Η πριγκίπισσα των μαθηματικών

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 10 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Μιχάλης Μητσός |ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ |

Εντάξει, θα μπορούσα να γράψω σήμερα για τον τάφο της Αμφίπολης. Ή για τους τζιχαντιστές που προελαύνουν ανενόχλητοι στο Ιράκ, παρά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς. Ή για τη Λορίν Μπακόλ. Ομως όχι. Θα γράψω για το τι συνέβη κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1780 στο Μπρούνσβικ της Γερμανίας, όταν ένας δάσκαλος του Δημοτικού, προκειμένου να πάρει έναν υπνάκο, ζήτησε από τους μαθητές του να αθροίσουν όλους τους αριθμούς από το 1 ώς το 100 και να του πουν το αποτέλεσμα.
Εκτός από τεμπέλης, ο δάσκαλος ήταν και άτυχος. Γιατί ανάμεσα στους μαθητές του υπήρχε και κάποιος Καρλ Φρίντριχ Γκάους, που μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα είχε βρει την απάντηση: 5.050. Η σκέψη του ήταν απλή. Αντί να αρχίζει να αθροίζει βασανιστικά τους αριθμούς από κάτω προς τα πάνω (1+2=3, 3+3=6 κ.λπ.), πρόσεξε ότι το άθροισμα του πρώτου και του τελευταίου ήταν πάντα το ίδιο (1+100=101, 2+99=101, 3+98=101 κ.λπ.). Και επειδή τα ζευγάρια αυτά είναι προφανώς 50, πολλαπλασίασε το 101 με το 50 και βρήκε τη λύση.
Οταν ήταν παιδί, η Μάριαμ Μιρζακάνι ονειρευόταν να γίνει συγγραφέας. Καθώς το σχολείο της στην Τεχεράνη ήταν κοντά σε έναν δρόμο γεμάτο με βιβλιοπωλεία, όλο εκεί βρισκόταν. Κι επειδή απαγορευόταν να ξεφυλλίζει τα βιβλία, αγόραζε στην τύχη και διάβαζε με βουλιμία. Αλλά τα ενδιαφέροντά της άλλαξαν όταν μια μέρα ήρθε ο αδελφός της από το σχολείο και της είπε την ιστορία του Γκάους, γνωστού πλέον ως «Πρίγκιπα των Μαθηματικών». Τότε η Μάριαμ κατάλαβε ότι το μέλλον της δεν βρισκόταν στη λογοτεχνία, αλλά στα μαθηματικά. Αυτό διδάσκει σήμερα στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια. Και χθες έγινε η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που κερδίζει το Βραβείο Φιλντς, ένα είδος Νομπέλ Μαθηματικών που θεσπίστηκε πριν από 80 χρόνια.
Μερικά συμπεράσματα.
– Πρώτον, η ζωή σου μπορεί να αλλάξει από μια σύμπτωση.
– Δεύτερον, οι Γερμανοί ανοίγουν δρόμους όχι μόνο στην οικονομία ή στο ποδόσφαιρο, αλλά και στις επιστήμες.
– Τρίτον, οι Ιρανές δεν είναι μόνο πολύ όμορφες γυναίκες, ενίοτε είναι και άριστες επιστήμονες (όπως είναι και άριστες συγγραφείς). Περισσότερο και από τις συνθήκες άλλωστε – όταν πήγαινε η Μάριαμ στο Δημοτικό μαινόταν ο πόλεμος του Ιράν με το Ιράκ – μετρούν οι άνθρωποι. Η Μάριαμ είχε εξαιρετικούς δασκάλους. Και η διευθύντρια του σχολείου της ήταν αποφασισμένη να προσφέρει στα κορίτσια τις ίδιες ευκαιρίες με τα αγόρια.
– Τέταρτον, τα μαθηματικά είναι πολύ πιο γοητευτικά απ’ ό,τι νομίζουμε. Οπως είπε στην «Γκάρντιαν» ένας άλλος ερευνητής που τιμήθηκε φέτος με το Βραβείο Φιλντς, ο 40χρονος Καναδοαμερικανός Μανζούλ Μπάργκαβα, «τα μαθηματικά που είχαν πάντα τις μεγαλύτερες εφαρμογές και τη μεγαλύτερη σημασία για την κοινωνία ήταν τα μαθηματικά που ανακάλυπταν οι επιστήμονες ενώ αναζητούσαν την ομορφιά. Και αντιστρόφως, όλα τα όμορφα και κομψά μαθηματικά βρίσκουν εφαρμογές».
– Πέμπτον, αυτό δεν σημαίνει ότι τα μαθηματικά είναι μια επιστήμη εύκολη και κατανοητή. Οποιος διαβάσει το σκεπτικό με το οποίο η Διεθνής Μαθηματική Ενωση αποφάσισε να τιμήσει τη Μάριαμ Μιρζακάνι δεν θα καταλάβει τίποτα. Ισως ούτε κι εκείνοι να κατάλαβαν.
Σχόλιο του Διαχειριστή: Ο Μαθηματικός το 2014, και αρκετά προηγούμενα χρόνια , είναι το καλύτερο επάγγελμα στην Αμερική. Περισσότερα εδώ

Σχολιάστε

twenty − five =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here