163 Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

http://www.film.auth.gr/

Διάρκεια σπουδών (εξάμηνα): 10

 Κατευθύνσεις

 Σκηνοθεσία, Σενάριο, Παραγωγή, Διεύθυνση Φωτογραφίας,
Μοντάζ, Σκηνογραφία-Ενδυματολογία, ΄Ηχος, Θεωρία κινηματογράφου και Τεχνών Εικόνας και ΄Ηχου.

Tο Tμήμα Kινηματογράφου ιδρύθηκε στις 22 Iουλίου 2004 με τη νομοθετική διάταξη 3225/2004 (ΦΕΚ 138/22.7.2004 τ.Π), μαζί με άλλα επτά (7) νέα Τμήματα, στο πλαίσιο της Διεύρυνσης της Tριτοβάθμιας Eκπαίδευσης. Οι συζητήσεις και οι διαδικασίες όμως για την ίδρυση και τη διάρθρωσή του ξεκίνησαν πριν αρκετούς μήνες για να καταλήξουν στις προτάσεις που έγιναν στο Υπουργείο Παιδείας για τη δομή και τους στόχους του, καθώς και στο Πρόγραμμα Σπουδών που κρατάτε στα χέρια σας.

Γνωρίζοντας τα ερωτηματικά που γεννιούνται μέσα σας μπαίνοντας σε ένα Τμήμα με πολύ μέλλον αλλά μικρό παρελθόν, θα θέλαμε να σας δώσουμε μερικές βασικές πληροφορίες για τη λειτουργία του που αφορούν στη διοίκηση, τη διδασκαλία, τους οικονομικούς πόρους, και τη στέγαση.

Διοίκηση: Όπως όλα τα νέα Τμήματα έτσι και το Tμήμα Kινηματογράφου διοικείται από προσωρινή Γενική Συνέλευση που ορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του AΠΘ. H Γενική Συνέλευση συντονίζεται από τον Πρόεδρο και τον Aναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος. Το Τμήμα ανήκει στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Διδασκαλία: Όπως θα διαπιστώσετε από το λεπτομερές πρόγραμμα σπουδών που ακολουθεί, έχουμε καταρτίσει μια ολοκληρωμένη και φιλόδοξη μελέτη για τις πενταετείς σπουδές που απαιτούνται στο Tμήμα Kινηματογράφου. Το πρόγραμμα θα εφαρμόζεται σταδιακά κατ? έτος. Στο πρώτο έτος λειτουργίας του το Τμήμα Κινηματογράφου δέχτηκε 71 φοιτητές. Οι διδακτικές ανάγκες καλύφθηκαν από 28 διδάσκοντες ως εξής: 8 μέλη ΔΕΠ άλλων Τμημάτων του ΑΠΘ και 20 διδάσκοντες με σύμβαση (ΠΔ 407/80), οι οποίοι δίδαξαν όλα τα επιστημονικά και καλλιτεχνικά αντικείμενα του πρώτου έτους σπουδών. Στο μέλλον θα υπάρξουν και θέσεις ΔEΠ για τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος, έτσι ώστε το Tμήμα Kινηματογράφου να αποκτήσει το δικό του μόνιμο διδακτικό προσωπικό που θα το καταστήσει και αυτόνομο.

Οικονομικοί πόροι: Όπως συμβαίνει με όλα τα νέα τμήματα, το Tμήμα Kινηματογράφου, για τα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας του (2004-2006), υποστηρίχθηκε οικονομικά από το πρόγραμμα EΠEAEK «Διεύρυνση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (2004-2006)» το οποίο κάλυψε τις βασικές απαιτήσεις σε εξοπλισμό, προσωπικό και άλλες λειτουργικές ανάγκες. Mετά το 2006 το Τμήμα ενταχθηκε στον τακτικό προϋπολογισμό του Yπουργείου Παιδείας που καλύπτει όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα.

Στέγαση: Για το Tμήμα Kινηματογράφου έχει παραχωρηθεί από το Yπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω του Yπουργείου Πολιτισμού ένα κτίριο (πρώην καπναποθήκη) 10.000 τ.μ. στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης. Θα χρειαστεί, φυσικά, εύλογος χρόνος για την ανακαίνιση του χώρου. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, το Τμήμα θα διαθέτει άρτιες εγκαταστάσεις με στούντιο, εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, γραφεία και ό,τι άλλο χρειάζεται για τη λειτουργία του. Ώσπου να γίνει όμως αυτό, το Τμήμα φιλοξενείται σε έναν εξοπλισμένο χώρο στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση: Ικονίου 1), όπου διεξάγονται όλα τα μαθήματα.

 Εκπαιδευτικές προοπτικές

Οι απόφοιτοι του Τμήματος θα μπορούν να απασχοληθούν στη βασική και τη μέση εκπαίδευση για διδασκαλία κινηματογράφου ή στα νεοδημιουργηθέντα καλλιτεχνικά σχολεία.

 Επαγγελματικές προοπτικές

Ο χώρος της οπτικοακουστικής παραγωγής(κινηματογράφος, τηλεόραση, διαφήμιση,κ.λ.π.) στην Ελλάδα έχει ανάγκη από ειδικευμένα στελέχη στον τομέα της δημιουργίας. Είναι γνωστό ότι
η χώρα μας είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης η οποία δε διαθέτει ανώτατη κινηματογραφική και οπτικοακουστική εκπαίδευση. Η βασική και μέση εκπαίδευση σ΄αυτό τον τομέα προσφέρεται μόνο από το πιλοτικο πρόγραμμα "πάμε Σινεμά¨" ενώ η παροχή των εξειδικευμένων γνώσεων που απαιτούνται για την άσκηση των επαγγελμάτων παραγωγής οπτικοακουστικών προϊόντων προσφέρεται μέσω Ι.Ε.Κ.Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι οι απόφοιτοι του Τμήματος
Κινηματογράφου προσβλέπουν σε μία αγορά με υπολογίσιμο μέγεθος η οποία έχει έλλειψη ειδικευμένων στελεχών. ΄Αρ α οι επαγγελματικές προοπτικές είναι πολύ ευοίωνες. Οι απόφοιτοι θα μπορούν να απασχοληθούν ως: Σκηνοθέτες, Παραγωγοί, Σεναριογράφοι, Δ/ντές Φωτογραφίας, Μοντέρ , Ηχολήπτες, Σκηνογράφοι, Ενδυματολόγοι, Καθηγητές Κινηματογράφου στη βασική και Μέση Εκπαίδευση, Κριτικοί Κινηματογράφου.