480 Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας ΤΕΙ ΑΘήνας

http://www.bme.teiath.gr/
Σκοπός
Αντικείμενο σπουδών του Τμήματος αποτελούν τα θεωρητικά και εφαρμοσμένα τεχνολογικά γνωστικά αντικείμενα που συνθέτουν τον διεπιστημονικό κλάδο της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας. Ο κλάδος αυτός αφορά οποιαδήποτε εφαρμογή της τεχνολογίας για την παροχή υπηρεσιών υγείας, από το επίπεδο της βασικής έρευνας στην Ιατρική και την Βιολογία, έως και την κλινική πρακτική. Ο κλάδος καλύπτει γνωστικά αντικείμενα που περιλαμβάνονται αφ' ενός στις Επιστήμες του Μηχανικού, όπως Μηχανολογία, Ηλεκτρολογία, Ηλεκτρονική, Επιστήμη Υπολογιστών και αφ' ετέρου στις Φυσικές Επιστήμες. Περιλαμβάνει επίσης στοιχεία για την προσέγγιση, υπό το πρίσμα των εφαρμογών της τεχνολογίας, των Ιατρικών Επιστημών και των Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας.
Επαγγελματικές Διέξοδοι
Οι απόφοιτοι του τμήματος ονομάζονται Μηχανικοί Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων και απασχολούνται κυρίως σε εταιρείες βιοϊατρικής τεχνολογίας, σε ιδιωτικές κλινικές, σε δημόσια νοσοκομεία, σε ερευνητικά κέντρα και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας είναι πολύ υψηλή, ενώ περίπου 10% των αποφοίτων πραγματοποιεί μεταπτυχιακές ή/και διδακτορικές σπουδές σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας ή του εξωτερικού.
Επαγγελματικά Δικαιώματα Πτυχιούχων
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος ονομάζονται Μηχανικοί Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε. (ΠΔ 95/2013, ʼρθρο 2 Παράγρ.1(α) και ʼρθρο 6 Παράγρ.9, ΦΕΚ 133/5-6-2013πρώην Μηχανικοί Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων: ΠΔ 388/1989, ΦΕΚ 169/16-6-1989) και σύμφωνα με την επίσημη νομοθεσία (ΠΔ 345 'Αρθρο 3, ΦΕΚ 158/14-6-1989) μπορούν να ασκούν την κάτωθι επαγγελματική δραστηριότητα:

1. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Μηχανικοί Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε. (πρώην Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων) της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, από την ημερομηνία κτήσης του πτυχίου, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, ασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, με την μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς των ιατρικών οργάνων με την διαδικασία παραγωγής ιατρικών οργάνων και λεπτομηχανισμών, καθώς και την εμπορία, τη συντήρηση, την επισκευή και την θέση σε ετοιμότητα λειτουργίας αυτών με την συνεργασία ενδεχομένως και άλλων ειδικών επιστημόνων (ιατρών, ακτινοφυσικών, βιοχημικών).

2. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Μηχανικοί Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Τ.Ε. (πρώην Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων) μπορούν να απασχολούνται στα παρακάτω αντικείμενα:

  • α) Παραγωγή ή εμπορία πάσης φύσεως ιατρικών οργάνων και λεπτομηχανισμών.
  • β) Επισκευή, συντήρηση, ανακατασκευή ιατρικών μηχανημάτων, οργάνων, συσκευών βιοτεχνολογικού ενδιαφέροντος καθώς και λεπτομηχανισμών.
  • γ) Εξασφάλιση στον τομέα των Νοσοκομείων, σε συνεργασία ίσως με άλλους ειδικούς επιστήμονες, όπως ιατρούς, ακτινοφυσικούς, βιοχημικούς, της ετοιμότητας προς χρήση των συσκευών και οργάνων με την φροντίδα τους για συντήρηση, επισκευή, ελέγχους.
  • δ) Συμμετοχή στην αξιολόγηση προσφορών για την προμήθεια ιατρικών οργάνων και εξοπλισμού.
  • ε) Εκπόνηση και επίβλεψη ή συμμετοχή στην εκπόνηση μελετών για την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία μονάδων παραγωγής ιατρικών οργάνων και εξοπλισμού.
  • στ) Εξειδικευμένες εργασίες εγκαταστάσεως και θέσεως σε λειτουργία ιατρικών οργάνων και εξοπλισμού εργαστηρίων και τμημάτων Νοσοκομείων (χειρουργεία, ακτινολογικά κ.λ.π.) για τις οποίες εγγράφονται στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών (Μ.Ε.Κ.).
  • ζ) Πραγματοποίηση, ως στελεχών του Δημοσίου, ελέγχων σε αντίστοιχες βιομηχανίες και βιοτεχνίες καθώς και ιδιωτικά εργαστήρια και ιατρεία για την χορήγηση σχετικής άδειας λειτουργίας.
  • η) Κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα, που εμφανίζεται στο αντικείμενο της ειδικότητάς τους με την εξέλιξη της τεχνολογίας, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της κάθε φορά ισχύουσας νομοθεσίας.

3. Οι πτυχιούχοι του αναφερόμενου τμήματος εξελίσσονται μέσα στην διοικητική και τεχνική ιεραρχία τη σχετική με τους τομείς της Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων. Επίσης μπορούν να καλύπτουν τις θέσεις υπευθύνων στελεχών που προβλέπονται από τη νομοθεσία που ισχύει κάθε φορά για την λειτουργία των μονάδων που χρησιμοποιούν ή παράγουν ιατρικά όργανα.

4. Οι πτυχιούχοι του παραπάνω τμήματος μπορούν να απασχολούνται στην εκπαίδευση σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία στον τομέα της ειδικότητάς τους. Επίσης μπορούν να απασχολούνται ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητάς τους.


Σημειώνεται ότι σε όλους σχεδόν τους Οργανισμούς Νοσοκομείων, η ειδικότητα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων περιλαμβάνεται πλέον στον κλάδο ΤΕ Μηχανικών (ΓΝΑ "Αλεξάνδρα": ΦΕΚ Β'/3287/10-12-2012, ΓΝ 'Αρτας & ΓΝΜ "'Ελενα Ελ. Βενιζέλου": ΦΕΚ Β'/3285/10-12-2012, ΓΝΑ "Σισμανόγλειο": ΦΕΚ Β'/3475/31-12-2012, ΓΝΘ "Γ.Γεννηματάς", ΓΝΑ "Ευαγγελισμός", ΓΝΑ "ΚΑΤ", ΓΝΘ "Γ.Παπανικολάου", ΓΝ Αγ.Νικολάου Κρήτης & ΓΝΘ "Ιπποκράτειο": ΦΕΚ Β'/3485/31-12-2012).

Μαθήματα
Ωρολόγιο Πρόγραμμα
Περίγραμμα Μαθημάτων
Last modified: 24 January 2017 15:08:39.