«Δεν πρέπει ο στόχος μας να είναι η σιγουριά»

«Δεν πρέπει ο στόχος μας να είναι η σιγουριά»

Η χθεσινή ανακοίνωση των βαθμών στις πανελλαδικές εξετάσεις επισφράγισε τη δύσκολη προσπάθεια πολλών μαθητών

Του Αποστολου Λακασα

Από χθες πανηγυρίζουν και επισήμως για την επιτυχία τους να εισαχθούν στη σχολή που ήθελαν. Χρειάστηκε κόπος, διάβασμα, ξενύχτια, αγωνία, χρήματα. Η χθεσινή ανακοίνωση των βαθμών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις απλώς επισφράγισε την προσπάθεια πολλών μαθητών, ορισμένοι εκ των οποίων αρίστευσαν, έστω κι αν υπάρχουν αρκετοί που μένουν με την πίκρα της αποτυχίας.

«Από μικρή ήθελα να σπουδάσω Μαθηματικά. Γι’ αυτόν τον στόχο διαβάζω τόσα χρόνια. Με ανησυχεί, βεβαίως, ότι ο κλάδος δεν έχει πολλές επαγγελματικές προοπτικές. Ομως πιστεύω ότι όποιος αγαπάει αυτό που κάνει θα βρει το δρόμο της επιτυχίας. Δεν πρέπει να είναι ο μόνος μας στόχος η αναζήτηση της σιγουριάς», μας λέει η Κατερίνα Ελευθεριάδου (συγκέντρωσε 19.627 μόρια).

Αντίθετα με την Κατερίνα, η Ειρήνη Μπαρμπάτη (19.456 μόρια), παρ’ ότι αγαπάει τα Μαθηματικά, θα προτιμήσει να δηλώσει μία σχολή Πληροφορικής. Εχει, άλλωστε, την πολυτέλεια να το κάνει αφού οι βαθμοί της το επιτρέπουν. «Οταν ήμουν μικρότερη, ήθελα να γίνω καθηγήτρια Μαθηματικών. Τώρα το ξανασκέφτομαι. Θα ήθελα να ασχοληθώ με την Πληροφορική και θα δηλώσω μία σχετική σχολή, καθώς ο κλάδος των Μαθηματικών είναι κορεσμένος. Αλλωστε, όπως και να ‘χει, μια καλή σχολή σού ανοίγει πολλούς δρόμους», ανέφερε στην «Κ» η Ειρήνη.

Με 19.310 μόρια η Κατερίνα Γιαννάκου από τη Θεσσαλονίκη περνάει άνετα το κατώφλι του Αριστοτελείου Παν. Θεσσαλονίκης. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα με γερές βάσεις από το δημοτικό, ενώ, όπως μας είπε, έφθασε στην επιτυχία στηριγμένη καθαρά στις δικές της δυνάμεις, χωρίς φροντιστήριο και ιδιαίτερα μαθήματα για τα οποία, όπως πίστευε, θα ξόδευε πολύτιμες ώρες από το μεθοδικό της διάβασμα.

Σταθερός στην επιλογή του για τη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του ΕΜΠ είναι ο Γιώργος Μοσχίδης (19.480 μόρια). «Πολλοί μου λένε να επιλέξω ένα τμήμα μηχανικών. Θα προτιμήσω, όμως, αυτό των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών διότι νομίζω ότι δίνει περισσότερες διεξόδους για καριέρα στον χώρο της έρευνας», μας λέει ο Γιώργος. Παραδέχεται ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια διάβαζε συστηματικά, αλλά «φέτος κουράστηκα πολύ», προσθέτει. Ηδη, πάντως, έχει κλείσει εισιτήριο για… Πάρο.

Τη σίγουρη επαγγελματική εξασφάλιση επιδιώκει ο Χρήστος Λαχανάς (18.801 μόρια). Γιατί όχι, αφού μπορεί να συνδυάσει το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Ετσι, αφού του αρέσουν τα οικονομικά, θα δηλώσει τη Στρατιωτική Σχολή Οικονομικών. «Προσφέρει επαγγελματική εξασφάλιση μετά την αποφοίτηση, ενώ μπορείς να έχεις και παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα στο ίδιο αντικείμενο. Ετσι νομίζω τουλάχιστον», δήλωσε στην «Κ».

«Ολοκληρώθηκε ένας κύκλος. Ηταν μια πολύ χρήσιμη εμπειρία οι Πανελλαδικές Εξετάσεις», μας λέει η Μυρτώ Οικονόμου που κατάφερε να συγκεντρώσει 19.750 μόρια και να βρίσκεται πλέον μεταξύ των πρώτων για όλες τις σχολές. Με τόσα μόρια η πόρτα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, της παλιάς ΑΣΟΕΕ είναι ορθάνοιχτη για τη Μυρτώ. Εκείνη κάνει όνειρα καθώς μετά το λύκειο ένας νέος κύκλος ανοίγει. «Με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις δίνεται η ευκαιρία στον καθένα να μετρήσει τον εαυτό του. Τώρα προέχει η δουλειά στο πανεπιστήμιο», συμπληρώνει.
[+] ΓPAΦHMA

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_20/06/2009_319318

Τελαυταία τροποποίηση 22 Ιουνίου, 2012 | 1η Δημοσίευση: 20 Ιουνίου, 2009