Γερμανοί βάζουν ξανά στα θρανία ανειδίκευτους αμερικανούς εργάτες

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 10 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

ΗΠΑ – Ο θεσμός της μαθητείας μειώθηκε κατά 40% από το 2008, όταν και συρρικνώθηκαν τα συγκεκριμένα προγράμματα
Nelson Schwartz | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08:00 |εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
gem-mathitia
Για τον Γιοργκ Κλις η πρόσληψη των 60 πρώτων εργατών στο νέο εργοστάσιο κατασκευής βαρέων κινητήρων που ίδρυσε στη Νότια Καρολίνα ήταν μια εύκολη υπόθεση. Η εξεύρεση των… επόμενων 60 αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη.
«Ηταν σαν να είχαμε απορροφήσει όλους όσοι γνώριζαν πώς δουλεύουν οι ντιζελοκινητήρες! Δεν μπορούσαμε να βρούμε έναν ειδικευμένο μηχανικό σε μια ολόκληρη περιοχή», δήλωσε ο γερμανικής καταγωγής αντιπρόεδρος της Tognum America. Μέχρι που αποφάσισε να κάνει ό,τι θα έκανε και στη Γερμανία: να προσλάβει ανειδίκευτους εργάτες και να τους εκπαιδεύσει!
Απευθύνθηκε, λοιπόν, σε πέντε λύκεια και σε ένα κέντρο επαγγελματικού προσανατολισμού στην Κομητεία του Αϊκεν και βρήκε αυτό που γύρευε. Η Tognum America – πρόκειται για τον βορειοαμερικανικό κλάδο της εδρεύουσας στο Φρίντριχσαφεν του κρατιδίου της Βάδης -Βυτεμβέργης, στη Νότια Γερμανία, εταιρείας – λειτουργεί πλέον εννέα προγράμματα μαθητείας. Πρόκειται για μια πρακτική που ήταν μέχρι πρότινος παντελώς άγνωστη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διότι πλέον και το εργοστάσιο της BMW – η μοναδική βαριά βιομηχανική μονάδα που λειτουργεί στη Νότια Καρολίνα – απασχολεί μαθητευόμενους, με τη ρητή ενθάρρυνση και την έμπρακτη στήριξη όχι μόνο της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και του προέδρου Ομπάμα προσωπικώς!
«Η Νότια Καρολίνα προσφέρει ένα φανταστικό μοντέλο γι’ αυτό που πρέπει να εφαρμόσουμε σε εθνική κλίμακα», δήλωσε ο Μπεν Ολίνσκι, συγγραφέας μιας έκθεσης του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο (πρόκειται για έναν φιλελεύθερο ερευνητικό οργανισμό), η οποία συνιστά την ταχεία εξάπλωση του θεσμού των σταζ στην αμερικανική επικράτεια. Διότι, παρά τη δημόσια στήριξη στο «εγχείρημα της Νότιας Καρολίνας» που παρέσχε ο Ομπάμα (εξήρε το γερμανικό μοντέλο μαθητείας στο τελευταίο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό), ο θεσμός όχι μόνο δεν εξελίσσεται αλλά συρρικνώνεται στις ΗΠΑ. Από το 2008 ο αριθμός των προγραμμάτων μαθητείας μειώθηκε κατά 40%, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο.
«Ως έθνος, τις δύο τελευταίες δεκαετίες διαπράξαμε μέγα σφάλμα που υποτιμήσαμε τους θεσμούς της μαθητείας και της επαγγελματικής επιμόρφωσης», δήλωσε ευθαρσώς ο αμερικανός υπουργός Εργασίας Τόμας Πέρες. Τον Νοέμβριο ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα 100 εκατ. δολαρίων για την προώθηση της τεχνικής επιμόρφωσης στα αμερικανικά λύκεια, κατά το γερμανικό πρότυπο. Διότι μπορεί από την αρχή του έτους η ανεργία στις ΗΠΑ να έπεσε από το 8% στο 7,3%, αλλά η ανεργία στις ηλικίες 16-19 ετών ξεπερνά το 20%.
Στη Γερμανία οι λυκειόπαιδες μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ των αιθουσών διδασκαλίας και μιας μικρής επιχείρησης, όπου κάνουν πρακτική εξάσκηση. Περίπου 330 τύποι μαθητείας εφαρμόζονται στο Βερολίνο. Και περίπου το 60% των γερμανών μαθητών λυκείου συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα σταζ σε κάποιο στάδιο της εκπαίδευσής τους, αποκτώντας έτσι ένα επίσημο πιστοποιητικό δεξιοτήτων και συχνά μια θέση απασχόλησης στην επιχείρηση στην οποία μαθήτευσαν.
Στη Νότια Καρολίνα τα προγράμματα μαθητείας χρηματοδοτούνται βασικά από τους εργοδότες, αλλά από το 2007 οι Αρχές της πολιτείας έχουν υιοθετήσει την τετραετή επιδότηση των θέσεων μαθητείας μέσω φοροαπαλλαγών ύψους 1.000 δολαρίων ετησίως για κάθε θέση σταζιέρ που απασχολεί μια επιχείρηση. Το 2007 μόνο 90 επιχειρήσεις απασχολούσαν 777 σταζιέρ στη Νότια Καρολίνα. Σήμερα περισσότερες από 600 επιχειρήσεις απασχολούν περί τους 4.500 μαθητευομένους.

Σχολιάστε

4 × 2 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here