Η Φυσιογνωμία του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων
Εγκαταστάσεις : Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων ανήκει στο Παράρτημα Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας. Στεγάζεται σε κτιριακό συγκρότημα εμβαδού 2770 τ.μ. το οποίο διατέθηκε από το Δήμο Καρδίτσας και θα παραδοθεί πλήρως ανακατασκευασμένο για τις ανάγκες του νέου Τμήματος. Γειτνιάζει με τα άλλα Τμήματα του ΤΕΙ Καρδίτσας και τις υπάρχουσες υποδομές τους (βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο εκδηλώσεων, εστιατόριο, σπουδαστική εστία).
Εκπαίδευση : Τα πρώτα μέλη του Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Π.) του Τμήματος θα προέρχονται από όλες τις επιμέρους γνωστικές περιοχές της Τεχνολογίας Τροφίμων (Χημεία Τροφίμων, Μικροβιολογία Τροφίμων, Επεξεργασία Τροφίμων, Διατροφή, εξειδικευμένοι κλάδοι της Τεχνολογίας Τροφίμων), ώστε με τη ερευνητική και διδακτική τους δραστηριότητα να αναπτυχθούν στο μέγιστο βαθμό όλα τα γνωστικά αντικείμενα. Τα μέλη Ε.Π. του Τμήματος έχοντας μεγάλη εμπειρία στο χώρο των επιχειρήσεων και της Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων θα επεκτείνουν τις συνεργασίες του Τμήματος με την βιομηχανία και τους επαγγελματικούς φορείς που ενεργοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων. Οι παραπάνω δραστηριότητες θα οδηγήσουν στην άμεση ένταξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας και την καλύτερη προσέγγιση του επιχειρησιακού και κοινωνικού χώρου.
Απαιτήσεις εισαγωγής : Με Απολυτήριο Λυκείου και εξετάσεις ή Απολυτήριο Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ποσοστό εισαγωγής 10%) και εξετάσεις.
Διάρκεια των σπουδών : Η κανονική διάρκεια των σπουδών είναι 4 έτη συμπεριλαμβανομένων της πτυχιακής εργασίας και της πρακτικής άσκησης (6 μήνες). Συνολικός Φόρτος Εργασίας: 6.000 ώρες.
Μεταπτυχιακά προγράμματα και δραστηριότητες : Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων αναμένεται να συμμετάσχει σε μεταπτυχιακά προγράμματα του ΤΕΙ Λάρισας σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εσωτερικού και εξωτερικού. Παράλληλα θα υπάρξουν διεθνείς συνεργασίες στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων (SOCRATES) ώστε να πραγματοποιούνται ανταλλαγές σπουδαστών, για την ολοκλήρωση μέρους της πρακτικής τους άσκησης (3 μήνες).
Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων θα καλύψει ευρύ φάσμα εφαρμογών της επιστήμης και της τεχνολογίας των τροφίμων παρέχοντας εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος συνδέεται άμεσα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.
Ειδικότερα έμφαση θα δοθεί στη ανάπτυξη και εφαρμογή νέων ηλεκτρονικών μέσων διδασκαλίας (πολυμορφικών) για το σύνολο των διδασκόμενων μαθημάτων εξοικειώνοντας έτσι ταχύτερα τους σπουδαστές με τις νέες τεχνολογίες. Στα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος περιλαμβάνονται μαθήματα γενικής υποδομής και εξειδίκευσης τα οποία προάγουν τη γνώση της χημικής σύστασης των τροφίμων, της φυσικής, βιολογικής και βιοχημικής δράσης τους, της θρεπτικής αξίας των συστατικών τους, των αλληλεπιδράσεων των συστατικών τους μεταξύ τους καθώς και με τα υλικά συσκευασίας, βελτίωσης και διασφάλισης ποιότητας των σταδίων παραγωγής, επεξεργασίας, τυποποίησης καθώς και ανάλυσης με σύγχρονες αναλυτικές μεθόδους.
Ειδική μέριμνα θα δοθεί στη διδασκαλία ταχύτατα εξελισσόμενων γνωστικών αντικειμένων όπως της βιοτεχνολογίας, μικροβιολογίας και τοξικολογίας τροφίμων. Ειδικά στο μάθημα της Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη των προσωπικών ικανοτήτων των σπουδαστών και την ενίσχυση των πρωτοβουλιών και της ικανότητάς τους για επίλυση πρακτικών προβλημάτων.
Τέλος, ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην εκπαίδευση των σπουδαστών σε εξειδικευμένα αντικείμενα της τεχνολογίας τροφίμων όπως το γάλα & τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας & τα προϊόντα κρέατος, τα σιτηρά και αρτοσκευάσματα, λίπη και έλαια, οίνος, φρούτα και λαχανικά, κ.α.
Περίγραμμα Μαθημάτων
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Προαιρετικά μαθήματα
Το ωρολόγιο πρόγραμμα και τα περιγράμματα σπουδών αφορούν τα υποχρεωτικά και τα επιλογής υποχρεωτικά μαθήματα. Στο πρόγραμμα μαθημάτων περιλαμβάνονται επίσης επί πλέον των αναφερομένων μέχρι δύο προαιρετικά μαθήματα ανά εξάμηνο σπουδών, που καθορίζονται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος. Σύμφωνα με τα ισχύοντα οι σπουδαστές έχουν να επιλέξουν μεταξύ των παρακάτω μαθημάτων : |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Προαιρετικά μαθήματα |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Αλυσίδες μαθημάτων
Εάν οι γνώσεις που παρέχονται σε ένα μάθημα είναι προϋπόθεση επιτυχούς παρακολούθησης ενός άλλου μαθήματος, το πρώτο μάθημα χαρακτηρίζεται ως προαπαιτούμενο του δευτέρου. Ένα μάθημα μπορεί να είναι ταυτόχρονα και προαπαιτούμενο ενός μαθήματος και εξαρτώμενο από άλλο μάθημα. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Προαπαιτούμενο | Εξαρτώμενο | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Γενική Χημεία | Ποσοτική Χημεία | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ποσοτική Χημεία | Ανάλυση Τροφίμων Ι | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Οργανική Χημεία | Χημεία Τροφίμων | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Γενική Μικροβιολογία | Μικροβιολογία Τροφίμων Ι | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Μικροβιολογία Τροφίμων ΙΙ | Βιομηχανική Μικροβιολογία | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Μηχανική Τροφίμων Ι | Επεξεργασία Τροφίμων Ι | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Μηχανική Τροφίμων ΙΙ | Επεξεργασία Τροφίμων ΙΙ | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Στατιστική | Οργανοληπτικός Έλεγχος Τροφίμων και Ποτών |
Η βιομηχανία τροφίμων αξιολογείται ως ένας από τους ανταγωνιστικούς και δυναμικά αναπτυσσόμενους παραγωγικούς κλάδους στην Ελλάδα. Είναι από τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας ακόμη και στις περισσότερο προηγμένες τεχνολογικά χώρες.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, ασχολούνται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες με την μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της Επιστήμης Τροφίμων και με τη διαδικασία της επεξεργασίας, συντήρησης και ποιοτικού ελέγχου των τροφίμων, και της αξιοποίησης των υποπροϊόντων των βιομηχανιών τροφίμων.
Οι πτυχιούχοι έχουν δικαίωμα να εργαστούν ως στελέχη στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όπως αυτός προσδιορίζεται από τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά, ή ως αυτοαπασχολούμενοι ως εξής (Π.Δ. 78/1989 - Φ.Ε.Κ. 36/7-2-89/τ.Α'):
Οι απόφοιτοι αντίστοιχων Τμημάτων Τεχνολογίας Τροφίμων των Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουν μέχρι τώρα πολύ καλή τοποθέτηση στην αγορά εργασίας.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να καλύπτουν τις θέσεις υπευθύνων στελεχών στις επιχειρήσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία που ισχύει κάθε φορά για την λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία καθώς και σε δημόσιους φορείς, όπως ο Ε.Φ.Ε.Τ., νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα. Επίσης μπορούν να απασχοληθούν και ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητάς τους.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με την απόκτηση του πτυχίου τους ασκούν το επάγγελμα στο πλαίσιο των παραπάνω επαγγελματικών δικαιωμάτων.