Εμφύλιος στους μηχανικούς
Στα μαχαίρια οι απόφοιτοι πολυτεχνείων και ΤΕΙ για το άνοιγμα του επαγγέλματος
Νίκος Μάστορας | εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ |
Εμφύλιο μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων μηχανικών της χώρας για το ποιοι μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του μηχανικού προκάλεσε διάταξη του πολυνομοσχεδίου. Η διάταξη προβλέπει ότι στο εξής τα επαγγέλματα του πολιτικού μηχανικού, του αρχιτέκτονα και του τοπογράφου θα μπορούν να ασκούν όχι μόνο οι απόφοιτοι πολυτεχνείων και πολυτεχνικών σχολών όπως μέχρι σήμερα, αλλά όλοι οι μηχανικοί της Ανώτατης Εκπαίδευσης τόσο του Πανεπιστημιακού όσο και του Τεχνολογικού Τομέα. Επιπλέον, όπως συνάγεται, θα μπορούν να τα ασκούν και οι απόφοιτοι ξένων πανεπιστημίων, αλλά και όσων ελληνικών κολεγίων συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού και έχουν σχολές μηχανικών.
Το άνοιγμα των επαγγελμάτων αυτών που παρέμεναν κλειστά εδώ και οκτώ δεκαετίες προκάλεσε εντονότατη αντιπαράθεση ανάμεσα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) από τη μια πλευρά και στο υπουργείο Παιδείας και τους τεχνολόγους μηχανικούς – πτυχιούχους ΤΕΙ από την άλλη. Δεδομένου ότι οι δηλωμένοι μηχανικοί στη χώρα μας είναι συνολικά κάπου 180.000 (αλλά όχι όλοι ενεργοί) και η πίτα των έργων ελάχιστη λόγω κρίσης, αντιλαμβάνεται κανείς την ένταση της αντιπαράθεσης.
Η διοίκηση του ΤΕΕ με πρόεδρο τον Χρ. Σπίρτζη, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή φρασεολογία, έκανε λόγο για «υψίστης πολιτικής αθλιότητας πράξη, που μεθοδεύτηκε από τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο σε αγαστή σύμπλευση με τον «πολιτικό παλαιάς κοπής» Απ. Κακλαμάνη, οι οποίοι αγνοώντας επιδεικτικά τις προτάσεις του ΤΕΕ για ενιαία αντιμετώπιση του επαγγέλματος των διπλωματούχων μηχανικών προώθησαν, κατά διεθνές παράδοξο, άλλες αρχές και διαδικασίες για το επάγγελμα των αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών και τοπογράφων και άλλες – ειδικότητες που υπάγονται δήθεν στο υπουργείο Ανάπτυξης – για τους υπόλοιπους διπλωματούχους μηχανικούς». Και προανήγγειλε συλλαλητήριο σήμερα και προσφυγές στα διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα των μηχανικών και στα ελληνικά δικαστήρια.
Στον αντίποδα οι μηχανικοί των ΤΕΙ, όπως είπε στα «ΝΕΑ» το μέλος της Ενωσής τους (ΕΕΤΕΜ) Δημ. Σιάχος, υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Παιδείας έπραξε το αυτονόητο, καθώς το νομοθετικό πλαίσιο που άλλαξε χτες ήταν απαρχαιωμένο, ίσχυε από το 1930. «Ηταν ταμπού που συντηρούσε το ΤΕΕ. Πιστεύω μάλιστα ότι το θέμα συμπαρασύρει όλους τους μηχανικούς, δηλαδή και τους ηλεκτρολόγους και τους μηχανολόγους κ.λπ., ενώ ανοίγει και η συζήτηση για την ένταξή μας στο ΤΕΕ. Εξάλλου στο θέμα διαβάθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων θα έχει λόγο και το ΤΕΕ».
Πηγές του υπουργείου Παιδείας έλεγαν στα «ΝΕΑ»: «Οι αποκλεισμοί, τα εμπόδια και οι συντεχνιακές λογικές είναι παρελθόν. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών οφείλουν να είναι διαβαθμισμένα, ανάλογα με τα μαθησιακά αποτελέσματα καθενός, αλλά χωρίς να αποκλείεται κανείς από την αγορά εργασίας».