήσεις και περιοδικά. Με βάση τον δείκτη αυτό, το Τμήμα Χημικών Μηχανικών κατατάσσεται 9ο σε Παγκόσμια και 2ο σε Ευρωπαϊκή κλίμακα (πίσω μόνο από το ΕΤΗ-Ζ), ενώ υπερτερεί των «μεγαθηρίων»: MIT, Stanford, Rice, Cambridge, Oxford, Singapore, Yale, Imperial College, Princeton, Caltech, Minnesota, EPFL κλπ

Είναι αυτονόητο ότι η κατάταξη των πανεπιστημίων και (στο προκείμενο) των Τμημάτων Χημικής Μηχανικής προκύπτει με συνδυασμό κριτηρίων και όχι με επιλεκτική εστίαση σε έναν δείκτη. Ο δείκτης όμως αυτός δεν είναι καθόλου τυχαίος καθότι αφορά τις αναφορές στα ερευνητικά/επιστημονικά αποτελέσματα σηματοδοτώντας έτσι τη διεθνή τους αναγνώριση.

Τελαυταία τροποποίηση 20 Ιουνίου, 2021 | 1η Δημοσίευση: 24 Μαΐου, 2013