864 Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (Σ.Μ.Υ.Ν.)

Ολοκήρη η προκήρυξη θέσων εδώ

Αν δεν έχεις τον Acrobat Reader κάνε click στο εικονίδιο και στο παράθυρο που θα ανοίξει διάλεξε "Ανοιγμα"

Επικοινωνία

Γραμματεία ΣΜΥΝ

Τηλ.:210-5531737, 210-5531000,5531742
fax: 210-5573758

Σκοπός

Η αποστολή της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) είναι να παρέχει στους εισερχόμενους σπουδαστές, αφενός μεν την κατάλληλη στρατιωτική και ναυτική αγωγή, αφετέρου δε την αναγκαία θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση καθώς και τεχνική κατάρτιση,με σκοπό, την απόδοση Υπαξιωματικών, που θα είναι ικανοί να ανταποκριθούν στα καθήκοντα της ειδικότητας / τέχνης των.

Κατάταξη

Η ΣΜΥΝ σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 5 του Νόμου 2913/01 ανήκει στην Ανώτερη Βαθμίδα Τριτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως. Οι διαδικασίες εισαγωγής – κατάταξης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στάδια:

«Προκαταρκτικές εξετάσεις» οι οποίες περιλαμβάνουν την Υγειονομική Εξέταση, καθώς και την Αθλητική και Ψυχοτεχνική Δοκιμασία.
Οι «προκαταρκτικές εξετάσεις» γίνονται με μέριμνα της Σχολής και όπως προβλέπεται από τον Οργανισμό της. Η επιτυχία των υποψηφίων σε κάθε μία από τις προκαταρκτικές εξετάσεις αποτελεί βασική και αναγκαία προϋπόθεση, για την επιλογή στη συνέχεια των υποψηφίων που εισάγονται στη Σχολή από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι παραπάνω προκαταρκτικές εξετάσεις αφορούν τόσο στους αποκλειστικούς υποψηφίους Σ.Μ.Υ.Ν. όσο και στους κοινούς υποψηφίους των άλλων Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών (Α.Σ.Σ) και των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Σ.Σ.Υ.) που δηλώνουν συμμετοχή στη Σ.Μ.Υ.Ν. σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που καθορίζονται στις σχετικές προκηρύξεις των διαγωνισμών και τον Οργανισμό της Σχολής.

Από το 1992 και εντεύθεν, η εισαγωγή στη Σ.Μ.Υ.Ν. γίνεται μέσω Πανελληνίων Eξετάσεων. Οι προκηρυχθείσες θέσεις καλύπτονται μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων από το ΥΠ.Ε.Π.Θ., κατά σειρά επιτυχίας από υποψηφίους που επιλέγονται βάσει δηλώσεως επιθυμίας και επιτυχίας τους στις Προκαταρκτικές εξετάσεις. Η διάρκεια φοίτησης στη Σ.Μ.Υ.Ν. είναι διάρκειας δύο (2) ετών.

Προκήρυξη Διαγωνισμού Επιλογής: Η προκήρυξη του Διαγωνισμού Επιλογής δημοσιεύεται κάθε χρόνο και καθορίζει τον αριθμό των Δοκίμων Υπαξιωματικών που θα εισαχθούν στη Σχολή για το τρέχον έτος, τα απαιτούμενα προσόντα και δικαιολογητικά, την προθεσμία, τον τρόπο και το χρόνο υποβολής των δικαιολογητικών, το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των προκαταρκτικών εξετάσεων, καθώς επίσης και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι Δόκιμοι Υπαξιωματικοί.
Μετά την Εισαγωγή στη Σ.Μ.Υ.Ν. κάθε νέας σειράς μαθητών ακολουθεί μία περίοδος προπαιδεύσεως (εισαγωγής του δοκίμου Υπαξιωματικού στην Στρατιωτική νοοτροπία και συμπεριφορά ενώ παράλληλα ακολουθεί πρόγραμμα βελτίωση της φυσικής του κατάστασης) που διαρκεί περίπου ένα μήνα. Από την πρώτη εβδομάδα προπαιδεύσεως, κατανέμονται οι ειδικότητες που πρόκειται να λάβουν οι Δόκιμοι Υπαξιωματικοί. Οι ανωτέρω ειδικότητες και τέχνες έχουν κατανεμηθεί σε τρεις ομάδες (Α, Β και Γ),προκειμένου οι υποψήφιοι Μαθητές να καθορίζουν σε αίτηση τους, τη σειρά προτεραιότητας των ειδικοτήτων της επιλογής τους (πχ Β' - Α' - Γ').

Διαδικασία Εισαγωγής

Τον αριθμό των εισακτέων Ελλήνων μαθητών, καθορίζει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) κάθε χρόνο, ανάλογα με τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Οι υποψήφιοι άνδρες και γυναίκες, πρέπει να είναι απόφοιτοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Λυκείου), η ηλικία τους και τα αναγκαία προσόντα (σωματικά, ψυχικά), καθώς και δικαιολογητικά που απαιτούνται, καθορίζονται στη σχετική εγκύκλιο "Προκήρυξης Διαγωνισμού Επιλογής Σπουδαστών ΑΣΕΙ και ΣΣΥ", που εκδίδεται ετησίως (περί μήνα Μάρτιο).

Ειδικότερα :

Η εισαγωγή των υποψηφίων στη Σχολή, γίνεται μετά από επιτυχή εξέταση στο διαγωνισμό Πανελληνίων Εξετάσεων (μόρια).


Επιπρόσθετα, οι υποψήφιοι για να γίνουν δεκτοί στη Σχολή, πρέπει να επιτύχουν σε μια σειρά δοκιμασιών και εισαγωγικών τεστ (Ιατρικές εξετάσεις, Διανοητικές, Ψυχολογικές και Αθλητικές Δοκιμασίες).

Μετά την επιλογή και την κατάταξη τους, οι νέοι μαθητές υπόκεινται σε μια βασική εκπαίδευση και δοκιμασία (προπαίδευση), διάρκειας περίπου τριάντα (30) ημερών. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της προπαίδευση των, αυτοί ορκίζονται ως Δόκιμοι Υπαξιωματικοί.

Κατά τις πρώτες ημέρες της βασικής εκπαίδευσης και μετά τη Σύγκλιση του Συμβουλίου Ειδικοτήτων, γίνεται η κατανομή των ειδικοτήτων στους νέους μαθητές. Για την κατανομή των ειδικοτήτων στους μαθητές, λαμβάνονται υπόψη οι δικές τους προτιμήσεις, όπως αυτές υποβάλλονται στην αίτηση για την εισαγωγή τους στη Σχολή, καθώς και η σειρά αρχαιότητας (εισαγωγής) των στη Σχολή. Οι ειδικότητες που δύνανται να κατανεμηθούν στους Δοκίμους Υπαξιωματικούς και το πλήθος ατόμων για έκαστη ειδικότητα, καθορίζεται από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του ΠΝ.

Συχνά ερωτήματα

Δίδεται το δικαίωμα στους Δοκίμους Υπαξιωματικούς - ΣΜΥΝ να γίνουν δεκτοί σε άλλες Στρατιωτικές Παραγωγικές Σχολές με κάποα διαδικασία εξετάσεων ;
Απάντηση: Ναι, εφόσον δεν υφίστανται περιορισμοί κριτηρίου ηλικίας, οι Δόκιμοι Υπαξιωματικοί μπορούν να συμπληρώσουν το ειδικό φυλλάδιο συμμετοχής στις Πανελλήνιες και να γίνουν δεκτοί μέσω της κατηγορίας του 10 %


Επιτρέπεται στους Υποψηφίους της ΣΜΥΝ, μετά την αποδοχή τους από την Σχολή να παραμείνουν εγγεγραμμένοι σε κάποιο άλλο ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;
Απάντηση: Όχι.


Οι παραιτηθέντες Δόκιμοι Υπαξιωματικοί, μετά την ορκωμοσία τους υπηρετούν κανονικά την θητεία τους ;
Απάντηση: Ναι και μάλιστα αφαιρείται τόσος χρόνος από τον χρόνο θητείας όσο και ο χρόνος παραμονής τους στην ΣΜΥΝ ως Δόκιμοι Υπαξιωματικοί (διαφορετικά: όσος είναι ο χρόνος .που μεσολάβησε από την ορκομωσία τους έως την ημέρα παραίτησης τους).


Οι παραιτηθέντες μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από από το αμέσως επόμενο εκπαιδευτικό ίδρυμα που είχαν δηλώσει;
Απάντηση: Όχι εκτός της περίπτωσης που απεμακρύθησαν από την ΣΜΥΝ για λόγους Υγείας.


Tι πρέπει να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι την ημέρα της κατάταξης τους στην σχολή;
Απάντηση: Μόνο τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς επίσης μικρό χρηματικό ποσό (50 – 80 ευρώ). Είδη ένδυσης (εσώρουχα, φόρμες γυμναστικής και ξυριστικά για τους άνδρες) απαγορεύονται καθόσον χορηγούνται από την σχολή.


Τι δικαιολογητικά χρειάζεται να έχει μαζί του ο υποψήφιος την ημέρα της κατάταξης;
Απάντηση: Ο υποψήφιος πρέπει να φέρει μαζί του όλα τα δικαιολογητικά που αναγράφονται στην εγκύκλιο προκήρυξης των εξετάσεων.


Σε ποιο χώρο πραγματοποιούνται οι προκαταρκτικές εξετάσεις;
Απάντηση: Πραγματοποιούνται στην σχολή της πρώτης προτίμησης του υποψηφίου.

Σταδιοδρομία

Οι απόφοιτοι της Σχολής μετά από διετή επιτυχή φοίτηση ονομάζονται Κελευστές και σταδιοδρομούν ως μόνιμα στελέχη του Π.Ν. Οι αποφοιτώντες αναλαμβάνουν υποχρέωση παραμονής στις τάξεις του Π.Ν. επί εννιά (9) χρόνια μετά την αποφοίτησή τους.

Τόσο κατά τη φοίτησή τους στη Σχολή ως Δόκιμοι Υπαξιωματικοί, όσο και μετά την αποφοίτησή τους ως Μόνιμοι Υπαξιωματικοί, έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόσο οι ίδιοι, όσο και τα μέλη της οικογένείας τους, εφ’ όσον δεν καλύπτονται από άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Από την ημερομηνία της κατατάξεώς τους στη Σχολή ο χρόνος προσμετράται ως συντάξιμος υπηρεσία. Ο ελάχιστος χρόνος παραμονής σε κάθε βαθμό που χρειάζεται για την προαγωγή τους και εφ’ όσον συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις είναι:

α. Στο βαθμό του Κελευστού, τρία (3) χρόνια.

β. Στο βαθμό του Επικελευστού, τρία (3) χρόνια.

γ. Στο βαθμό του Αρχικελευστού, τρία (3) χρόνια.

δ. Στο βαθμό του Ανθυπασπιστού, τέσσερα (4) χρόνια ή 15 χρόνια.

συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους στη Σ.Μ.Υ.Ν., εκ των οποίων δύο χρόνια στο βαθμό του Ανθυπασπιστού.

Μετά την προαγωγή τους στο βαθμό του Αξιωματικού (Σημαιοφόρου), μπορούν να εξελιχθούν μέχρι και το βαθμό του Αντιπλοιάρχου (ή Πλοιάρχου, εφ’ όσον αποκτήσουν πτυχίο από Α.Ε.Ι.) και να αποστρατευθούν με σύνταξη Πλοιάρχου.

ε. Οι απόφοιτοι της σχολής έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με την κειμένη νομοθεσία, να φοιτήσουν σε Α.Ε.Ι. της χώρας μας μετά από κατατακτήριες εξετάσεις.

Εκπαίδευση

Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, ανήκει στην Ανώτερη Βαθμίδα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο κύκλος σπουδών είναι διετής και περιλαμβάνει για κάθε εκπαιδευτικό έτος, τη χειμερινή και τη θερινή περίοδο, κατά τις οποίες παρέχονται στους Δόκιμους Υπαξιωματικούς, όλες οι αναγκαίες Ακαδημαϊκές και Πρακτικές γνώσεις, καθώς και η Στρατιωτική και Ναυτική Εκπαίδευση, που καθιστούν τους αποδιδόμενους Υπαξιωματικούς ικανούς να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντα τους. Ειδικότερα :

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η έναρξη της χειμερινής περιόδου γίνεται το Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται τον Ιούλιο. Χωρίζεται σε δύο κύκλους (από τον Σεπτέμβριο έως το Φεβρουάριο και από το Μάρτιο έως τον Ιούλιο). Μετά το τέλος κάθε κύκλου οι μαθητές υποβάλλονται σε γραπτές εξετάσεις προόδου.

Συνοπτικά η διάρθρωση της παρεχόμενης ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, σ περιλαμβάνει :

Τη Βασική Θεωρητική Εκπαίδευση, στο 1ο Τετράμηνο της κατάταξης τους, στη διάρκεια του οποίου οι Δόκιμοι, ανεξαρτήτως ειδικότητας, διδάσκονται "Βασικά Θεωρητικά Μαθήματα" (Αγγλικά, Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, Βασικός Ηλεκτρισμός, Βασικά Ηλεκτρονικά, Μαθηματικά, Ναυτική Ιστορία, Ναυτικοί Κανονισμοί, Γενικές Ναυτικές Γνώσεις, Απογραφές και Τεχνικό Σχέδιο, κλπ).

Την Ειδική Θεωρητική Εκπαίδευση, που διαρκεί τα υπόλοιπα τρία (3) Χειμερινά Τετράμηνα, στη διάρκεια των οποίων, οι Δόκιμοι εκπαιδεύονται σε θέματα της ειδικότητας των, σύμφωνα με τους αντίστοιχους Κανονισμούς Εκπαιδεύσεως.

Την Πρακτική Εκπαίδευση σε εργαστήρια, συνεργεία του Ναυστάθμου και σε Πολεμικά Πλοία, για τα αντικείμενα της ειδικότητας τους.
Η Σχολή δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκμάθηση των ξένων γλωσσών και για το σκοπό αυτό οι μαθητές από την αρχή χωρίζονται σε αντίστοιχα επίπεδα διδασκαλίας, ανάλογα με τις γνώσεις τους στην Αγγλική.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ - ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παράλληλα με την Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση, παρέχεται στους Δοκίμους Υπαξιωματικούς θεωρητική και πρακτική, Ναυτική και Στρατιωτική Εκπαίδευση, με σκοπό τη γνώση της ναυτικής τέχνης, την εξοικείωση με το ναυτικό περιβάλλον, αλλά και την ανάπτυξη στρατιωτικών γνώσεων και αρετών.

Επιπρόσθετα κατά τη διάρκεια της χειμερινής εκπαιδευτικής περιόδου, εκτελούνται εκπαιδευτικοί πλόες διήμερης ή τριήμερης διάρκειας, μια φορά τον μήνα, με Εκπαιδευτικά και Πολεμικά Πλοία του Στόλου.

Το πρόγραμμα της εκπαιδεύσεως κατά τα εκπαιδευτικά ταξίδια καθορίζεται από τον Διοικητή και οι Κυβερνήτες των Πολεμικών Πλοίων υποχρεώνονται να συμμορφώνονται προς αυτό, εφόσον τα πλοία διατίθενται αποκλειστικά για την πραγματο-ποίηση του εκπαιδευτικού ταξιδιού.


Τους Δόκιμους Υπαξιωματικούς συνοδεύουν στα ταξίδια αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της Σχολής που ορίζονται από τον Διοικητή

Διδασκόμενα Μαθήματα

Οι Δόκιμοι Υπαξιωματικοί της Α’ Τάξεως, μετά το πέρας της προπαίδευσης αρχίζουν την παρακολούθηση της πρώτης Εκπαιδευτικής περιόδου (Τάξη Α’).

Τα μαθήματα που διδάσκονται στη Σ.Μ.Υ.Ν. κατά την προπαίδευση και την κάθε εκπαιδευτική περίοδο διακρίνονται σε δύο κατηγορίες όσον αφορά στη βαθμολογία τους:

α Πρωτεύοντα με Α.Ο.Β. (Ανώτατο Όριο Βαθμολογίας) : 200.

β Δευτερεύοντα τα οποία διακρίνονται σε μαθήματα με Α.Ο.Β. : 160 και σε ορισμένα άλλα με Α.Ο.Β. : 120

Τα μαθήματα που διδάσκονται στη Σχολή, κατανέμονται σε επιπλέον δύο κατηγορίες :

α. Τα Γενικά, που διδάσκονται σε όλους τους Μαθητές Σ.Μ.Υ.Ν. και κατά τα δύο έτη σπουδών.

β. Τα Ειδικά, που διδάσκονται χωριστά σε κάθε μία από τις ειδικότητες και τέχνες που κατανέμονται στους Μαθητές Σ.Μ.Υ.Ν.

ΓΕΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

· Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά)

· Μαθηματικά

· Ναυτικοί Κανονισμοί

· Ναυτική Ιστορία

· Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές

· Απογραφές

· Βασικά Ηλεκτρονικά

· Βασικός Ηλεκτρισμός

· Εφόλκια - Πρωρατικά - Ναυτική Τέχνη

· Φυσική Αγωγή - Αθλητισμός

· Πεζικές Ασκήσεις - Φορητά Όπλα – Πυρά

ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Τόσο ο αριθμός των ειδικών μαθημάτων, όσο και η ύλη τους είναι συνάρτηση της ειδικότητας και αφορούν σε αντικείμενα συσκευών και μηχανών που υφίστανται στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και μαθήματα γενικότερου ενδιαφέροντος απαραίτητα σε ορισμένες ειδικότητες (π.χ. Ηλεκτρισμός - Θεωρία Ηλεκτροτεχνίας - Ηλεκτρονικά - Εργαστήρια Η/Λ - Η/Ν κ.λ.π.). Μετά το τέλος κάθε εκπαιδευτικού Τετραμήνου και στο τέλος της Θερινής περιόδου, διενεργούνται Γραπτές, Προφορικές ή Πρακτικές εξετάσεις σύμφωνα με τον Οργανισμό της Σχολής και τους οικείους Κανονισμούς Εκπαιδεύσεως στην διδαχθείσα ύλη κάθε μαθήματος

Κατά τη διάρκεια κάθε εκπαιδευτικής ημιπεριόδου (τετράμηνα) εκτελούνται Εκπαιδευτικά ταξίδια διήμερης ή τριήμερης διάρκειας, κατά κανόνα τις μη εργάσιμες ημέρες, μία φορά το μήνα, σε Ελληνικά λιμάνια, στα οποία συμμετέχουν όλοι οι Μαθητές Σ.Μ.Υ.Ν. Α’ και Β’ Τάξεως και επιπρόσθετα συμμετέχουν σε αριθμό ασκήσεων του Αρχηγείου Στόλου επιβαίνοντες σε μάχιμες μονάδες του.

Μετά το πέρας της Χειμερινής περιόδου αρχίζουν τα μαθήματα της Θερινής περιόδου τα οποία συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια του Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου (Θ.Ε.Π) . Κατά το Θερινό Εκπαιδευτικό Πλου, διάρκειας 40 ημερών περίπου, οι Μαθητές Σ.Μ.Υ.Ν. Α΄ τάξης επιβαίνουν σε πολεμικό πλοίο ή πλοία που διατίθενται για την εκτέλεση του

Εξετάσεις Προαγωγής

Κατά το διάρκεια κάθε εκπαιδευτικού Τετραμήνου διενεργούνται γραπτές - προφορικές εξετάσεις για την απόκτηση προφορικής βαθμολογίας Τετραμήνου. Μετά το τέλος κάθε εκπαιδευτικού Τετραμήνου διεξάγονται τελικές εξετάσεις Τετραμήνου σύμφωνα με τον Κανονισμό Εκπαιδεύσεως εφ’ όλης της διδαχθείσης ύλης κάθε μαθήματος.

Η βαθμολογία κάθε μαθήματος μετά τη λήξη κάθε τετραμήνου ανακοινώνεται στους Μαθητές Σ.Μ.Υ.Ν.

Κατά την περίοδο των εξετάσεων διατίθεται στους Μαθητές Σ.Μ.Υ.Ν. ικανός αριθμός ημερών για μελέτη. Οι εξετάσεις διεξάγονται Γραπτά, Πρακτικά ή Προφορικά, όπως προβλέπεται από τους Κανονισμούς Εκπαιδεύσεως.

Τις εξετάσεις διενεργεί επιτροπή αποτελούμενη από :

(α) Τον Διευθυντή Σπουδών, ως Πρόεδρο.

(β) Τον Καθηγητή ή Εκπαιδευτή που δίδαξε το μάθημα.

(γ) Τον Αξιωματικό Επιτηρητή του Οικείου Τμήματος της Τάξεως.

Πριν από την έναρξη των εξετάσεων, οι καθηγητές διαιρούν όλη τη διδαχθείσα ύλη σε τρεις ομάδες ζητημάτων. Τα ζητήματα της κάθε ομάδος επικυρώνονται από τον Διευθυντή Σπουδών. Κατά την ημέρα κάθε εξέτασης, ο Διοικητής συγκαλεί την επιτροπή και εξάγει με κλήρο ένα ζήτημα από κάθε ομάδα. Η λύση των τριών ζητημάτων πρέπει να είναι δυνατή μέσα σε δύο ώρες.