751 Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων
Oλες οι  παρακάτω πληροφορίες  είναι από το πλήρες site της Σχολής.

http://www.bpis.teicrete.gr/  

Γενικές πληροφορίες

Το Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Κρήτης, στο Παράρτημα Αγίου Νικολάου, είναι νέο Τμήμα και θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο του 2009.
Το νέο Τμήμα συνδυάζει την Πληροφορική με την Οικονομική και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αυτό είναι ένα σχετικά νέο γνωστικό αντικείμενο σπουδών για τα ελληνικά δεδομένα, καλύπτει νέες ανάγκες της αγοράς εργασίας και οι απόφοιτοι θα έχουν ζήτηση στην ελληνική και τη διεθνή αγορά εργασίας σήμερα και αύριο. Είναι το μόνο Τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μ' αυτό το αντικείμενο σπουδών στην Κρήτη.
Η αποφοίτηση από το Τμήμα προϋποθέτει την επιτυχή παρακολούθηση 40 μαθημάτων από ένα σύνολο 50 περίπου. Η παρακολούθηση μέρους των μαθημάτων είναι υποχρεωτική ενώ, μέσω της παρακολούθησης μιας σειράς μαθημάτων που χαρακτηρίζονται ως επιλογής-υποχρεωτικά, δίδεται η δυνατότητα στους σπουδαστές να εξειδικευθούν σε μια επιστημονική κατεύθυνση της επιλογής τους. Όλες οι διαθέσιμες επιστημονικές κατευθύνσεις εντάσσονται στο ευρύτερο επιστημονικό πεδίο του Τμήματος και έχουν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της νέας οικονομίας. Οι σπουδές κατανέμονται σε 8 εξάμηνα. Το τελευταίο εξάμηνο είναι αφιερωμένο στην εκπόνηση πτυχιακής εργασίας, ενώ αναπόσπαστο τμήμα του προγράμματος σπουδών είναι και η επί έξι μήνες πρακτική άσκηση των σπουδαστών σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον.
Το πρόγραμμα σπουδών βασίζεται σε σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης με Η/Υ, προσομοιώσεις, μελέτες πραγματικών περιπτώσεων (case studies) και ομαδικές εργασίες. Τα μαθήματα υποστηρίζονται από εξειδικευμένα ερευνητικά εργαστήρια.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος, με τις γνώσεις και δεξιότητες που θα αποκτούν, θα είναι ανταγωνιστικοί ως στελέχη και σύμβουλοι επιχειρήσεων με τομέα δραστηριότητας τόσο στις παραδοσιακές ειδικότητες της Διοίκησης Επιχειρήσεων (Διοίκηση Παραγωγής, Μάρκετινγκ, Χρηματοοικονομικά, Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων, Επιχειρησιακό Σχεδιασμό), όσο και στις νέες ειδικότητες τεχνολογικής αιχμής (Ηλεκτρονικό Εμπόριο, Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Διοίκηση Πληροφοριακών Συστημάτων και Νέων Τεχνολογιών, Δομές Δεδομένων, Ανάλυσης και Διαχείριση Συστημάτων, κ.ά.).
Το νέο Τμήμα θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το υπάρχον Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής στο Παράρτημα Αγίου Νικολάου του ΤΕΙ Κρήτης. Οι σπουδαστές των δύο Τμημάτων θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν μαθήματα επιλογής από ένα ευρύτερο φάσμα που δημιουργείται από τον συνδυασμό των δύο προγραμμάτων σπουδών. Συνέργια θα υπάρξει και με τα υπόλοιπα Τμήματα της ΣΔΟ, οι πτυχιούχοι των οποίων θα μπορούν, μετά από κατάταξη στο νέο Τμήμα, με 3-4 εξάμηνα επιπλέον φοίτησης να αποκτούν ένα δεύτερο πτυχίο που θα τους προσφέρει γνώσεις στην Πληροφορική και στις Νέες Τεχνολογίες. Έτσι, θα αποκτούν περισσότερα εφόδια για να δραστηριοποιηθούν επιστημονικά και επαγγελματικά και ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης, όπου η αναλογία πτυχιούχων της ΣΔΟ είναι πολύ χαμηλή.
Το νέο Τμήμα θα λειτουργεί μαζί με το υπάρχον Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής στην κτιριακή υποδομή που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Αγίου Νικολάου, η οποία αποτελείται από νεόδμητες εγκαταστάσεις περίπου 5.000 τ.μ. σε έκταση 230 στρεμμάτων στα Λακώνια, 7 χλμ. από το κέντρο του Αγ. Νικολάου.

Το Πρόγραμμα σπουδών

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει τον θεσμό των μαθημάτων επιλογής με παράλληλη μείωση των υποχρεωτικών μαθημάτων. Έτσι οι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 40 μαθημάτων για τη λήψη του πτυχίου τους, επιλέγοντας όμως από ένα μεγαλύτερο αριθμό μαθημάτων. Ειδικότερα προβλέπει τη δημιουργία:
α) ενός πρώτου κύκλου διάρκειας τριών εξαμήνων, ο οποίος περιλαμβάνει εισαγωγικά μαθήματα όλων των επιστημονικών τομέων που το Τμήμα αναπτύσσει καθώς και βασικά μαθήματα απαραίτητων γενικών γνώσεων και
β) ενός κύκλου διάρκειας τεσσάρων εξαμήνων, όπου οι σπουδαστές καλούνται να παρακολουθήσουν έναν αριθμό μαθημάτων επιλογής, μέσω των οποίων θα έχουν τη δυνατότητα να εξειδικεύσουν τα ενδιαφέροντά τους στην περιοχή της επιλογής τους. Με τον τρόπο αυτό και, ανάλογα με τις προσωπικές του επιδιώξεις, ο σπουδαστής θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα στέρεο γενικό υπόβαθρο, αλλά και να διαμορφώσει ένα επαρκές επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο στην κατεύθυνση στην οποία παρουσιάζει ιδιαίτερη κλήση και αποτελεσματικότητα. Επίσης, τόσο στην πρακτική του άσκηση όσο και στην πτυχιακή του εργασία, ο σπουδαστής θα έχει τη δυνατότητα να αποδώσει καλύτερο έργο, δημιουργώντας τη βάση του μελλοντικού επαγγελματικού βιογραφικού του σημειώματος.

Στόχοι του Προγράμματος Σπουδών

Το Πρόγραμμα Σπουδών σε σχέση με αντίστοιχα ήδη εφαρμοζόμενα προγράμματα ίδιου αντικειμένου προβλέπει στο να υπηρετήσει δύο διακεκριμένους στόχους:

Ο πρώτος στόχος θα βοηθήσει στην ικανοποίηση των αναγκών της αγοράς σε νέες ειδικότητες και ανάλογες δεξιότητες και ο δεύτερος θα συμβάλλει στην αποκατάσταση ισοζυγίου προσφοράς και ζήτησης προσωπικού εξειδικευμένου στις εφαρμογές της Πληροφορικής στην Οικονομία και Διοίκηση.

Διάρκεια του Προγράμματος Σπουδών

Η φοίτηση στο Τμήμα διαρκεί τέσσερα ακαδημαϊκά έτη, κάθε ένα από τα οποία χωρίζεται σε δύο εξάμηνα: το Χειμερινό (Σεπτέμβριος - Ιανουάριος) και το Εαρινό (Φεβρουάριος-Ιούνιος). Από τα οκτώ συνολικά εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, τα επτά πρώτα είναι αφιερωμένα στην παρακολούθηση μαθημάτων, ενώ το όγδοο στην εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας και στη διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης σε πραγματικό περιβάλλον εργασίας.
Το Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει 40 μαθήματα, που κατανέμονται σε 7 εκπαιδευτικά εξάμηνα το καθένα από τα οποία αποτελείται από 15 εβδομάδες διδασκαλίας. Το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων έχει θεωρητικό και φροντιστηριακό ή εργαστηριακό μέρος, υπάρχουν όμως και καθαρά εργαστηριακά μαθήματα. Για να δοθεί η δυνατότητα, σε όσους ενδιαφέρονται, να εμβαθύνουν στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στα αντικείμενα του Προγράμματος Σπουδών, παρέχονται και μαθήματα ελεύθερης επιλογής χωρίς διδακτικές μονάδες.
Η διατμηματική συνεργασία με το υπάρχον Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής του Παραρτήματος Αγίου Νικολάου, με το οποίο υπάρχουν κοινά μαθήματα του προγράμματος σπουδών (της τάξεως του 50%), δίδει τη δυνατότητα αυτού του χειρισμού, με τον οποίο εμπλουτίζεται σημαντικά το Πρόγραμμα Σπουδών του νέου Τμήματος.

 

Προπτυχιακές σπουδές

Αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα που εξασφαλίζουν εξαιρετικές επαγγελματικές προοπτικές σε επιχειρήσεις του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα, καθώς και στην Εκπαίδευση.

Προοπτικές Απασχόλησης των Πτυχιούχων

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων θα μπορούν να εργαστούν:
Στο Δημόσιο
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 347/2003 (ΦΕΚ 315/31-12-2003) οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να διορίζονται στον κλάδο ΤΕ Πληροφορικής στο Δημόσιο, ενώ σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 268/2004 (ΦΕΚ 268/28-12-2004) μπορούν να διορίζονται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στον κλάδο ΠΕ20 Πληροφορικής .
Σε Επιχειρήσεις και Οργανισμούς
1. Σε Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα και σε μεγάλες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς στην ανάπτυξη και εφαρμογή λογισμικού και πληροφοριακών συστημάτων για τη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων.
2. Στη σύνταξη μελετών για τη διαχείριση έργων, τη σύνταξη επιχειρησιακών σχεδίων και τη σύνταξη μελετών ISO και έρευνας αγοράς.
3. Στην ανάπτυξη επιχειρηματικού λογισμικού και πληροφοριακών συστημάτων και παροχή υπηρεσιών πληροφορικής.
Σε Ατομικές Επιχειρήσεις
Στους τομείς της Πληροφορικής, Μηχανοργάνωσης, Υποστήριξης και Συντήρησης επιχειρηματικού λογισμικού.
Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για υπηρεσίες επιχειρηματικού σχεδιασμού και διαχείρισης πληροφοριακών συστημάτων και θα απορροφήσουν πτυχιούχους του Τμήματος είναι:

Οι πτυχιούχοι θα μπορούν επίσης - μ ε κατατακτήριες εξετάσεις - να αποκτήσουν και το πτυχίο Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής σε 3-4 επιπλέον εξάμηνα , επειδή πολλά από τα μαθήματα είναι κοινά στο πρόγραμμα σπουδών των δύο Τμημάτων του Παραρτήματος Αγίου Νικολάου του ΤΕΙ Κρήτης.
 Γιατί να επιλέξω το Τμήμα
Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων;

Τα στελέχη αυτά θα πρέπει να έχουν, σύμφωνα με έρευνα του National Research Council (ΗΠΑ), συνδυασμένες γνώσεις και δεξιότητες :
α) στην ανάπτυξη, δημιουργία, σχεδιασμό και έλεγχο προϊόντων ή υπηρεσιών-προϊόντων της τεχνολογίας της πληροφορικής,
β) στην εφαρμογή, προσαρμογή και υποστήριξη προϊόντων ή υπηρεσιών που σχεδιάζονται από άλλους και
γ) στα πεδία της διοίκησης επιχειρήσεων, της οικονομίας και των τεχνολογιών
Οι προοπτικές είναι ότι συνεχώς απαιτείται περισσότερη διεπιστημονική προσέγγιση και δεξιότητες στα πεδία αυτά.

Εμπειρία από το Εξωτερικό
Από τη μελέτη για την ίδρυση του Τμήματος προκύπτει ότι:

Εξειδίκευση
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος θα κατέχουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να διεκπεραιώνουν λειτουργίες:

Τομείς Δραστηριότητας
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος θα πλεονεκτούν ιδιαίτερα στους παρακάτω τομείς:

Το υπόβαθρο του Προγράμματος Σπουδών επιτρέπει την εξέλιξη των Πτυχιούχων σε συμβούλους επιχειρήσεων και σε επιχειρηματίες.

 

ΣΥΝΟΨΗ
Το Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων προσφέρει: