565 Λογιστικής ΤΕΙ Λάρισας

Αντικείμενο σπουδών

Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Λογιστικής καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Λογιστικής Επιστήμης με εξειδίκευση εφαρμογής στις επιχειρήσεις, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Περιγραφή του πτυχιούχου του Τμήματος

Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο απόφοιτος του Τμήματος ανακηρύσσεται Πτυχιούχος Λογιστικής, διαθέτει δε τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να μπορεί να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος, είτε ως στέλεχος επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είτε ως αυτοαπασχολούμενος.

Ειδικότερα ο πτυχιούχος Λογιστικής:

Εφαρμόζει τις λογιστικές αρχές, πρότυπα και σχέδια γενικά και κλαδικά.

Εποπτεύει και εφαρμόζει τις διαδικασίες για τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης και των φόρων που αναλογούν.

Ελέγχει την τυπική επάρκεια και ακρίβεια των στοιχείων και παραστατικών.

Ενημερώνει και τηρεί τα φορολογικά βιβλία σύμφωνα με τις ισχύουσες φορολογικές διατάξεις.

Καταρτίζει και υπογράφει τις οικονομικές καταστάσεις και τους ισολογισμούς καθώς και των αποτελεσμάτων χρήσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις επιχειρήσεων και οργανισμών.

Συντάσσει, υπογράφει και υποβάλλει τις φορολογικές δηλώσεις, τα συμπληρωματικά στοιχεία και τις καταστάσεις και επιμελείται εφαρμογής των απαιτούμενων διαδικασιών και διατυπώσεων προς τις φορολογικές και οικονομικές Αρχές.

Συντάσσει, υπογράφει και υποβάλλει συμπληρωματικά και στατιστικά στοιχεία και καταστάσεις προς τις δημόσιες Αρχές.

Συντάσσει, υπογράφει και υποβάλλει μισθολογικές καταστάσεις, ασφαλιστικές εισφορές και προγράμματα εργασίας.

Επαγγελματικά Δικαιώματα

1. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Λογιστικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων έχουν τα ακόλουθα επαγγελματικά δικαιώματα:
α) Απασχολούνται σε θέματα λογιστηρίου στον ιδιωτικό τομέα και δημόσιο τομέα.
β) Ειδικότερα μπορούν να απασχοληθούν, είτε σε λογιστήρια, είτε σε τμήματα ή χώρους που έχουν οργανική σχέση με το λογιστήριο σε θέματα:
i) τήρησης και ενημέρωσης λογιστικών βιβλίων για τα οποία απαιτούνται επιστημονικές αναλύσεις των οικονομικών πράξεων όπως, βιβλίο ταμείου, βιβλίο διαφόρων πράξεων, βιβλίο αγορών, βιβλίο πωλήσεων, βιβλίο παραγωγής και κοστολογίου κ.λ.π
ii) τήρησης λογιστικών βιβλίων στα οποία καταχωρούνται περιοδικά τα περιουσιακά στοιχεία των Οικονομικών μονάδων καθώς και συναφείς λογιστικές καταστάσεις, όπως βιβλίο απογραφών και ισολογισμών κ.λ.π.
iii) σύνταξη καταστάσεων ή άλλων εγγράφων που περιέχουν ανάλυση και λογιστική διατύπωση οικονομικών πράξεων συνδεομένων με τα λογιστικά βιβλία χειρογράφων ή μηχανογραφημένων.
iv) τήρηση και έκδοση στοιχείων που χρησιμεύουν στο λογιστήριο σαν στοιχεία πρώτης εγγραφής όπως τιμολογίων, διπλοτύπων εισπράξεως κ.λ.π.
v) ενημέρωση καρτελών.
vi) καταγραφή περιουσιακών στοιχείων.
vii) τήρηση βιβλίων και στοιχείων κοστολογίου, βιβλίων και στοιχείων αποθήκης.
viii) μισθοδοσία.
iv) τήρηση διαφόρων στοιχείων και βιβλίων που προβλέπονται από τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
x) κατεύθυνση και παρακολούθηση της εφαρμογής του όλου λογιστικού συστήματος των οικονομικών μονάδων και
xi) κατεύθυνση και παρακολούθηση των εργασιών σε συναφή με το λογιστήριο τμήματα, όπως κοστολόγησης, αγορών, προμηθειών κ.λ.π.

2. Οι παραπάνω πτυχιούχοι μετά τη συμπλήρωση πενταετούς συναφούς προϋπηρεσίας μπορούν να καλύπτουν τις θέσεις του κατά νόμο υπεύθυνου λογιστή, να ιδρύουν και να λειτουργούν λογιστικά γραφεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στα οποία παρακολουθούν και ενημερώνουν βιβλία των κατηγοριών Α, Β και Γ του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων.

3. Οι παραπάνω πτυχιούχοι μπορούν να ελέγχουν και να θεωρούν τις υποβαλλόμενες από τους υπόχρεους τήρησης Α,Β και Γ κατηγορίας βιβλίων του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων, δηλώσεις προς τις αρμόδιες Οικονομικές Εφορίες, όπως δηλώσεις εισοδήματος, Φόρου Προστιθέμενης Αξίας κ.λ.π.

4. Οι πτυχιούχοι του παραπάνω Τμήματος μπορούν να διορίζονται στην εκπαίδευση, σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία.

Δομή των σπουδών

Η διάρκεια των σπουδών στο Τμήμα Λογιστικής είναι οκτώ (8) εξάμηνα – όπως προβλέπεται στο Π.Δ. 227/1995 (ΦΕΚ 130/ΤΑ/20.6.95)

Σε όλα τα εξάμηνα σπουδών, εκτός του τελευταίου, οι σπουδές περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία, εργαστηριακές και φροντιστηριακές ασκήσεις καθώς και ασκήσεις πράξεως και εφαρμογές σε πραγματικές ή εικονικές καταστάσεις, εκπόνηση μελετών και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους Λογιστηρίων, τράπεζες κ.λ.π. Στο προτελευταίο εξάμηνο σπουδών διεξάγεται σεμινάριο τελειοφοίτων.

Στα πρώτα εξάμηνα σπουδών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μαθήματα γενικής υποδομής θετικών και θεωρητικών επιστημών, καθώς και διάφορα εισαγωγικά μαθήματα.

Ακολουθούν μαθήματα ειδικής υποδομής – κορμού, τα οποία αποτελούν την βάση Λογιστικής Επιστήμης, όπως αυτή εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις, γενικά

Στα προχωρημένα εξάμηνα διδάσκονται τα μαθήματα ειδικότητας που συνιστούν τη φύση και τον προορισμό του Τμήματος.

Στα τελευταία εξάμηνα σπουδών, η Γενική Συνέλευση του Τμήματος μπορεί με απόφασή της να δημιουργεί μέσα από ομάδες κατ’ επιλογήν μαθημάτων, κατευθύνσεις εξειδικεύσεως, σύμφωνα με τις εξελίξεις στην επιστήμη, τεχνολογία, οικονομία και κοινωνία.

Το τελευταίο εξάμηνο σπουδών περιλαμβάνει κυρίως την πρακτική άσκηση του φοιτητή στο επάγγελμα και την εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας, η οποία εξασφαλίζει την εμβάθυνση του τελειόφοιτου του Τμήματος σε ένα θέμα εφαρμοσμένης έρευνας που έχει άμεση σχέση με την ειδικότητα των σπουδών.

Εργαστήρια

Το τμήμα Λογιστικής διαθέτει άρτια οργανωμένα εργαστήρια, εξοπλισμένα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές για την διδασκαλία εφαρμογών Πληροφορικής στην Λογιστική.

Συνολικά στα εργαστήρια του Τμήματος υπάρχουν περί τους 150 μικροϋπολογιστές για χρήση από τους σπουδαστές του τμήματος.

Ένας από τους βασικούς στόχους του τμήματος είναι η πιο ενεργός συμμετοχή των σπουδαστών στην εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία επιτυγχάνεται με την λειτουργία εργαστηριακών και φροντιστηριακών τμημάτων στα οποία πραγματοποιείται η εμπέδωση μέσω κατάλληλων εφαρμογών επιστημονικών γνώσεων και μεθοδολογιών. Παράλληλα, η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας την τελευταία δεκαετία έχει ως αποτέλεσμα την εισαγωγή νέων τεχνολογιών της Διαχειρίσεως (management) στις επιχειρήσεις. Επομένως οι σπουδαστές πρέπει να ασκούνται στην επίλυση λογιστικών προβλημάτων, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της πληροφορικής. Έτσι η Τεχνολογία της Πληροφορικής θα γίνει αντιληπτή και κατανοητή σε σχέση με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που καλείται να υποστηρίξει, ώστε τα νέα διοικητικά στελέχη να είναι σε θέση να αντιληφθούν τις προοπτικές στην χρήση της Πληροφορικής, τον τρόπο με τον οποίο οι εφαρμογές της Πληροφορικής μπορούν να υποστηρίξουν τις δραστηριότητές τους, την επίδραση της Πληροφορικής στην οργάνωση διαφόρων προβλημάτων που δημιουργούνται από την εφαρμογή της. Το Τμήμα Λογιστικής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (κυρίως Πληροφορικής) από τους σπουδαστές, έτσι ώστε μετά την αποφοίτησή τους να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Στο Τμήμα λειτουργούν τα εξής Εργαστήρια:

1. Εργαστήριο μηχανογραφημένης λογιστικής

2. Εργαστήριο Λογιστικών μηχανών

3. Εργαστήρια Προγραμματισμού και Εφαρμογών ηλεκτρονικών Υπολογιστών

4. Εργαστήριο Επεξεργασίας κειμένου.

5. Εργαστήριο Ξένων γλωσσών.

Πρόγραμμα Σπουδών

1ο Εξάμηνο

1 Γενική Λογιστική Ι
2 Μαθηματικά Επιχειρήσεων
3 Αρχές Οργαν κ΄Διοικ.Επιχ/σεων.
4 Σύγχρονο Λογισμικό Οργαν.Γραφ.
5 Αστικό Δίκαιο
6 Οικονομική Θεωρία

2ο Εξάμηνο

1 Γενική Λογιστική ΙΙ
2 Στατιστική Επιχειρήσεων
3 Οικονομική των Επιχειρήσεων
4 Εισαγωγή στην Πληροφορική
5 Εμπορικό Δίκαιο
6 Οικονομική Πολιτική

3ο Εξάμηνο

1 Λογιστική Εταιριών
2 Φορολογική Λογιστική I
3 Μηχανογραφημένη Λογιστική Ι
4 Χρηματοδότηση Επιχειρήσεων
5 Εφαρμογές Πληροφορικής Ι
6 Διεθνές Εμπόριο

4ο Εξάμηνο

1 Λογιστική Κόστους Ι
2 Φορολογική Λογιστική ΙΙ
3 Λογιστικές Εφαρμογές Ι
4 Αγγλική Ορολογία Ι
5 Μια επιλογή
α. Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο
β. Χρήμα-Χρηματοοικονομικές Αγορές
6 Μια επιλογή
α. Διοίκηση Προσωπικού
β. Αρχές Μάρκετινγκ

5ο Εξάμηνο

1 Λογιστική Κόστους ΙΙ
2 Λογιστικές Εφαρμογές ΙΙ
3 Ανάλυση Οικον/κών Καταστάσεων
4 Αγγλική Ορολογία ΙΙ
5 Μια επιλογή
α. Κλαδική Λογιστική
β. Χρηματιστηριακές Επενδύσεις
6 Μια επιλογή
α. Διοίκηση Παραγωγής
β. Προγραμ/σμός Δράσης Επ/σεων.

6ο Εξάμηνο

1 Μηχανογραφημένη Λογιστική ΙΙ
2 Εργατικό Δίκαιο
3 Οικονομοτεχνικές Μελέτες
4 Μια επιλογή
α. Ενοποιημένες Οικ/κές Κατ/σεις.
β. Διοικητική Λογιστική
5 Μια επιλογή
α. Επιχειρησιακή Έρευνα
β. Ελληνική Οικονομία

7ο Εξάμηνο

1 Ελεγκτική Υ
2 Φορολογική Λογιστική ΙΙ
3 Σεμινάριο
4 Μια επιλογή
α. Μηχαν/νη Λογιστική ΙΙΙ
β. Εφαρμογές Πληροφορικής ΙΙ
5 Μια επιλογή
α. Διοίκηση Ολικής Ποιότητας
β. Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί

8ο Εξάμηνο

1 Πτυχιακή Εργασία
2 Πρακτική Άσκηση