Εγκαίνια δύο τουριστικών σχολών γερμανικού τύπου

Eκπαίδευση κατά τα γερμανικά πρότυπα
Του Αποστολου Λακασα

«Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τις ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους ανθρώπους», δήλωσε χθες ο ομοσπονδιακός υφυπουργός Παιδείας και Ερευνας της Γερμανίας, Τόμας Ράχελ, μιλώντας σε μία κατάμεστη από σπουδαστές αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου. Επρόκειτο για τα επίσημα εγκαίνια της λειτουργίας της σχολής δυϊκής εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού. Σύμφωνα με το σύστημα δυϊκής επαγγελματικής εκπαίδευσης, οι σπουδαστές στα επαγγελματικά λύκεια θα κάνουν το ένα τρίτο της εκπαίδευσής τους στο σχολείο και το υπόλοιπο κομμάτι σε επιχειρήσεις σχετικές με τις σπουδές τους. «Χρησιμοποιώντας έναν τομέα με δυναμική ανάπτυξης, όπως ο τουρισμός, θέλουμε να δείξουμε ότι οι δυνατότητες απασχόλησης των νέων μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά με μια εκπαίδευση περισσότερο προσανατολισμένη σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας» δήλωσε ο κ. Ράχελ προς τους νέους που ήδη φοιτούν στη σχολή στον Αλιμο, στο πλαίσιο του προγράμματος MENDI – Mentoring Dual International, το οποίο ακολουθούν ακόμη πέντε χώρες σε συνεργασία με τη Γερμανία.
Πιο συγκεκριμένα, με την υποστήριξη του γερμανικού ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας και Ερευνας, η Ακαδημία της DEKRA σε συνεργασία με τη Robinson Club (θυγατρική της TUI) δημιούργησε στην Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης βασισμένο στα γερμανικά πρότυπα. Στην Αθήνα η σχολή λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ στον Αλιμο με δύο τμήματα για τις ειδικότητες των μαγείρων και των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπου προσφέρονται συνολικά 60 θέσεις. Στη σχολή της Κρήτης προσφέρονται 30 θέσεις για επισιτιστές. Βάσει του ωρολογίου προγράμματος, που έχει διάρκεια τρία έτη, τον χειμώνα θα πραγματοποιείται η θεωρητική εκπαίδευση και το καλοκαίρι η πρακτική, ενώ οι σπουδαστές θα αμείβονται με το 75% του βασικού μισθού. Μάλιστα, με βάση τη συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στην Αθήνα, τα πτυχία που θα λάβουν οι απόφοιτοι θα αναγνωρίζονται και στη Γερμανία. Την επιστημονική εποπτεία του προγράμματος έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο του Οσναμπρικ.
«Η χώρα μας έχει υποχρέωση να προσφέρει ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον τουρισμό. Η σωστή επαγγελματική κατάρτιση των νεοεισερχόμενων στον τουριστικό κλάδο αποτελεί μονόδρομο για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος» τόνισε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. «Αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στην τόνωση της απασχόλησης στον τουριστικό τομέα» πρόσθεσε. «Πρέπει η κοινωνία, οι γονείς, να εμπιστευτούν το δημόσιο σχολείο, να υποστηρίξουν στην πράξη ότι δεν μας αρκεί το παιδί μας να έχει πτυχία και τίτλους χωρίς αντίκρισμα, ότι δεν είναι κακό να γίνει τεχνίτης ή τεχνικός, ότι τα παιδιά μας δεν πρέπει να συλλέγουν βαθμούς, αλλά γνώσεις και δεξιότητες που θα φανούν χρήσιμα αύριο», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.

πηγή