Η γεωργία της γνώσης και της καινοτομίας

τoυ Αθανασιου Τσαυταρη ( Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων)

Η κοινωνία μας θέτει ολοένα και υψηλότερα τον πήχυ των προσδοκιών και απαιτήσεων από τη γεωργία. Ποιες είναι αυτές οι απαιτήσεις που κατά σύμπτωση όλες αρχίζουν από το αγγλικό -F-;

Τρόφιμα (Foods): Απαιτείται διπλασιασμός της παραγωγής τροφίμων τα επόμενα 15-20 χρόνια προκειμένου να υπάρχει διατροφική αυτάρκεια για να αντιμετωπιστεί η δημογραφική αύξηση που παρατηρείται με τον διπλασιασμό και σύντομα τριπλασιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ζωοτροφές (Feeds): Απαιτείται αύξηση της εγχώριας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παραγωγής των ζωοτροφών, ώστε να θρέψουμε τα ζώα μας, να ενισχύσουμε την κτηνοτροφία και να απαλλαγούμε από το εξαιρετικά υψηλό κόστος προμήθειας εισαγόμενων ζωοτροφών.

Ινες (Fibers): Απαιτείται αύξηση της καλλιέργειας των κλωστικών φυτών –ειδικά του βαμβακιού– για να καλυφθεί η παραγωγή περισσότερων νημάτων, υφασμάτων και ρούχων από φυτικές ίνες και λιγότερων από συνθετικές πρώτες ύλες (προϊόντων πετρελαίου).

Ανθοκομικά (Flowers): Απαιτείται αύξηση της παραγωγής περισσότερων δρεπτών ανθέων και γενικότερα καλλωπιστικών φυτών για αισθητικούς σκοπούς και για δημιουργία χώρων αναψυχής (βοηθητικά γήπεδα ποδοσφαίρου, γκολφ κ.ά.)

Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά (Fumes): Οι φαρμακευτικές, καθώς και οι βιομηχανίες καλλυντικών απαιτούν ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες πρώτων υλών, δηλαδή αιθέριων ελαίων, που προέρχονται από αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά. Επιπλέον, οι ουσίες αυτές έχουν ευρεία χρήση στη σαπωνοποιία και την παραγωγή ζωοτροφών.

Βιοκαύσιμα (Fuels): Καθώς το πετρέλαιο εξαντλείται, απαιτείται αύξηση της παραγωγής καυσίμων από τα φυτά είτε με τη μορφή βιοπετρελαίου είτε ως βιοαιθανόλη. Οι βιοαιθανόλες από τα φυτά παράγονται ήδη και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ποτών (ούζο, ρακί, ρούμι, ουίσκι κ.ά.), εντούτοις οι ποσότητες που απαιτούνται ως καύσιμη ύλη στα ΜΜΜ είναι πολύ μεγαλύτερες.
ΟΛΟ το άρθρο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εδώ