629 Οδοντικής Τεχνολογίας ΤΕΙ Αθήνας

Το Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας λειτουργεί από το 1983 με τον ιδρυτικό νόμο των ΤΕΙ 1404/83, ο οποίος καθόρισε τη δομή και τη λειτουργία των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και αποτελεί τη συνέχεια του Τμήματος Τεχνολόγων Οδοντοτεχνικής που λειτουργούσε από το 1973 στα ΚΑΤΕ-ΚΑΤΕΕ στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ανήκει στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας και είναι το μοναδικό τμήμα Ανωτάτης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, που παρέχει ολοκληρωμένη εκπαίδευση στο γνωστικό πεδίο της ΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ.
Οι σπουδαστές εισάγονται στο τμήμα με τη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων ή σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τις μετεγγραφές και κατατάξεις.
Σήμερα, ο αριθμός των εισακτέων είναι 125 και ο αριθμός των σπουδαστών που φοιτούν σε όλα τα εξάμηνα είναι περίπου 550.

ΣΠΟΥΔΕΣ

Οι σπουδές στο Τμήμα Οδοντικής Τεχνολογίας, σύμφωνα με το, αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σπουδών που ισχύει από το 2001, διαρκούν οκτώ (8) εξάμηνα στα οποία οι σπουδαστές διδάσκονται θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου σπουδών, οι σπουδαστές πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση στο επάγγελμα σε εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα και εκπονούν την πτυχιακή τους εργασία.

Επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων Οδοντικής Τεχνολογίας

Κατοχύρωση Επαγγέλματος Οδοντοτεχνίτη
Το οδοντοτεχνικό επάγγελμα ασκείται ύστερα από άδεια που χορηγείται από τον Υπουργό Υγείας, Πρόνοιας και κοινωνικών ασφαλίσεων και σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται στο Ν. 1666/86. Όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 παρ. 2 του ανωτέρω αναφερόμενου νόμου, άδεια άσκησης επαγγέλματος οδοντοτεχνίτη χορηγείται σε εκείνους που έχουν:
α) είτε πτυχίο ΤΕΙ ή ισότιμο πτυχίο σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ειδικότητας οδοντοτεχνίτη.
β) είτε πτυχίο τεχνικού επαγγελματικού λυκείου ή ισότιμο πτυχίο σχολής της ημεδαπής ή αλλοδαπής, ειδικότητας οδοντοτεχνίτη.
γ) είτε πτυχίο τεχνικών επαγγελματικών σχολών (νέου τύπου) διαρκείας δύο ετών, ειδικότητας οδοντοτεχνίτη. Για τη χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στους πτυχιούχους των περιπτώσεων β και γ της προηγούμενης παραγράφου απαιτούνται, εκτός από το πτυχίο, πρακτική άσκηση σε οδοντοτεχνικό εργαστήριο και επιτυχής εξέταση από επιτροπή. Οι λεπτομερείς διαδικασίες προβλέπονται στον ως άνω αναφερόμενο Ν. 1666/86.
Όσοι, σύμφωνα με τις πιο πάνω διαδικασίες αποκτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος οδοντοτεχνίτη, μπορούν να αποκτήσουν και άδεια ίδρυσης και λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου, με τις προδιαγραφές εγκατάστασης και λειτουργίας που προβλέπονται από τον ίδιο νόμο.

Επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων του Τμήματος Οδοντικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας

(Προεδρικό διάταγμα αριθμ. 83 ΦΕΚ 3717-2-1989)
Άρθρο 2
1. Οι πτυχιούχοι του τμήματος Οδοντικής Τεχνολογίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, απασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όπως αυτός ορίζεται από τις διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν, σε όλο το φάσμα των οδοντοτεχνικών και ορθοδοντικών κατασκευών καθώς και προσθετικών κατασκευών για αποκατάσταση ανωμαλιών της στοματικής κοιλότητας.
2. Ειδικότερα οι παραπάνω πτυχιούχοι έχουν δικαίωμα απασχόλησης είτε ως στελέχη μονάδων είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, στα εξής αντικείμενα και δραστηριότητες:
α) Κατασκευή πάσης φύσεως οδοντοπροσθετικών εργασιών και ορθοδοντικών μηχανημάτων, όπως Ολικές και Μερικές Οδοντοστοιχίες, ένθετα, στεφάνες και γέφυρες, με τα εκάστοτε συγκεκριμένα υλικά, συνδέσμους ακριβείας (Αttachments) σε κινητές προσθετικές εργασίες, ορθοδοντικά μηχανήματα και προσθετικές εργασίες για την αποκατάσταση ανωμαλιών της στοματικής κοιλότητας. Οι εργασίες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά στο εργαστήριο με βάση τα αποτυπώματα και τις οδηγίες του οδοντιάτρου, ο οποίος δύναται να παρακολουθεί τις εργασίες για να ελέγχει την τήρηση των οδηγιών τους.
β) Κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα που εμφανίζεται με την εξέλιξη της τεχνολογίας και αποδεδειγμένα καλύπτεται από το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητάς τους.
3. Οι πτυχιούχοι του παραπάνω τμήματος μπορούν να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία. Μπορούν επίσης να απασχοληθούν και ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα ειδικότητάς τους.
4. Οι πτυχιούχοι του παραπάνω τμήματος μπορούν να ιδρύουν, οργανώνουν και λειτουργούν κατά τρόπο υπεύθυνο και βάσει της κάθε φορά ισχύουσας νομοθεσίας, οδοντοτεχνικό εργαστήριο.
5. Οι πτυχιούχοι του αναφερομένου τμήματος ασκούν το επάγγελμα στο πλαίσιο των παραπάνω επαγγελματικών τους δικαιωμάτων μετά την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος που χορηγείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Πρόγραμμα Σπουδών

Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

1 Πληροφορική Ι
2 Φυσική
3 Βιοχημεία
4 Βιομετρία-Βιοστατιστική
5 Ανατομία
6 Τεχνολογία Υλικών Ι

Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

1 Πληροφορική ΙΙ
2 Τεχνολογία Υλικών ΙΙ
3 Οδοντική Μορφολογία
4 Φυσιολογία
5 Φυσιολογία Στοματογναθικού Συστήματος
6 Ιστορία Οδοντικής Προσθετικής

Γ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

1 Υγιεινή
2 Ολικές Οδοντοστοιχίες
3 Στοματική Υγεία
4 Συγκλεισιολογία
5 Πρώτες Βοήθειες

Δ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

1 Μερικές Οδοντοστοιχίες
2 Ορθοδοντική Ι
3 Συντήρηση Εξοπλισμού
4 ΜΕΥ (8, 9, 13, 15)
5 ΔΟΝΑ (1, 2, 3, 4, 5)

Ε΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

1 Ακίνητη Προσθετική Ι
2 Ορθοδοντική ΙΙ
3 Μεθοδολογία - Έρευνα
4 ΜΕΥ (7, 14, 16)
5 ΔΟΝΑ (1, 2, 3, 4, 5)

ΣΤ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

1 Ακίνητη Προσθετική ΙΙ
2 Σύνδεσμοι Ακριβείας (modules)
3 Συνδυασμένη Προσθετική (modules)
4 Ορθοδοντική ΙΙΙ
5 ΜΕ (13, 16, 18)
6 ΔΟΝΑ (1, 2, 3, 4, 5)

Ζ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

1 Οδοντική Κεραμική
2 Ξένη Ορολογία
3 Σεμινάρια Τελειοφοίτων
4 Προσθετική επί Εμφυτευμάτων
5 Δεοντολογία Επαγγέλματος
6 ΜΕ (13, 16, 18)

Η΄ ΕΞΑΜΗΝΟ

1 Πτυχιακή Εργασία
2 Πρακτική Άσκηση