696 Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Ηπείρου (ʼρτας)

Σκοπός

Σκοπός του Τμήματος είναι η ανάπτυξη και η μετάδοση γνώσεων στην μελέτη του λαϊκού μουσικού πολιτισμού και η παροχή των απαραίτητων εφοδίων στους σπουδαστές, ώστε να μπορούν να ασχοληθούν με τον τομέα αυτό τόσο σε επιστημονικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Διάρκεια & Περιεχόμενο Σπουδών

Η διάρκεια των σπουδών στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής είναι οκτώ (8) εξάμηνα, όπως προβλέπεται στο Π.Δ. 212/94 (ΦΕΚ 132/Α/22.8.94)
Τα μαθήματα κάθε έτους διδάσκονται σε 2 εξάμηνα και οι εξετάσεις διενεργούνται 3 φορές τον χρόνο.

Επαγγελματικές Διέξοδοι

Επαγγελματικός Οδηγός Πτυχιούχων

Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας, σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευση τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν: στην εκπαίδευση (μουσικά γυμνάσια, λύκεια, ωδεία, μουσικές σχολές κ.α.), σε ερευνητικά προγράμματα στην ειδικότητα τους, μουσικοί στον τομέα εξειδίκευσης τους, με την εμπορία, την κατασκευή και τη συντήρηση λαϊκών μουσικών οργάνων, στην προώθηση και προβολή του λαϊκού πολιτισμού και της ελληνικής μουσικής παράδοσης γενικότερα, με τη διατύπωση, προγραμματισμό και εφαρμογή της προώθηση πολιτιστικού χαρακτήρα σε φορείς διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς, με τη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων με θέμα την Ελληνική Λαϊκή Μουσική, με την τεχνική υποστήριξη, σε θέματα της ειδικότητας του, σε εκδοτικούς οίκους, δισκογραφικές εταιρείες, ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και στον ευρύτερο χώρο των Μ.Μ.Ε., με τη διαχείριση ανθρώπινων πόρων σε θέματα λαϊκού πολιτισμού, με τομέα εξειδίκευσης την Ελληνική Παραδοσιακή και Λαϊκή Μουσική, με σύγχρονες εφαρμογές των Η/Υ και των πολυμέσων της μουσικής.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής έχουν κατοχυρωθεί με το υπ' αριθμ. 119/19-5-2003 Προεδρικό Διάταγμα.
Το Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής, που εντάσσεται στη Σχολή Mουσικής Tεχνολογίας του TEI Hπείρου και έχει έδρα την ʼρτα, ιδρύθηκε το 1999 (ΠΔ 200/6-9-1999) και δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2000–01. Μελετά την πρωτοτυπία, την πολυπλοκότητα και την ιδιαιτερότητα της γλώσσας των λαϊκών μουσικών παραδόσεων, θεμελιώνοντας πάνω της ένα πρωτότυπο παιδαγωγικό σύστημα μουσικής εκπαίδευσης.
Δείτε τα στοιχεία επικοινωνίας με τη Γραμματεία του Τμήματος.
Δείτε τα διαφημιστικά σποτ με τους σπουδαστές του τμήματος:


movie

movie

movie

 Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει όλους τους τομείς που αφορούν στο οικείο γνωστικό αντικείμενο. Πιστοποιήθηκε από το ΙΤΕ (3304/21.12.00) και έκτοτε αναμορφώνεται συστηματικά. Η πρωτοτυπία του έγκειται στο ότι υπηρετεί έναν επιστημονικό – ερευνητικό τομέα που δεν είχε ως τώρα αυτόνομη υπόσταση μέσα στο ακαδημαϊκό πλαίσιο και επομένως δεν ήταν δυνατόν να οργανωθεί μόνο με βάση την πεπατημένη οδό. Η γνώση που το ΤΛΠΜ καλείται να μεταδώσει δεν είναι γνώση κωδικοποιημένη και προσβάσιμη με τους συνήθεις ακαδημαϊκούς τρόπους. Είναι γνώση προφορική, διαρκώς μεταλλασσόμενη, και σε φυσικές συνθήκες μεταδιδόμενη με τρόπο βιωματικό μάλλον παρά λογικό. Γι’ αυτό και το πρόγραμμα σπουδών του ΤΛΠΜ συνδυάζει τη θεωρητική κατάρτιση και την πρακτική οργανοχρησίας, δίχως ωστόσο να διεκδικεί την συστηματοποίηση της μελέτης του μουσικού υλικού με λογικές μουσικής ακαδημίας. Προτεραιότητα δίνεται στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην ερευνητική προσέγγιση και την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και στους διαθεματικούς άξονες, που αναδεικνύουν το μουσικό φαινόμενο ως συνολικό κοινωνικό φαινόμενο. Η λειτουργική διάρθρωση διαφόρων μορφών μαθήματος (θεωρία, άσκηση, εργαστήριο) επιτρέπει την βέλτιστη οργάνωση της εκπαιδευτικής πρακτικής, για την πραγμάτωση των ως άνω στόχων.
Ας σημειωθεί ότι για την υλοποίηση του προγράμματος επιστρατεύτηκαν σε ρόλο διδάσκοντα ενεργοί μουσικοί, των οποίων η θεσμική ένταξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έγινε με την πρωτότυπη διατύπωση νομοθετικού πλαισίου για την νέα κατηγορία Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΡΔΙΠ), που προέκυψε με πρωτοβουλία του ΤΛΠΜ.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ενεκρίθησαν από το ΥΠΕΠΘ την πρώτη χρονιά της λειτουργίας του Τμήματος (ΠΔ 119/19-5-2003).
Σήμερα φιλοξενείται στις κτηριακές εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Ηπείρου στο campus των Κωστακιών ʼρτας και διαθέτει μια πλειάδα εργαστηρίων μουσικής, οργανωμένο εργαστήριο μουσικής πληροφορικής, αυτόνομο οργανοποιείο, καθώς και πλήρως εξοπλισμένο studio ηχογράφησης.
Η Κεντρική βιβλιοθήκη του Ιδρύματος και το Αρχείο Μουσικής που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος φιλοξενούν πλούσιο έντυπο και ηχητικό υλικό τεκμηρίωσης των γνωστικών πεδίων που αυτό θεραπεύει.
Το Τμήμα δρομολόγησε νωρίς έναν γόνιμο διάλογο με την επιστημονική κοινότητα. Συνέδρια, ημερίδες, κύκλοι σεμιναρίων και εκδόσεις απέκτησαν έκτοτε υπόσταση θεσμική, με την υποστήριξη του Προγράμματος Αναμόρφωσης ΠΠΣ. Αξιόλογη είναι επίσης η δράση του Τμήματος σε επίπεδο μουσικών παραγωγών (κύκλος Ανοιχτών Πυλών, συναυλίες, happenings, ραδιοφωνικές εκπομπές κλπ.).


Περιγραφή Πτυχιούχου

 Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής έχουν κατοχυρωθεί με το υπ' αριθμ. 119/19-5-2003 Προεδρικό Διάταγμα.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο πτυχιούχος του Τμήματος διαθέτει τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες ώστε να μπορεί να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά σε όλους τους τομείς των γνωστικών αντικειμένων του Τμήματος. Ειδικότερα:

α) Διδάσκει το γνωστικό αντικείμενο "ελληνική λαϊκή και παραδοσιακή μουσική" στα Πολιτιστικά και Μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, όπου ο λαϊκός πολιτισμός αποτελεί ήδη ουσιαστική συνιστώσα του διδακτικού προγράμματος
β) Διδάσκει το γνωστικό αντικείμενο "ελληνική λαϊκή και παραδοσιακή μουσική" στα ωδεία και μουσικά εκπαιδευτήρια κάθε είδους, στα οποία λειτουργούν τμήματα εκμάθησης λαϊκών οργάνων και λαϊκής μουσικής
γ) Διδάσκει το γνωστικό αντικείμενο "ελληνική λαϊκή και παραδοσιακή μουσική" σε ειδικά προγράμματα μουσικής εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια και μέση εκπαίδευση (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο)
δ) Διδάσκει ελληνικούς χορούς σε τμήματα εκμάθησης χορών κρατικών φορέων ή πολιτιστικών συλλόγων
ε) Διδάσκει σε ειδικά επιμορφωτικά σεμινάρια το γνωστικό αντικείμενο "κατασκευή και συντήρηση λαϊκών οργάνων"
στ) Συμμετέχει σε σχετικά ερευνητικά προγράμματα Πανεπιστημίων, Τ.Ε.Ι. και άλλων ερευνητικών Κέντρων και οργανισμών
ζ) Εξασκεί το επάγγελμα του μουσικού (ή του συντηρητή - κατασκευαστή οργάνων) στον τομέα εξειδίκευσής του
η) Διερευνά και αξιολογεί τις δυνατότητες προώθησης και προβολής του λαϊκού πολιτισμού και της ελληνικής μουσικής παράδοσης γενικότερα
θ) Διατυπώνει, προγραμματίζει και εφαρμόζει πολιτιστικές πολιτικές και διοργανώνει μουσικές εκδηλώσεις με θέμα την ελληνική μουσική
ι) Ασκεί εξειδικευμένη εργασία ως στέλεχος εκδοτικών οίκων, δισκογραφικών εταιριών, ραδιο-τηλεοπτικών σταθμών και φορέων διαχείρισης πολιτιστικών αγαθών
ια) Είναι γνώστης των σύγχρονων εφαρμογών των Η/Υ και των πολυμέσων στον χώρο της μουσικής

20-may-14