Η Νομική στην κορυφή των προτιμήσεων

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 11 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.
Απ. Λακασας, εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σάρωσε η Νομική, κραταιά η Ιατρική, ανεβαίνουν δυναμικά οι σχολές του ενεργειακού τομέα. Αντίθετα, το «πάγωμα» των διορισμών στον δημόσιο τομέα έφερε… πολικές θερμοκρασίες και στις σχολές με αντίστοιχη επαγγελματική διέξοδο, όπως των αστυνομικών και τα παιδαγωγικά. Πρόκειται για τα κυριότερα συμπεράσματα από την επεξεργασία των στοιχείων των πρώτων προτιμήσεων των φετινών υποψηφίων για τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, πολλοί εκ των οποίων επέλεξαν σχολή στην πόλη κατοικίας τους, «θυσιάζοντας» την επιθυμία τους να σπουδάσουν το αντικείμενο της αρεσκείας τους σε σχολή μακριά από το σπίτι. Ενδεικτικά, από τις πρώτες προτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

– Εντυπωσιακή είναι η αποστροφή των υποψηφίων στις σχολές με επαγγελματική διέξοδο στον δημόσιο τομέα. Χαρακτηριστικότερη όλων είναι η περίπτωση των Παιδαγωγικών Τμημάτων. Το 2011, συνολικά 1.433 υποψήφιοι είχαν ως πρώτη επιλογή το Παιδαγωγικό Αθηνών, πέρυσι 959 και φέτος 737.

– Η Νομική μονοπώλησε ουσιαστικά τις επιλογές των υποψηφίων θεωρητικής κατεύνθυνσης και δη των αριστούχων. Χαρακτηριστικά, τη Νομική Αθηνών είχαν ως πρώτη επιλογή 2.549 υποψήφιοι, δηλαδή πολύ περισσότεροι από τους 995 υποψηφίους που διάλεξαν την Ψυχολογία Αθηνών (οι πρώτες προτιμήσεις για τη Νομική και την Ψυχολοφία του ΑΠΘ ήταν 1.142 και 1.123 αντίστοιχα).

– Οι μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών αποτελούν τη σταθερά για τις τεχνολογικές σπουδές, όμως εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζει η ζήτηση για τα Τμήματα Μηχανολογίας (αυτό του ΕΜΠ με 925 δηλώσεις βρέθηκε στην τρίτη θέση των πρώτων προτιμήσεων του 4ου επ. πεδίου), καθώς σχετίζονται με επαγγέλματα του τομέα ενέργειας, που πιθανολογείται ότι θα έχει ανάπτυξη στο μέλλον.

– Την κρίση της οικοδομής πληρώνουν τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών. Μόλις 465 υποψήφιοι είχαν ως πρώτη επιλογή τους Πολιτικούς Μηχανικούς του ΕΜΠ, έναντι 719 πέρυσι και 844 το 2011.

– Κατακόρυφη είναι η άνοδος στη δεύτερη θέση μεταξύ των Σχολών Θετικών Επιστημών, της Σχολής Γεωπονίας Αθηνών (753 προτιμήσεις), δείχνοντας τη στροφή των υποψηφίων σε αντικείμενα του γεωτεχνολογικού τομέα.

– Μεταξύ των παραγωγικών σχολών, η Σχολή Πλοιάρχων με 983 παραμένει πρώτη στις επιλογές, ενώ εκάμφθη η ζήτηση για τις αστυνομικές σχολές. Η μείωση αποδίδεται και στο ότι όσοι εισαχθούν φέτος στις σχολές θα φοιτήσουν το 2015 λόγω του «παγώματος» των διορισμών.

– Στις Σχολές Υγείας καταδεικνύεται κυρίως ότι πολλοί υποψήφιοι επέλεξαν σχολή με κριτήριο την έδρα της, για να αποφύγουν τα έξοδα «μετάναστευσης». Ετσι, το Τμήμα Φυσικοθεραπείας Αθήνας είναι τρίτο, με 708 πρώτες προτιμήσεις, πάνω δηλαδή από τις ιατρικές της περιφέρειας. Βέβαια, η Ιατρική Αθηνών βρίσκεται στην κορυφή του 3ου πεδίου με 1.840 πρώτες προτιμήσεις.

Σχόλιο του διαχειριστή: Ο αριθμός των προτιμήσεων στο παραπάνω άρθρο είναι στη κατηγορία 90% ΧΩΡΙΣ τις ειδικές κατηγορίες . Με τις ειδικές κατηγορίες  οι προτιμήσεις  των υποψηφίων για τη Νομική ήταν: pe2013-prot-1p-nomiki

 

πατήστε εδώ για να δείτε τις προτιμήσεις για όλες τις σχολές σε φθίνουσα σειρά του αριθμού των υποψηφίων που δήλωσαν μια σχολή σε 1η ή 2η ή 3η προτίμηση. Η πρώτη προτίμηση δεν είναι ενδεικτική της πραγματικής ζήτησης. Μόνο 1 τους 5 περνάει σε σχολή της πρώτης προτίμησης.

Σχολιάστε

1 × 4 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here