529 Μηχανικών Πληροφορικής TE (Σπάρτη) ΤΕΙ Πελοποννήσου

Γενικά

Με βάση το ΦΕΚ 189/14-10-2004/Τ.Α//ΠΔ 211, ιδρύθηκε το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ως παράρτημα του ΤΕΙ Καλαμάτας. Η λειτουργία του άρχισε από το ακαδημαϊκό έτος 2005 - 2006. Έδρα του εν λόγω τμήματος είναι η Σπάρτη.
Από το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 το το τμήμα ονομάζεται: Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ   με Κατευθύνσεις 5ου Εξαμήνου :
1. Μηχανικοί Δικτύων 2. Μηχανικοί Η/Υ 3. Μηχανικοί Λογισμικού

Σκοπός

Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης και των Εφαρμογών της Πληροφορικής, της Οργάνωσης και Διαχείρισης Δικτύων Πληροφορικών Συστημάτων και των Τηλεπικοινωνιών με στόχο την  δημιουργία ικανών στελεχών για τις αυξημένες ανάγκες της αγοράς σε θέματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Η διάρκεια των σπουδών είναι 8 (οκτώ) εξάμηνα, συμπεριλαμβανόμενης και της πρακτικής άσκησης. Σε όλα τα εξάμηνα πλην του τελευταίου οι σπουδές περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία, εργαστηριακές και φροντιστηριακές ασκήσεις καθώς και εκπόνηση εργασιών υπό μορφή projects.
Για τη σωστή επιστημονική εκπαίδευση των σπουδαστών το πρόγραμμα των μαθημάτων έχει οργανωθεί στους τέσσερις βασικούς κύκλους, ήτοι:

  1. Ο πρώτος κύκλος μαθημάτων χαρακτηρίζεται ως κύκλος μαθημάτων γενικής υποδομής (ΜΓΥ) και στοχεύει στη δημιουργία του απαιτούμενου θεωρητικού υπόβαθρου του σπουδαστή ώστε να είναι σε θέση να εμπεδώσει και να κατανοήσει σε βάθος τα μαθήματα ειδικής υποδομής καθώς και τα μαθήματα ειδικότητας που θα ακολουθήσουν. Τα μαθήματα αυτά είναι κυρίως φυσικομαθηματικής φύσεως.
  2. Ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων χαρακτηρίζεται ως κύκλος μαθημάτων ειδικής υποδομής (ΜΕΥ) και στοχεύει στη δημιουργία του απαιτούμενου θεωρητικού υπόβαθρου του σπουδαστή ώστε να είναι σε θέση να εμπεδώσει και να κατανοήσει σε βάθος τα μαθήματα ειδικότητας που θα ακολουθήσουν. Τα μαθήματα αυτά είναι κυρίως μαθήματα γενικής κατάρτισης σε θέματα όμως που εμπίπτουν στο περιεχόμενο σπουδών του τμήματος όπως για παράδειγμα μαθήματα προγραμματισμού, βάσεων δεδομένων, τηλεπικοινωνιών, κλπ. Πιο συγκεκριμένα, στα μαθήματα προγραμματισμού αυτού του κύκλου επιχειρείται η προσέγγιση του προγραμματισμού όπως αντικειμενοστραφής προγραμματισμός, λογικός προγραμματισμός, κλπ που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια.
  3. Ο τρίτος κύκλος μαθημάτων χαρακτηρίζεται ως κύκλος μαθημάτων ειδικότητας (ΜΕ) και στοχεύει στη δημιουργία των εξειδικευμένων γνώσεων που απαιτεί η αγορά εργασίας στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.
  4. Ο τέταρτος κύκλος μαθημάτων χαρακτηρίζεται ως κύκλος μαθημάτων διοίκησης, οικονομίας, νομοθεσίας και ανθρωπιστικών σπουδών (ΔΟΝΑ) και στοχεύει στο να δώσει στον σπουδαστή τα απαραίτητα εφόδια σε γενικότερα θέματα που όμως έχουν και αυτά μεγάλη σχέση με την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Για παράδειγμα, γνώσεις νομικών κανονισμών που αφορούν την άσκηση του επαγγέλματός του, η κατανόηση των οικονομικών περιορισμών, κλπ είναι θέματα που πραγματεύονται σε αυτόν τον κύκλο μαθημάτων.

Πτυχιούχοι του τμήματος:

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι πτυχιούχοι του τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών αποκτούν τις απαραίτητες, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, επιστημονικές θεωρητικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες ώστε να μπορούν να εργασθούν σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του τμήματός τους, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως υπεύθυνοι ή στελέχη σχετικών ιδιωτικών ή δημοσίων επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών.
Θα είναι ικανοί να αντιμετωπίζουν και να επιλύουν προβλήματα τα οποία αφορούν σε σχεδιασμό, δημιουργία, λειτουργία, ασφάλεια και εκμετάλλευση πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων πληροφορικών συστημάτων και τηλεπικοινωνιών.

Ειδικότερα, ο πτυχιούχος του τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών θα είναι ικανός, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες όταν πρόκειται για μεγάλης εμβέλειας έργα, για:
-να παράγει και να δημιουργεί σύγχρονα προγράμματα (λογισμικό) αξιοποιώντας νέα εργαλεία και τεχνικές
-να αναπτύσσει και να σχεδιάζει σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις συνθήκες του φορέα
-να σχεδιάζει τη δομή τη λειτουργία και την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων σε επιχειρησιακό περιβάλλον
-να εξασφαλίζει την εκμετάλλευση και ασφάλεια σύγχρονων δικτύων τηλεπικοινωνίας
-να παράσχει συμβουλευτικό έργο και μελέτες για τις αυξημένες ανάγκες της αγοράς σε θέματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών
-να μπορούν να συμμετέχουν και να παρακολουθήσουν ερευνητικά θέματα και μεταπτυχιακά προγράμματα στις θεματικές ενότητες της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών