Οδοντίατροι-μετανάστες λόγω οικονομικής κρίσης

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 11 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Εκτός Ελλάδας αναζητούν την τύχη τους τα τελευταία χρόνια και οι οδοντίατροι, που δυσκολεύονται να «επιβιώσουν» ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Μόνο ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει εκδώσει περίπου 600 πιστοποιητικά σε μέλη του για το εξωτερικό, με τον σχετικό αριθμό να αυξάνει κάθε χρόνο και να εντείνει έτσι την «αιμορραγία» υψηλού επιστημονικού προσωπικού της Ελλάδας λόγω κρίσης. Ετσι το 2010 ζήτησαν πιστοποιητικά από τον Σύλλογο 95 οδοντίατροι «υποψήφιοι μετανάστες», αριθμός που το 2011 ανήλθε σε 181 και το 2012 έφτασε τους 188. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, η εικόνα αυτή συνεχίζεται έως και τώρα, αφού έως τα τέλη Αυγούστου 2013 είχαν εκδοθεί 108 πιστοποιητικά για το εξωτερικό σε οδοντιάτρους-μέλη του Συλλόγου. Η μετανάστευση οδοντιάτρων, ειδικά από το 2011 και μετά, δεν αφορά μόνο νέους επιστήμονες που μόλις τελείωσαν τη σχολή και αποφάσισαν να ξεκινήσουν την καριέρα τους στο εξωτερικό, αλλά και οδοντιάτρους που διέθεταν δικό τους ιατρείο, είχαν επαγγελματικά σχέδια, είχαν κάνει επενδύσεις, ωστόσο, δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον. Είναι ενδεικτικό ότι το 2010 πιστοποιητικά για εξωτερικό έλαβαν 42 οδοντίατροι με ιατρείο και 53 χωρίς ιατρείο, το 2011 οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 101 και 80, το 2012 123 οδοντίατροι με ιατρείο και 65 χωρίς ιατρείο και έως και τον περασμένο Αύγουστο 63 και 45. Αντίστοιχη εικόνα προκύπτει και από την ηλικία των οδοντιάτρων που έφυγαν για το εξωτερικό. Ενώ το 2010 η πλειονότητα των γιατρών που έφυγαν (68 από τους 95) ήταν από 25 έως 35 ετών, το πρώτο οκτάμηνο του 2013 οι 74 εκ των 108 που έχουν λάβει πιστοποιητικό για εξωτερικό είναι ηλικίας από 36 έως 55 ετών. Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά ο πρόεδρος του ΟΣΑ, Αθανάσιος Υφαντής, τόνισε ότι οι οδοντίατροι και η οδοντιατρική έχουν πληγεί σε σημαντικό βαθμό από την πολυετή κρίση. «Κάθε χρόνο το οδοντιατρικό δυναμικό που μεταναστεύει είναι και μεγαλύτερο και αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες. Είναι καιρός η πολιτεία να στηρίξει την οδοντιατρική και τους νέους επιστήμονες», σημείωσε.
πηγή

Σχολιάστε

five × three =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here