710 Πληροφορικής ΤΕ (Άρτα)ΤΕΙ Ηπείρου

Μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2012-13 είχε την ονομασία: Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης.
Από το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 το το τμήμα ονομάζεται: Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ   με Κατευθύνσεις 5ου Εξαμήνου :
1. Μηχανικοί Δικτύων 2. Μηχανικοί Η/Υ 3. Μηχανικοί Λογισμικού

Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος  καλύπτει, τα γνωστικά αντικείμενα της Πληροφορικής των Τηλεπικοινωνιών και της Διοίκησης με εξειδίκευση τις εφαρμογές στη Διοίκηση των Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης, Δικτύων Η/Υ και Τηλεματικής.

Σκοπός

Το Τμήμα Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης έχει ως αποστολή να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στην τεχνολογία και την επιστήμη που περιλαμβάνει το παραπάνω γνωστικό αντικείμενο, με την διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα και να παρέχει στους σπουδαστές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια εκπαίδευση και κατάρτισή τους και την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.

Περιγραφή Πτυχιούχου

Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο απόφοιτος του Τμήματος ανακηρύσσεται «Πτυχιούχος Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης», διαθέτει δε τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να μπορεί να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος είτε ως στέλεχος επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είτε ως αυτοαπασχολούμενος. Ειδικότερα ο πτυχιούχος του Τμήματος Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης:

Σχεδιάζει, μελετά και προβαίνει στην εγκατάσταση επικοινωνιακών συστημάτων
Εφαρμόζει τηλεπικοινωνιακά δίκτυα Η/Υ
Εφαρμόζει πληροφοριακά συστήματα διοίκησης
Αναπτύσσει λογισμικό
Διεξάγει εφαρμοσμένη έρευνα

Επαγγελματικά Δικαιώματα

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος καθορίζονται από το Π.Δ183/2008  ΦΕΚ 246Α/3-12- 2008 (Άρθρο 2).
Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων α) Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων, β) Πληροφορικής και  Τεχνολογίας Υπολογιστών, γ) Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, δ) Πληροφορικής και  Επικοινωνιών, ε) Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων, στ) Βιομηχανικής Πληροφορικής των Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις τους, απασχολούνται στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, στους τομείς ανάπτυξης και συντήρησης συστημάτων υλικού, ανάπτυξης και συντήρησης συστημάτων λογισμικού και σχεδιασμού και διαχείρισης συστημάτων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και υπηρεσιών. Ειδικότερα, το αντικείμενο των πτυχιούχων των προαναφερομένων Τμημάτων καλύπτει ενδεικτικά τους παρακάτω περιγραφόμενους τομείς: α) ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Σχεδιασμό και διαχείριση δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και υπηρεσιών, εγκατάσταση λογισμικού επικοινωνιών, διαχείριση
επικοινωνιακών πόρων, εγκατάσταση κινητών υπολογιστικών συστημάτων, διαχείριση κινητών υπολογιστικών πόρων. Σχεδιασμό, υλοποίηση, εγκατάσταση, συντήρηση και διαχείριση
τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων και συστημάτων.
β) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ: Προγραμματισμό μικρής και μεγάλης κλίμακας, προγραμματισμό συστήματος, ανάπτυξη συστημάτων λογισμικού, δημιουργία διεπαφών χρήστη λογισμικού, σχεδιασμό εργονομικών συστημάτων, παραγωγή λογισμικού ανάλυσης και σύνθεσης  εικόνας, σχεδιασμό και εγκατάσταση νοημόνων και ευφυών συστημάτων.Δημιουργία συστημάτων πραγματικού χρόνου και ελεγχόμενης διαθεσιμότητας και ασφάλειας.
γ)ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ: Σχεδιασμό, ανάπτυξη, εγκατάσταση και συντήρηση περιφερειακών Η/Υ, ενσωματωμένων  συστημάτων, σύνθετων συστημάτων αισθητήρων. Σχεδιασμό και προγραμματισμό ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, σχεδιασμό υπολογιστικών συστημάτων. Σχεδιασμό, υλοποίηση, εγκατάσταση και συντήρηση βιομηχανικών συστημάτων υποστηριζόμενων από υπολογιστές και λογισμικού συστημάτων παραγωγής
Οι απόφοιτοι των Τμημάτων που αναφέρονται στα άρθρα 1 και 2 έχουν επιπλέον δικαίωμα: α) Εργασίας σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία. Επίσης, μπορούν να απασχολούνται ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητάς τους. β) Απασχόλησης στο δημόσιο και εξέλιξης στις βαθμίδες της ιεραρχίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. γ) Συμμετοχής στην εκπόνηση μελετών, παροχής συναφών υπηρεσιών και έργων, στις κατηγορίες που καλύπτονται από το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητάς τους, τόσο δημοσίων όσο και ιδιωτικών, με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Διάρκεια & Περιεχόμενο Σπουδών

Η διάρκεια σπουδών είναι 8 εξάμηνα (περιλαμβάνεται ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης). Τα μαθήματα κάθε έτους διδάσκονται σε 2 εξάμηνα και οι εξετάσεις διενεργούνται 3 φορές το χρόνο.

Πρόγραμμα Σπουδών

1ο ΕΞΑΜΗΝΟ

ΑΠΕΙΡΟΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ & ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
ΦΥΣΙΚΗ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ
ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

2ο ΕΞΑΜΗΝΟ

ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΛΓΕΒΡΑ & ΓΡΑΜΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Η/Υ
ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

3ο ΕΞΑΜΗΝΟ

ΔΙΑΚΡΙΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ C++
ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ (LAN - MAN)
ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

4ο ΕΞΑΜΗΝΟ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Ι
ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΙΙ
ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ - ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
ΕΠΙΛΟΓΗ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

5ο ΕΞΑΜΗΝΟ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ
Υ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
ΕΠΙΛΟΓΗ Ι
ΕΠΙΛΟΓΗ ΙΙ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (2 ΑΠΟ 4)
ΑΣΥΡΜΑΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΙΚΤΥΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ-JAVA
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
. ΕΜΠΕΙΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

6ο ΕΞΑΜΗΝΟ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ-ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΔΙΚΤΥΑ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ-ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΕΠΙΛΟΓΗ Ι
ΕΠΙΛΟΓΗ ΙΙ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΙΙΙ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (3 ΑΠΟ 7)
ΟΠΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ(VISUAL C)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΙ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ
ΓΡΑΦΙΚΑ ΣΕ Η/Υ

7ο ΕΞΑΜΗΝΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΤΗΛ/ΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ & ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ Ι
ΕΠΙΛΟΓΗ ΙΙ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΙΙΙ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ & ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΑΓΓΛΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ
ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ
ΟΠΤΙΚΕΣ & ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
ΕΞΟΡΥΞΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ DATA MINING

8ο ΕΞΑΜΗΝΟ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ (24 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ Χ 5 ΗΜΕΡΕΣ