Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Αιδηψό

Κύριε διευθυντά

ΟΓκαλμπρέιθ αποκάλεσε τον τουρισμό «βαριά βιομηχανία δίχως φουγάρο». Παραπλήσιες σκέψεις δημοσίευσε το 1951 για τον ελληνικό τουρισμό ο διευθυντής, τότε, της «Καθημερινής» Γεώργιος Βλάχος. Η ευλογημένη χώρα μας παρέχει τις πρώτες άριστες ύλες για την ίδρυση και τη λειτουργία μιας τέτοιας βιομηχανίας, παραγωγικής, αποδοτικής και συμβατής προς την ομορφιά και ακεραιότητα του φυσικού περιβάλλοντος. Ηλιος τουλάχιστον 10 μήνες τον χρόνο, θάλασσες, νησιά και βουνά ομορφότερα από τα ελβετικά παρθένα, ζητούν την τουριστική αξιοποίηση από τον Ελληνα τουριστικό επιχειρηματία. Βεβαιώθηκε επίσημα από αρμόδια κυβερνητικά χείλη (υπουργός Οικονομικών και υπουργός Τουρισμού) ότι ο τουρισμός και η εμπορική ναυτιλία μας είναι οι πιο μεγάλες συναλλαγματοφόρες πηγές της χώρας, προσφέροντας το 12-15% επί του ΑΕΠ. Ενώ όμως η εμπορική ναυτιλία μας είναι σταθερή, σε μια πορεία αποδόσεως και μεγεθύνσεως του αποτελέσματός της, ο ελληνικός τουρισμός δεν μπορεί να συγκροτηθεί έτσι ώστε να αποτελέσει πράγματι κερδοφόρο βιομηχανία για τη χώρα. Κάθε κυβέρνηση μοιάζει με τον μαθητευόμενο μάγο πάνω στον τουρισμό μας. Τη μια δημιουργείται υπουργείο Τουρισμού, την άλλη καταργείται και συγχωνεύεται με το υπουργείο Πολιτισμού, και κανένας υπεύθυνος, κατάλληλος φορέας ασκήσεως τουριστικής πολιτικής δεν υπάρχει, επαφιόμενο το άριστο τουριστικό προϊόν δίχως συστηματική, οργανωμένη, μεθοδική εκμετάλλευση.

Ο πρώτος όμως παράγοντας, η πρώτη βασική υποδομή και θεμέλιο της τουριστικής ανάπτυξης-βιομηχανίας είναι ο άνθρωπος. Τα διαθέσιμα κεφάλαια· κάθε οικονομικοτουριστική δραστηριότητα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία εάν δεν στελεχωθεί από ανθρώπινο δυναμικό. Στελέχη τουριστικά, από διευθυντικά μέχρι υπηρετικά της τουριστικής επιχείρησης, πρέπει να έχουν τουριστική παιδεία και τουριστική αγωγή. Προκύπτει επομένως η εκπαίδευση στελεχών που θα επανδρώνουν τις τουριστικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις της χώρας. Οι Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων όπου οι φοιτούντες διδάσκονται και μαθαίνουν την τουριστική επιστήμη σε όλες τις ειδικότητες για επάνδρωση τουριστικής μονάδας και συναφούς δραστηριότητας, πρέπει όχι μόνο να δημιουργηθούν στη χώρα, αλλά και οι υπάρχουσες να αναβαθμιστούν, ώστε να υπάρξουν απόφοιτοι ικανοί, κατάλληλοι, ταλαντούχοι, που θα επανδρώσουν την τουριστική δραστηριότητα και θα την οδηγήσουν σε ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Είναι θλιβερό το θέαμα να επισκέπτεσαι ξενοδοχεία 5 αστέρων, εστιατόρια πολυτελείας και να διαπιστώνεις ότι το προσωπικό που σε εξυπηρετεί είναι Πακιστανός ή Αλβανίδα, μη γνωρίζοντας την ελληνική γλώσσα. Σχολές τουριστικού πανεπιστημιακού επιπέδου χρειάζεται η χώρα. Η Αιδηψός, η ναυαρχίδα του παγκόσμιου ιαματικού και παραθεριστικού τουρισμού, διεκδικεί με το σπαθί της την εγκατάσταση και την ίδρυση μιας τέτοιας σχολής. Είναι το φυσικό περιβάλλον για σχολή τουριστικών επαγγελμάτων η Αιδηψός. Παράγει μόνο τουριστικά προϊόντα από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα. Μια παιδεία τουριστική πλην εμπειρική, μια τουριστική αγωγή γνήσια και ειλικρινής παραδίδεται από γενιά σε γενιά, ώστε να είναι δημιουργημένη μια παράδοση τουριστική. Μέσα λοιπόν σ’ αυτό το πλαίσιο, το έντονα τουριστικό, πρέπει να λειτουργήσει σχολή εκπαιδεύσεως τουριστικών στελεχών. Οι απόφοιτοι δεν θα επανδρώνουν τις επιχειρήσεις της Βορ. Εύβοιας μόνο, που έχει αναπτύξει, με κέντρο την Αιδηψό, αξιόλογη τουριστική κίνηση, αλλά ολόκληρη την τουριστική Εύβοια και τη χώρα. Στην Αιδηψό υπάρχουν ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν τον χειμώνα και μπορούν να δεχθούν σπουδαστές της Σχολής. Υπάρχουν επίσης αίθουσες στα ξενοδοχεία και στο Υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ στην Αιδηψό που έχει εξαιρετικές αίθουσες για να μεταβληθούν σε αίθουσες διδασκαλίας κατά τη χειμερινή περίοδο. Ενα τουριστικό πανεπιστήμιο μπορεί να λειτουργήσει τον χειμώνα στην Αιδηψό δίχως να διατεθούν υψηλές δαπάνες για έργα υποδομής του. Η Σχολή αυτή μπορεί να είναι αυτοτελής ή να λειτουργεί παράρτημα του ΤΕΙ που λειτουργεί στα Ψαχνά Ευβοίας.

Ακόμη και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών μπορεί να λειτουργήσει την Αιδηψό την ειδικότητα της ρευματοπάθειας, στη θεραπεία της οποίας οι γιατροί, εκτός φαρμάκων, προτείνουν και τη λουτροθεραπεία των ασθενών στα ιαματικά λουτρά της Αιδηψού.

Η πρόταση, ή υλοποίησή της, είναι ρεαλιστική και μπορεί να λειτουργήσει με χαμηλό οικονομικό κόστος γιατί οι βασικές υποδομές υπάρχουν στην Αιδηψό. Μέσα σε τρία χρόνια θα έχουν αποφοιτήσει άριστοι επιστήμονες τουριστικής ειδικότητας, που θα επανδρώσουν από τη Λίμνη μέχρι το Πευκί τις τουριστικές επιχειρήσεις. Αμέσως δε από τη λειτουργία της, ο φοιτητικός κόσμος και οι γονείς τους, ως επισκέπτες, θα τονώσουν την τοπική οικονομία της περιοχής η οποία τον χειμώνα… χειμάζεται οικονομικά.

Γ. Σταραντζης – Δικηγόρος , επιστολή στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ