Η βία στα ΑΕΙ είναι πάντα εκεί

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 10 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.
[Ενστάσεις] Η βία στα ΑΕΙ είναι πάντα εκεί
Ηλίας Κανέλλης | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/03/2014 08:00 |εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

kanelisΓια μέρες, τον περασμένο μήνα, στο πολύπαθο Πανεπιστήμιο Αθηνών παιζόταν ένα ακόμα ιδιότυπο παιχνίδι, το παιχνίδι της κάλπης. Στη διάρκεια των εκλογών για τον κοσμήτορα της νέας Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, η οποία προέκυψε μετά την απόσχιση της Νομικής και τη σύστασή της ως κανονικής σχολής, μια ολιγάριθμη ομάδα (φοιτητών;) έχει έως τώρα εισβάλει και αρπάξει την κάλπη δύο φορές. Η πρώτη ήταν στις 17 Φεβρουαρίου, η δεύτερη στις 25 Φεβρουαρίου. Μολονότι μπορούσε να κάνει την εκλογή με ηλεκτρονική ψηφοφορία, ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής καθηγητής Γιάννης Δρόσος (όπως εξήγησε σε άρθρο του στα «ΝΕΑ») αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας μόνο εξαιτίας του εκβιασμού από μια μειοψηφία, γι’ αυτό και παραιτήθηκε. Και οι καθηγητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης έστειλαν, στις 4 Μαρτίου, ψήφισμα στον πρύτανη Πελεγρίνη με το οποίο ζητούν να χρησιμοποιήσει «κάθε νόμιμο μέσο τόσο ως προς την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ενεργειών όσο και ως προς την περιφρούρηση των δημοκρατικών διαδικασιών για την εκλογή αντιπροσωπευτικών οργάνων στους πανεπιστημιακούς θεσμούς».
Αλλά ο πρύτανης συμπεριφέρθηκε ωσάν να μην έχει σχέση με το πανεπιστήμιό του. Αγνόησε τους καθηγητές του. Και ενώ πλέον ήταν αναπόδραστη ανάγκη η καταφυγή στον «τεχνοφασισμό», στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, για να εκλεγεί ο κοσμήτορας, η μικρή ομάδα ταραχοποιών (φοιτητών;) αποφάσισε να λύσει λογαριασμούς με όσους είχαν αντιταχθεί στη στρατηγική της κλοπής και, γενικότερα, στον τραμπουκισμό εντός του πανεπιστημίου.
Ο επόμενος στόχος, μετά την κάλπη, ήταν ο καθηγητής Κώστας Κωστής – αξιοσέβαστος και μαχητικός επιστήμονας, που την τελευταία χρονιά εξέδωσε δύο βιβλία, και τα δύο βιβλία αναφοράς («Τα κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας», «Κράτος και επιχειρήσεις στην Ελλάδα», Εκδ. Πόλις). Παρά την εργατικότητά του, όμως, έχει διαπράξει ένα σοβαρότατο αμάρτημα. Δεν συμμερίζεται τις ιδέες των ταραχοποιών, ενώ η ερευνητική και συγγραφική δουλειά του, που φτάνει μέχρι και στην εξιστόρηση της πορείας μιας καπιταλιστικής βιομηχανίας, της Αλουμίνιον της Ελλάδος, ανέτως μπορεί να χαρακτηρισθεί «νεοφιλελεύθερη» και «μνημονιακή».
Την περασμένη Δευτέρα, λοιπόν, αντιμνημονιακοί επαναστάτες (αγνώστου προσήμου επαναστατικότητας) εισέβαλαν στο μάθημα του καθηγητή Κωστή, άρχισαν να τον «στολίζουν» διακόπτοντας την παράδοση, αναγκάζοντάς τον ταραγμένο να αποχωρήσει.
Πώς είναι άραγε δυνατόν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών να ασχολείται σοβαρά με ανύπαρκτους φοιτητές (τους λεγόμενους αιώνιους) και να αδιαφορεί για τους φοιτητές και τους καθηγητές που δεν μπορούν να κάνουν το μάθημά τους εξαιτίας μιας δράκας τραμπούκων; Και πότε θα αναλάβει ο πρύτανης Πελεγρίνης τις ευθύνες του;

Σχολιάστε

18 − 6 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here