698 Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθο)

Το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος

Το περιεχόμενο σπουδών του τμήματος «Οικολογίας & Περιβάλλοντος» με έδρα τη Ζάκυνθο καλύπτει το γνωστικό πεδίο αιχμής που αφορά στις σχέσεις, στις αλληλεπιδράσεις και στις ισορροπίες ανάμεσα στους ζωντανούς οργανισμούς και το περιβάλλον. Ανήκει στις καινοτόμες επιστήμες ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και συγχρόνως απαντούν την καίρια ανάγκη της ορθής διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Το περιεχόμενο σπουδών αφορά στην εφαρμογή και στην εφαρμοσμένη έρευνα στα πεδία:
· Της Τεχνολογίας και Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος δηλαδή των επιστημονικών μεθόδων και τεχνικών προσδιορισμού, μέτρησης, παρακολούθησης και αντιμετώπισης της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον, καθώς και της εφαρμοσμένης έρευνας του πεδίου αυτού (μετρήσεις ρύπων, διαχείριση αποβλήτων, διαχείριση φυσικών πόρων).
· Της Προστασίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, δηλαδή της εφαρμογή των επιστημονικών μεθόδων και τεχνικών πρόληψης, προστασίας και ελέγχου ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και η αειφορία στην διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων (Standards ποιότητας και ελέγχου, συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, περιβαλλοντική πολιτική και επικοινωνία, αντίστοιχα συστήματα λογισμικού, σύνταξη μελετών).

Επίσης παρέχει γνώσεις υποδομείς στα γνωστικά αντικείμενα:
Οικολογίας,
Χημείας,
Μηχανικής,
Φυσικής,
Μαθηματικών και Στατιστικής,
Πληροφορικής,
Μακροοικονομίας,
Διαχείρισης,
και Νομοθεσίας

Συσχέτιση με το γνωστικό αντικείμενο συγγενών τμημάτων του εσωτερικού

Το γνωστικό αντικείμενο του τμήματος δεν επικαλύπτει το γνωστικό αντικείμενο άλλου συγγενούς ή ομοειδούς τμήματος ΤΕΙ ή ΑΕΙ.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το τμήμα «Γεωτεχνολογίας & Περιβάλλοντος» του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας υπάρχει μερική συνάφεια, και μόνο στο μέρος που αφορά σε περιβαλλοντικά θέματα, καθώς στο τμήμα αυτό υπάρχει σαφής προσανατολισμός σε θέματα γεωτεχνολογίας.

Τα δε τμήματα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καλύπτουν εμπεριστατωμένα τις σπουδές και την έρευνα και όχι απαραιτήτως την εφαρμογή
του γνωστικού αντικειμένου της επιστήμης του περιβάλλοντος.

Τα τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Δημοκρίτειου Θράκης έχουν αποκλειστικό προσανατολισμό τον τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής.

Συνοψίζοντας, το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος «Οικολογίας & Περιβάλλοντος», έχοντας σαφή τεχνολογικό προσανατολισμό, έρχεται να καλύψει σε μεγάλο βαθμό το θέμα που αφορά στη διαχείριση και στον έλεγχο της ποιότητας του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής για την προστασία του. Εισάγει δε, και πραγματεύεται καινοτόμα το πεδίο της επιθεώρησης του περιβάλλοντος το οποίο μόλις ανέκυψε για τα ελληνικά δεδομένα σε εφαρμογή αντιστοίχων Κοινοτικών οδηγιών,
και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια, μέσω της υποχρεωτικής εφαρμογής της και της ανάγκης υποστήριξής της από κατάλληλα εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Η Αποστολή του Τμήματος

Tο τμήμα «Οικολογίας και Περιβάλλοντος» εντάσσεται στο 4ο επιστημονικό πεδίο και ιδρύθηκε με αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στην τεχνολογία και στην επιστήμη της διαχείρισης του περιβάλλοντος με:

τη διδασκαλία, και την εφαρμοσμένη έρευνα

και τη χορήγηση στους σπουδαστές τα εφόδια εκείνα που τους εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή για την επιστημονική και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη, και τους καθιστούν ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας.

Το τμήμα θα διασφαλίζει την ποιότητα στο εκπαιδευτικό του έργο μέσω:
· Εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας
· Διαρκούς εκπαίδευσης των αποφοίτων
· Συνεργασιών με συναφή τμήματα του εσωτερικού και του εξωτερικού
· Δημιουργία θερινών σεμιναρίων σε ελληνική και ξένη γλώσσα
· Οργάνωση διεθνών συνεδρίων για την διαρκή παρακολούθηση των επιστημονικών και εκπαιδευτικών εξελίξεων
· Συνεργασίες με φορείς και επιχειρήσεις καθώς και οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων απευθυνόμενων στην τοπική κοινωνία

Συνοπτικά χορηγεί την απαραίτητα στάση και γνώση σε σχέση με τα γνωστικά αντικείμενα της Μηχανικής και της Διαχείρισης του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η ανθρώπινη παρέμβαση σε αυτό.

Περιγραφή του πτυχιούχου του Τμήματος

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι πτυχιούχοι του τμήματος αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες ώστε να μπορούν να διεκπεραιώνουν με ποιότητα και αποτελεσματικότητα τα ακόλουθα:
· Εκτίμηση και έλεγχο της ποιότητας του περιβάλλοντος,
· Μετρήσεις ποιότητας εδάφους αέρα υδάτων και αποβλήτων,
· Παρακολούθηση συστημάτων επεξεργασίας νερού και αποβλήτων,
· Σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον,
· Εκτίμηση έλεγχος και πρόληψη της ρύπανσης IPPC,
· Εφαρμογή των συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης ISO 14000, 14001
· Εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων,
· Εκπόνηση περιβαλλοντικών διαχειριστικών σχεδίων,
· Εφαρμογή μεθόδων περιβαλλοντικού ελέγχου EMAS,
· Πιστοποίηση επιχειρήσεων σε περιβαλλοντικά πρότυπα,
· Προσδιορισμό περιβαλλοντικού κόστους

Δομή σπουδών

Το πρόγραμμα σπουδών είναι αντίστοιχο του σκοπού και στόχων του τμήματος και ανταποκρίνεται στις γνωστικές ανάγκες που απαιτεί το επιδιωκόμενο προφίλ του πτυχιούχου του.

Σύμφωνα με αυτά το πρόγραμμα σπουδών δομείται πάνω στους εξής άξονες:
1. Γνώσεις γενικής υποδομής σχετικές με την οικολογία,
2. Γνώσεις γενικής υποδομής θετικών επιστημών (μαθηματικά, φυσική, χημεία, μηχανική) που θα υποβοηθήσουν στην απόκτηση ειδικών γνώσεων τεχνολογίας περιβάλλοντος.
3. Γνώσεις ειδικές σε θέματα ποιότητας & τεχνολογίας περιβάλλοντος όπως ρύπανση, απόβλητα, φυσικοί πόροι.
4. Γνώσεις ειδικές σε θέματα διαχείρισης, διασφάλισης ποιότητας, ελέγχου και προστασίας περιβάλλοντος.
5. Γνώσεις από επιστήμες ανθρωπιστικών σπουδών (όπως πολιτικής, κοινωνιολογίας) με σκοπό την ευαισθητοποίηση των σπουδαστών.

Το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος αποτελείται από μαθήματα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ.

Το σύνολο των μαθημάτων που πρέπει να παρακολουθήσει ο σπουδαστής επιτυχώς, ώστε να καταστεί πτυχιούχος είναι:
· ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ : 36
· ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ : 3 (από 2 ομάδες 6 μαθημάτων)
· ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ : 2 (από κατάλογο 6 μαθημάτων)

Στο πρόγραμμα σπουδών υπάρχει ένα υποχρεωτικό μάθημα ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ – ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ στο Ε’ Εξάμηνο σπουδών. Οι σπουδαστές μπορούν να παρακολουθούν από το Β’ Εξάμηνο προπαρασκευαστικά προαιρετικά μαθήματα ξένης γλώσσας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες μαθημάτων:
1. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ Μ.Γ.Υ. / μαθήματα με περιεχόμενο που παρέχει την απαραίτητη γνωστική υποδομή ώστε να μπορέσουν οι σπουδαστές να παρακολουθήσουν με περισσότερη ευκολία τα μαθήματα ειδικής υποδομής και ειδικότητας
2. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ Μ.Ε.Υ. / μαθήματα που χορηγούν ειδικές και εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα τεχνολογίας, ελέγχου ποιότητας και διαχείρισης περιβάλλοντος
3. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Μ.Ε. / μαθήματα που χορηγούν απόλυτα ειδικές γνώσεις σε συγκεκριμένα περιβαλλοντικά θέματα
4. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Δ.Ο.Ν.Α)/ μαθήματα που βοηθούν στην πνευματική καλλιέργεια, την ευαισθητοποίηση και την υποβοήθηση του σπουδαστή στην Περιβαλλοντική Επιστήμη.

Ποσοστιαία κατανομή των κατηγοριών μαθημάτων στο πρόγραμμα σπουδών
ΕΙΔΟΣ Αριθμός μαθημάτων Ποσοστό κατανομής % standard
Μ.Γ.Υ. 10 26 % 20 – 30
Μ.Ε.Υ. 12 31 % 25 – 35
Μ.Ε. 13 33 % 25 – 35
Δ.Ο.Ν.Α. 4 10 % 10 – 20
ΣΥΝΟΛΟ 39 100 %

Τα ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ προέρχονται από 2 τομείς που αποτελούν κατά κάποιο τρόπο και τις μελλοντικές κατευθύνσεις του τμήματος. Οι τομείς αυτοί με τα αντίστοιχα μαθήματα είναι:

Α) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
- Διαχείριση υγρών αποβλήτων
- Διαχείριση στερεών αποβλήτων
- Διαχείριση τοξικών & επικίνδυνων αποβλήτων
Σημ.: Ο τομέας αυτός στηρίζεται και από το Εργαστήριο του Τμήματος «ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» για το οποίο έχει ήδη κατατεθεί Τεχνικό Δελτίο μέσω ΕΤΠΑ για την αγορά του εξοπλισμού του.

Β) ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
- Εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης
- Οικονομία περιβάλλοντος και φυσικών πόρων
- Λογιστική περιβάλλοντος – προσδιορισμός περιβαλλοντικού κόστους
Σημ.: Ο τομέας αυτός καταρτίζει σπουδαστές ώστε να είναι ικανοί στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο μάθημα εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης περιλαμβάνονται γνώσεις για εναλλακτικές μορφές τουρισμού και βιολογικής γεωργίας, όπως και παραδοσιακές μέθοδοι μεταποίησης.

Η επιλογή των 2 προαιρετικών μαθημάτων γίνεται από τα παρακάτω:

- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
- ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ – ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
- ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
- ΙΣΤΟΡΙΑ & ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
- ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ – ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ
- ΘΡΗΣΚΕΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η διάρκεια σπουδών του τμήματος είναι οκτώ (8) εξάμηνα. Κατά τη διάρκεια των επτά πρώτων εξαμήνων, οι σπουδές περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία, ασκήσεις πράξεις, εργαστήρια, διαλέξεις, επισκέψεις σε περιοχές που μπορούν να γίνουν ασκήσεις πεδίου και πραγματογνωμοσύνης. Το τελευταίο, όγδοο εξάμηνο, αφιερώνεται στην εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας και την πρακτική άσκηση στο επάγγελμα.

Οι ασκήσεις πράξεις, σε εφαρμογή της θεωρίας πραγματοποιούνται με ατομικές και ομαδικές εργασίες, με μελέτες περιπτώσεων, με προβολή και διαλέξεις, με επισκέψεις στο φυσικό περιβάλλον και σε περιοχές που παρουσιάζουν οικολογικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.

Πρόγραμμα Σπουδών

1ο Εξάμηνο

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Ι
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ι
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι

2ο Εξάμηνο

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ
ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΙ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΙΙ & ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ
ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ

3ο Εξάμηνο

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΧΕΡΣΑΙΑ & ΥΔΑΤΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ Γ.Σ.Π.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ
ΒΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

4ο Εξάμηνο

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

5ο Εξάμηνο

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ - ΟΡΟΛΟΓΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ - ΔΙΑΧ/ΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ & ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

6ο Εξάμηνο

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ & ΕΔΑΦΟΥΣ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ
ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΔΙΑθΕΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

7ο Εξάμηνο

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΞΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

8ο Εξάμηνο

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ - ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ - ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ
ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ