506 Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ (Λαμία) ΤΕΙ Λαμίας

ΓΕΝΙΚΑ

Το Τμήμα λειτουργεί από το Σεπτέμβριο 2000. Μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2012-13 είχε την ονομασία: Τμήμα Πληροφορικής & Τεχνολογίας Υπολογιστών .
Από το ακαδημαϊκό έτος  2013-2014 το το τμήμα ονομάζεται: Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ   με Κατευθύνσεις 5ου Εξαμήνου :
1. Μηχανικοί Δικτύων 2. Μηχανικοί Η/Υ 3. Μηχανικοί Λογισμικού

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Σκοποί του Τμήματος είναι :

O να προάγει τη μετάδοση και την ανάπτυξη των γνώσεων στην τεχνολογία και την επιστήμη που περιλαμβάνει το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος, με τη διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα.

O την παραγωγή επιστημονικού δυναμικού τεχνολογικής εκπαίδευσης, που να διαθέτει τις απαραίτητες θεωρητικές και κυρίως πρακτικές γνώσεις, ώστε να μπορεί να καλύψει θέσεις εργασίας στον κλάδο Πληροφορικής.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥ

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι πτυχιούχοι του Τμήματος αποκτούν, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις, οι οποίες τους επιτρέπουν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, υποστηρίζοντας επιτυχώς την αξιοποίηση των τεχνολογιών της Πληροφορικής σε όλους τους τομείς εφαρμογής τους στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Οι πτυχιούχοι απασχολούνται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες και επαγγελματίες, σε όλους τους τομείς αξιοποίησης των Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, σε θέματα που σχετίζονται με τη μελέτη, την ανάπτυξη, τη διαχείριση, την εφαρμοσμένη έρευνα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Οι γνώσεις και δεξιότητες που αποκτούν τους καθιστούν ικανούς να διεκπεραιώνουν λειτουργίες Πολιτικής και Διοίκησης χρήσης Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Ανάπτυξης, Παροχής Υπηρεσιών, Τεχνικής Υποστήριξης, Εποπτείας και Ελέγχου, Εφαρμοσμένης Έρευνας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Μπορούν επίσης:

· να επιδιώξουν Μεταπτυχιακές Σπουδές σε Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά ιδρύματα του Εσωτερικού ή Εξωτερικού,

· να παρακολουθήσουν στηριζόμενοι στο υπόβαθρο των σπουδών τους τις ταχύρυθμες εξελίξεις, τόσο θεωρητικές όσο και τεχνολογικές, στο γνωστικό τους αντικείμενο.

Επαγγελματικά Δικαιώματα

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος καθορίζονται από το Π.Δ183/2008  ΦΕΚ 246Α/3-12- 2008 (Άρθρο 2).
Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων α) Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων, β) Πληροφορικής και  Τεχνολογίας Υπολογιστών, γ) Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, δ) Πληροφορικής και  Επικοινωνιών, ε) Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων, στ) Βιομηχανικής Πληροφορικής των Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις τους, απασχολούνται στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, στους τομείς ανάπτυξης και συντήρησης συστημάτων υλικού, ανάπτυξης και συντήρησης συστημάτων λογισμικού και σχεδιασμού και διαχείρισης συστημάτων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και υπηρεσιών. Ειδικότερα, το αντικείμενο των πτυχιούχων των προαναφερομένων Τμημάτων καλύπτει ενδεικτικά τους παρακάτω περιγραφόμενους τομείς: α) ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Σχεδιασμό και διαχείριση δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και υπηρεσιών, εγκατάσταση λογισμικού επικοινωνιών, διαχείριση
επικοινωνιακών πόρων, εγκατάσταση κινητών υπολογιστικών συστημάτων, διαχείριση κινητών υπολογιστικών πόρων. Σχεδιασμό, υλοποίηση, εγκατάσταση, συντήρηση και διαχείριση
τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων και συστημάτων.
β) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ: Προγραμματισμό μικρής και μεγάλης κλίμακας, προγραμματισμό συστήματος, ανάπτυξη συστημάτων λογισμικού, δημιουργία διεπαφών χρήστη λογισμικού, σχεδιασμό εργονομικών συστημάτων, παραγωγή λογισμικού ανάλυσης και σύνθεσης  εικόνας, σχεδιασμό και εγκατάσταση νοημόνων και ευφυών συστημάτων.Δημιουργία συστημάτων πραγματικού χρόνου και ελεγχόμενης διαθεσιμότητας και ασφάλειας.
γ)ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ: Σχεδιασμό, ανάπτυξη, εγκατάσταση και συντήρηση περιφερειακών Η/Υ, ενσωματωμένων  συστημάτων, σύνθετων συστημάτων αισθητήρων. Σχεδιασμό και προγραμματισμό ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, σχεδιασμό υπολογιστικών συστημάτων. Σχεδιασμό, υλοποίηση, εγκατάσταση και συντήρηση βιομηχανικών συστημάτων υποστηριζόμενων από υπολογιστές και λογισμικού συστημάτων παραγωγής
Οι απόφοιτοι των Τμημάτων που αναφέρονται στα άρθρα 1 και 2 έχουν επιπλέον δικαίωμα: α) Εργασίας σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία. Επίσης, μπορούν να απασχολούνται ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητάς τους. β) Απασχόλησης στο δημόσιο και εξέλιξης στις βαθμίδες της ιεραρχίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. γ) Συμμετοχής στην εκπόνηση μελετών, παροχής συναφών υπηρεσιών και έργων, στις κατηγορίες που καλύπτονται από το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητάς τους, τόσο δημοσίων όσο και ιδιωτικών, με βάση την κείμενη νομοθεσία.

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

Το Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος είναι προσαρμοσμένο έτσι ώστε να παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στα αντικείμενα:

· Υλικό Υπολογιστών (Hardware)

· Λογισμικό (Software)

· Βάσεις Δεδομένων (Data Bases)

· Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (MIS)

· Τηλεπικοινωνίες (Telecommunications)

· Δίκτυα (Networks)

· Διαδίκτυο (Internet)

· Πολυμέσα (Multimedia)

Έχει σχεδιασθεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι απόφοιτοί του:

· Να μπορούν να απασχοληθούν στον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα με :

O Συντήρηση Υπολογιστικών Συστημάτων

O Ανάπτυξη Εφαρμογών Λογισμικού

O Μηχανοργάνωση

O Τηλεπικοινωνιακές Εφαρμογές

O Εφαρμογές Πολυμέσων

O Εγκαταστάσεις Δικτύων

· Να μπορούν να απορροφηθούν στην Εκπαίδευση

· Να ακολουθήσουν Μεταπτυχιακές Σπουδές.

Επίσης σκοπεύει να προσφέρει, μέσα από ένα σύγχρονο Εργαστηριακό Εξοπλισμό και ένα ικανά Εκπαιδευτικό Προσωπικό, τετραετή φοίτηση (7+1 εξάμηνα Σπουδών) με δύο κυρίως προσανατολισμούς - κατευθύνσεις :

1. “Ασφάλεια Δικτύων Επικοινωνίας”

2. “Τεχνολογίας Τηλεφαρμογών”.

Με όλους τους παραπάνω εκπαιδευτικούς στόχους το Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Τ.Ε.Ι Λαμίας, το μοναδικό Τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Στερεά Ελλάδα σε θέματα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Περιοχής

Τελευταία ενημέρωση: 2-6-2013