Το Master του ΕΜΠ και τα 300 ECTS της Μπολόνια

Άρθρο: Το Master του ΕΜΠ και τα 300 ECTS της Μπολόνια

Άρθρο του Εμ. Αμαργιανάκη*

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που ακολουθούν οι Πρυτάνεις απορρίπτουν την κοινή οργάνωση προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ ενώ συγχρόνως ανακοινώνεται από τον Πρύτανη κ. Μουτζούρη η αναβάθμιση του πτυχίου του Ε.Μ.Π. σε ΜΑΣΤΕΡ.

Α. ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

«Την αντίθεσή τους στο σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας για την κοινή οργάνωση προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ εξέφρασαν οι πρυτάνεις των πολυτεχνικών σχολών της χώρας που συνεδρίασαν την Τρίτη στα Χανιά.

Όπως δήλωσε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης καθηγητής Ιωακείμ Γρυσπολάκης, το θέμα θα έρθει στη σύνοδο των πρυτάνεων των ΑΕΙ όλης της χώρας που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι. Δεν είναι ίδιο το επίπεδο των ΤΕΙ, με αυτό των Πανεπιστημίων», υποστήριξε ο κ. Γρυσπολάκης. Όπως ο ίδιος ανέφερε, για την απόκτηση πτυχίων στα ΤΕΙ απαιτείται ένα χρονικό διάστημα 3,5 χρόνων σπουδών, με ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης σε μια επιχείρηση, ενώ για τα Πανεπιστήμια απαιτούνται 5 χρόνια σπουδών. Σύμφωνα με τον ίδιο και το επίπεδο των διδασκόντων μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ είναι διαφορετικό.» (Πηγή: kathimerini.gr 09/06/09)

«ΜΕ ΜΑΣΤΕΡ θα ισοδυναμούν στο εξής τα πενταετή πτυχία μηχανικών που χορηγεί το Πολυτεχνείο της Αθήνας με επικύρωση των πρυτανικών του αρχών, οι οποίες με αυτή την «αντάρτικη» μέθοδο παρακάμπτουν το υπουργείο Παιδείας που εδώ και χρόνια τούς έχει υποσχεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση αλλά δεν την έχει προχωρήσει!

Όπως ανακοίνωσε χθες ο πρύτανης του Πολυτεχνείου κ. Κ. Μουτζούρης στη διάρκεια συνόδου των προέδρων και κοσμητόρων των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας που έγινε στα Χανιά, εδώ και λίγες ημέρες το ίδρυμα χορηγεί στους αποφοίτους του συμπληρωματικά πιστοποιητικά μαζί με το πτυχίο, στα οποία αναγράφεται ότι οι 5ετείς σπουδές των Πολυτεχνικών Σχολών αντιστοιχούν σε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Μάλιστα σε συνεννόηση με το Τεχνικό Επιμελητήριο, όπως είπε ο πρύτανης, θα ακολουθήσουν και προσφυγές στη Δικαιοσύνη για το ίδιο ζήτημα, προκειμένου το υπουργείο να σταματήσει να ολιγωρεί και να εξαναγκαστεί να προχωρήσει στη ρύθμιση…» (Πηγή: Τα Νέα 10/06/09)

Μετά από τις παραπάνω δηλώσεις οι Πρυτάνεις και οι Πρόεδροι των Τ.Ε.Ι. καλούνται να απαντήσουν στα ακόλουθα επίκαιρα ερωτήματα

Β. ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

1.Στους υποψήφιους που θα συμπληρώσουν σε λίγες μέρες τα μηχανογραφικά τους, όταν περατώσουν τις 5ετείς σπουδές τους, τι θα απονεμηθεί, πτυχίο ή ΜΑΣΤΕΡ;

2.Στους υποψήφιους που θα συμπληρώσουν σε λίγες μέρες τα μηχανογραφικά τους, και θα επιλέξουν Τ.Ε.Ι, το πτυχίο που θα τους απονεμηθεί θα τους εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα Π.Ε. (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) ή Τ.Ε. (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης);

3.Οι ως άνω αποφάσεις συνεκτιμούν και την ανειλημμένη υποχρέωση από τη συμμετοχή μας στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, που προβλέπει προσαρμογή μέχρι το 2010 στους δύο κύκλους σπουδών της Μπολόνια, ή απλά θα μείνουν στην επίκληση ότι τα 300 ECTS ισοδυναμούν με master;

– Συνημμένο αρχείο Power point: «Ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης & τα Επαγγελματικά Δικαιώματα»

* Ο Εμμανουήλ Αμαργιανάκης είναι καθηγητής και πρόεδρος του εκπαιδευτικού ομίλου Όριον-IdEF

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_19/06/2009_285148

1 σκέψη στο “Το Master του ΕΜΠ και τα 300 ECTS της Μπολόνια

  1. Συγνωμη αλλα στο ΤΕΙ τα εξαμηνα σπουδων ειναι 7!!! Το τελευταιο εξαμηνο ειναι μονο πρακτικη και οχιμαθηματα! Πως λοιπον θελετε να παρομοιασετε τα 7 με τα 10 εξαμηνα?????? Αναγνωριση του master των 5ετων σχολων τωρα και δωστε τελος στο αδικο καθεστως που επικρατει ως τωρα που ειμαστε ολοι ισα και ομοια!

Τα σχόλια είναι κλειστά.