603 Διοίκησης Επιχειρήσεων (Αθήνα)
-Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

Το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος

Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο των οικονομικών, κοινωνικών και φυσικών επιστημών με εξειδίκευση: πρώτον στη Διοίκηση (Management) όλων των λειτουργικών και παραγωγικών τομέων των Τουριστικών Επιχειρήσεων, δεύτερον στις λειτουργίες διοίκησης των τουριστικών τομέων ή υπηρεσιών των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων και οργανισμών του κλάδου, τρίτον στη διοίκηση των τουριστικών τομέων ή υπηρεσιών των ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων που, πέραν των άλλων κλάδων, δραστηριοποιούνται και στον τουρισμό (π.χ. αεροπορικές εταιρείες, ναυτιλιακές, σιδηροδρομικές, συνεδριακά κέντρα, εταιρείες τροφοδοσίας και εκδηλώσεων).

Εξ άλλου το περιεχόμενο σπουδών του τμήματος οριοθετείται γνωστικά στην εφαρμογή τών εξειδικευμένων επιστημονικών κλάδων του τουρισμού αναφορικώς με τον προγραμματισμό, υλοποίηση και έλεγχο του κρατικού παρεμβατισμού στον τουρισμό και στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Η αποστολή του Τμήματος

Το Τμήμα των Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει ως αποστολή να προάγει τη μετάδοση των τεχνολογικών και επιστημονικών γνώσεων μέσω της θεωρητικής και εργαστηριακής διδασκαλίας καθώς και την ανάπτυξη αυτών των γνώσεων μέσω της εφαρμοσμένης έρευνας, ώστε να παρέχει στις σπουδάστριες και στους σπουδαστές του τα απαραίτητα εφόδια για την επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία τους.
Για την επίτευξη της αποστολής του, το τμήμα επιδιώκει, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα.
• Την εφαρμογή νέων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών μεθόδων διδασκαλίας, ώστε να καθίσταται ανταγωνιστικό και να καθιστά ανταγωνιστικούς τους αποφοίτους του στο εθνικό και διεθνές περιβάλλον. 
• Την επικοινωνία του τμήματος με το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον του και ιδιαίτερα με τις μονάδες και φορείς του τουριστικού κλάδου.
• Τη συνεργασία με άλλα εκπαιδευτικά τμήματα του εσωτερικού και εξωτερικού για την ανταλλαγή σπουδαστών και τη δημιουργία μεταπτυχιακών σπουδών.
• Τη διαρκή αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών, ώστε να επιτυγχάνεται η επαγγελματική προσαρμοστικότητα των αποφοίτων στις σύγχρονες επιχειρησιακές και κλαδικές ανάγκες των τουριστικών μονάδων και φορέων.
• Την ταχεία προσαρμογή του στις μεταβαλλόμενες συνθήκες ώστε να ανταποκρίνεται στους εκπαιδευτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς σκοπούς του.

Υποδομές / Εργαστήρια
Το Τμήμα στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο.) και διαθέτει τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας, μία αίθουσα διδασκαλίας εξοπλισμένη με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και λειτουργεί ένδεκα εργαστήρια.

Τα εργαστηριακά μαθήματα διδάσκονται με εργαστηριακό εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας και σε αυτά πραγματοποιούνται οι εργαστηριακές ασκήσεις των μαθημάτων ειδικότητας. Τα εργαστηριακά μαθήματα του Τμήματος  είναι :

1.Αεροπορικοί Ναύλοι - Έκδοση Εισιτηρίων
2.Χρηματοδοτική Διοίκηση και Αξιολόγηση Επενδύσεων
3.Διοίκηση Επισιτιστικών Τμημάτων Ι
4.Διοίκηση Επισιτιστικών Τμημάτων ΙΙ
5.Διοίκηση Μπαρ Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων
6.Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων
7.Προγραμματισμός Ταξιδιωτικών Προϊόντων
8.Διεθνή Συστήματα Κρατήσεων 
9.Διοίκηση και Οργάνωση Τμήματος Υποδοχής
10. Επιχειρηματικότητα - Ηλεκτρονικό Εμπόριο
11. Μεθοδολογία Έρευνας

Ευρωπαϊκή Διάσταση του Τμήματος

Το τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. της Αθήνας εδώ και  δέκα πέντε χρόνια συνεργάζεται με πανεπιστήμια και γενικότερα τριτοβάθμιες σχολές άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παρέχουν τουριστική εκπαίδευση.
Η συνεργασία αυτή μέχρι τώρα είχε ως περιεχόμενο ανταλλαγές σπουδαστών, επισκέψεις καθηγητών, διοργανώσεις συνεδρίων, από κοινού μελέτη διαφόρων θεμάτων π.χ. ανεύρεση μεθόδου κοινής αποδοχής για την αναγνώριση της βαθμολογίας μαθήματος το οποίο ο σπουδαστής ιδρύματος ενός κράτους παρακολούθησε με επιτυχία σε ένα άλλο κ.λπ.
Καθόλη σχεδόν τη διάρκεια λειτουργίας του προγράμματος ERASMUS, το τμήμα μας συμμετείχε σε ένα αρχικά και σε δεύτερο στη συνέχεια, δίκτυα συνεργασίας Ευρωπαϊκών Τουριστικών Τριτοβάθμιων Σχολών, από την έναρξη ήδη της δημιουργίας τους. Τα δίκτυα αυτά είχαν συνολικά 23 μέλη.
Μετά την έναρξη λειτουργίας του νέου προγράμματος SOCRATES και την κατάργηση των δικτύων, το τμήμα μας έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες συνεργασίας με πέντε τριτοβάθμιες Σχολές. Συγκεκριμένα με το Πανεπιστήμιο της Haute Savoir. Σχολή LTA στη Γαλλία, τη Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer της Ολλανδίας, το University of North London της Μεγάλης Βρετανίας, το Institut Arthur Haulot του Βελγίου, το Pirkanmaa Polytechnic Scool και το Haaga Institute της Φιλανδίας, 
Παράλληλα συμμετέχουμε σε ένα ευρύτατο ευρωπαϊκό πρόγραμμα συνεργασίας με στόχο την από κοινού ανάπτυξη Ευρωπαϊκών διδακτικών ενοτήτων (European Modules).
Ακόμη σπουδαστές και σπουδάστριές μας πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση σε τουριστικές επιχειρήσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών, με βάση το πρόγραμμα Leonardo da Vinci.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το τμήμα μας είναι μεταξύ των Τμημάτων των Τ.Ε.Ι. που έχοντας επιλεγεί από την Ε.Ε. συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Πιστωτικών Μονάδων (E.C.T.S.) γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τους σπουδαστές μας.
Ακαδημαϊκά υπεύθυνη για τα προγράμματα SOCRATES (ERASMUS) και LEONARDO όπως επίσης συντονίστρια E.C.T.S. είναι η καθηγήτρια εφαρμογών κα Ράνια Βιτουλαδίτη.

Περιγραφή του Πτυχιούχου του Τμήματος

Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο απόφοιτος του Τμήματος ανακηρύσσεται "Πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων", διαθέτει δε τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να μπορεί να δραστηριοποιηθεί επαγγελματκά σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος είτε ως στέλεχος τουριστικών επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είτε ως αυτοαπασχολούμενος. Ειδικότερα ο πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων:

- Ασκεί σύγχρονη διοίκηση για την επίτευξη των στόχων της τουριστικής επιχείρησης.
- Εφαρμόζει επιστημονικές και τεχνολογικές διοικητικές μεθόδους και πρακτικές στην παραγωγή, τιμολόγηση, διανομή και προώθηση τουριστικών προϊόντων.
- Διεξάγει έρευνα τουριστικής αγοράς, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια προϊόντα ζητούν οι δυνητικοί τουρίστες.
- Προγραμματίζει την οικονομική και όχι μόνο δραστηριότητα της τουριστικής επιχείρησης με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, τόσο το φυσικό όσο και αυτό που αποτελεί δημιούργημα των ανθρώπων.
- Διερευνά και αξιολογεί τις δυνατότητες εκμετάλλευσης των τουριστικών πόρων/ προορισμών και κατ΄ επέκταση της τουριστικής τους ανάπτυξης.
- Διαχειρίζεται κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο τους ανθρώπινους πόρους της τουριστικής επιχείρησης.
- Διατυπώνει, προγραμματίζει και εφαρμόζει πολιτικές σε μικροτουριστικό και μακροτουριστικό επίπεδο, προκειμένου να επιτύχει επιθυμητούς εφικτούς στόχους.
- Είναι γνώστης των σύγχρονων εφαρμογών στων Η/Υ στον τουρισμό γενικά.

Επαγγελματικά Δικαιώματα και Επαγγελματική Απασχόληση των Πτυχιούχων

Το Προεδρικό Διάταγμα υπ΄αριθμ. 356 (Φ.Ε.Κ. 160/16-6-1989 τεύχος Α΄) καθορίζει τόσο τα Επαγγελματικά Δικαιώματα όσο και την Επαγγελματική Απασχόληση των Πτυχιούχων του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων των Τ.Ε.Ι. το οποίο έχει ως ακολούθως:

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ΄ΑΡΙΘΜ. 356
Καθορισμός Επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του εδ. Γ΄της παρ. 2 του άρθρου 25 του Ν. 1404/83 (Φ.Ε.Κ. 173/24.11.83).
2. Την από 8/2.9.87 γνωμοδότηση του Συμβουλίου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
3. Την αριθμ. 23/11.1.89 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης Εθνικής Οικονομίας και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων αποφασίζουμε:

ΑΡΘΡΟ 1
Επαγγελματικά Δικαιώματα
1. Οι πτυχιούχοι του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους ασχολούνται επαγγελματικά είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στην τουριστική οικονομία και ειδικότερα στην παραγωγή και διάθεση τουριστικών αγαθών και υπηρεσιών, καθώς επίσης με την άσκηση διοίκησης στις διάφορες τουριστικές μονάδες και τουριστικά γραφεία.
2. Στα πλαίσια της άσκησης του επαγγέλματός τους, ασχολούνται με τα παρακάτω αντικείμενα και δραστηριότητες:
2.1 Τροφοδοσία ξενοδοχείων και γενικότερα επισιτιστικών μονάδων.
2.2 Προμήθεια τροφίμων, ποτών και εξοπλισμού.
2.3 Προγραμματισμό επιχειρηματικής δραστηριότητας τουριστικών επιχειρήσεων.
2.4 Χρηματοδότηση τουριστικών επιχειρήσεων. 
2.5 Τήρηση λογαριασμών πελατών (Main Courante). 
2.6 Εποπτεία ορόφων.
2.7 Aσκηση εποπτείας και διοίκησης στο προσωπικό των τουριστικών επιχειρήσεων.
2.8 Έρευνα αγοράς πωλήσεων τουριστικών αγαθών και υπηρεσιών.
Διαχείριση επισιτιστικών επιχειρήσεων (εστιατόρια, καφετέριες, κ.λ.π.) μπαρ, κέντρων
διασκέδασης και κυλικείων σε τουριστικούς χώρους που ανήκουν στην κατηγορία
Πολυτελείας και Α΄.
2.10 Κατάρτιση προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων.
2.11 Οι πτυχιούχοι του τμήματος ασκούν τις πιο πάνω αναφερόμενες δραστηριότητες και όταν
αυτές αφορούν σε ξενοδοχειακά επισιτιστικά, κ.λπ. τμήματα επιβατ. πλοίων κρουαζιερόπλοιων.
2.12 Παροχή Τουριστικών πληροφοριών.
2.13 Έκδοση εισιτηρίων.
2.14 Σχεδιασμός και σύνθεση τουριστικού πακέτου.
2.15 Σχεδιασμός και εκτέλεση ταξιδιού.
2.16 Προγραμματισμός και εκτέλεση μαζικής διακίνησης ατόμων.
2.17 Καθοδήγηση ταξιδιωτικών ομάδων (Tour Leaders).
2.18 Οι πτυχιούχοι του τμήματος ασκούν τις δραστηριότητες των παραγράφων 2.12, 2.13, 2.14, 2.15, 2.16 και 2.17 του παρόντος άρθρου και όταν αυτές αφορούν σε τουριστικά, ταξιδιωτικά κ.λπ τμήματα αεροπορικών ναυτιλιακών, σιδηροδρομικών εταιριών τραπεζών κ.λ.π
2.19 Aσκηση επαγγέλματος υπεύθυνου διευθυντή ξενοδοχειακών γραφείων.
2.20 Aσκηση επαγγέλματος υπεύθυνου διευθυντή ταξιδιωτικών γραφείων.
2.21 Παροχή υπηρεσιών στη Δ/νση Επιθεώρησης του Ε.Ο.Τ. και άλλες διοικητικές και επιτελικές διευθύνσείς του.
2.22 Εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας για την ίδρυση - επέκταση τουριστικών επιχειρήσεων.
3. Οι παραπάνω πτυχιούχοι καλύπτουν όλο το φάσμα της Διοικητικής ιεραρχίας της σχετικής με τους τομείς της ειδικότητάς του.
4. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων απασχολούνται στην εκπαίδευση, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία
Επίσης μπορούν να απασχοληθούν σε έρευνα θεμάτων της ειδικότητάς τους
5. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων των Σχολών Διοίκησης και Οικονομίας των Τ.Ε.Ι. με την απόκτηση του πτυχίου τους ασκούν το επάγγελμα, είτε ως στελέχη μονάδων, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, στο πλαίσιο των παραπάνω επαγγελματικών δικαιωμάτων.
ΑΡΘΡΟ 2
Η ισχύς αυτού του Προεδρικού Διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων αναθέτουμε τη δημοσίευση του παρόντος Διατάγματος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Χρ. Αντ. Σαρτζετάκης
Οι Υπουργοί
Προεδρίας Εθνικής 
Της Κυβερνήσεως Οικονομίας
ΑΝ. ΠΕΠΟΝΗΣ ΠΑΝ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ
Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Αθήνα 8 Ιουνίου 1989

Η Συνέχιση Σπουδών και οι Μεταπτυχιακές Σπουδές

Οι απόφοιτοι του τμήματος έχουν τη δυνατότητα κατάταξης στο πρώτο έτος Τμημάτων των Ελληνικών Οικονομικών Πανεπιστημίων καθώς και του Παντείου Πανεπιστημίου, σύμφωνα με τον Ν. 1865/89, (άρθρο 6 Β΄, α - iv), προς απόκτηση δευτέρου πτυχίου ή διπλώματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και τη δυνατότητα για μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια του εσωτερικού και εξωτερικού.
Ειδικότερα όσον αφορά μεταπτυχιακές σπουδές στο εσωτερικό, μετά από πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση Ν. 2327/95, Φ.Ε.Κ. 156/Α΄13.7.95, οι πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. μπορούν να μεταφέρουν πιστωτικές μονάδες ή να παραπεμφθούν σε εξέταση μαθημάτων προκειμένου να μετάσχουν στις διαδικασίες επιλογής για συμμετοχή σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.
Μετά την επιλογή τους, συμμετέχουν ισότιμα με τους πτυχιούχους Α.Ε.Ι. σε αυτά τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Ακόμα προκειμένου να αναγνωρισθεί μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών εξωτερικού των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι., το αρμόδιο όργανο (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) εξετάζει το πρόγραμμα των μεταπτυχιακών σπουδών. 


Ημερομηνία Δημιουργίας : 31/01/2009