Γερμανία: 34.000 Έλληνες μετανάστες το 2012

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 11 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

34.000 Έλληνες μετανάστες, στην πλειονότητά τους επιστήμονες και εξειδικευμένους εργαζόμενους, με μέσο όρο ηλικίας τα 32, δέχτηκε η Γερμανία το 2012. Συνολικά η χώρα δέχτηκε 1.081.000 μετανάστες, αλλά έχασε και 700.000 Γερμανούς που μετανάστευσαν αλλού (Ελβετία, Καναδά, ΗΠΑ κλπ) για καλύτερη τύχη. Επομένως η καθαρή εισροή μεταναστών στη χώρα είναι 370.000 άτομα, ο μεγαλύτερος αριθμός της τελευταίας σχεδόν εικοσαετίας. Αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας

Πολλοί μετανάστες στη Γερμανία προέρχονται από τον ευρωπαϊκό Νότο. Πέραν των Ελλήνων, καταγράφονται: 42.000 Ιταλοί (αύξηση 40% σε σύγκριση με το 2011), περίπου 30.000 Ισπανοί (αύξηση 45%) και σχεδόν 12.000 Πορτογάλοι (αύξηση 43%). Ακόμα περισσότεροι προέρχονται από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες: 176.000 Πολωνοί, 116.000 Ρουμάνοι, και μεγάλοι αριθμοί από Σλοβενία, Ουγγαρία και Βουλγαρία. Οι περισσότεροι μετανάστες εγακθίστανται κυρίως στα ομόσπονδα κρατίδια της Βαυαρίας, της Βάδης-Βυρτεμβέργης και της Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Οι Έλληνες είναι κυρίως γιατροί, μηχανικοί, προγραμματιστές η/υ, νοσηλευτές, παραϊατρικοί και εκπαιδευτικοί. Πολλοί ξέρουν ήδη, και άλλοι μαθαίνουν επιτόπου γερμανικά. Πρόκειται για σαφέστατο νέο μεταναστευτικό κύμα προς την ίδια χώρα, μετά από μισό περίπου αιώνα, μόνο που τώρα έχει αλλάξει ριζικά η σύνθεση και το μορφωτικό επίπεδο του μεταναστευτικού δυναμικού, ενώ έχουν και αρκετά ψηλότερο μέσο όρο ηλικίας (λόγω σπουδών).

Μ.Φ.
http://www.athensvoice.gr

1 σκέψη στο “Γερμανία: 34.000 Έλληνες μετανάστες το 2012

  1. *ΙΣΩΣ* να μπορεί και να θεωρηθεί μια επιτυχία σε προσωπικό επίπεδο η μετανάστευση ενός επιστήμονα, σε συλλογικό επίπεδο είναι όμως μια ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

Σχολιάστε

twelve − four =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here