Απάντηση στα όσα είπε ο Υπουργός Παιδείας στη Βουλή για τις μετεγγραφές .

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΘΕΣΗΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ  ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ)

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την τοποθέτηση του στη συζήτηση στη Βουλή της ρύθμισης για το δικαίωμα μεταφοράς θέσης επιτυχόντων των πανελλαδικών εξετάσεων (μετεγγραφές), την Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014, είπε τα εξής:
«Με τεράστια πλειοψηφία στη Βουλή έχουμε ψηφίσει τους όρους των μετεγγραφών στα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας για φέτος. Διαπίστωσα αυτές τις ημέρες ότι ίσως πολλές φορές, τουλάχιστον η κοινή γνώμη, όχι η Αίθουσα, δεν γνωρίζει τι ακριβώς έχει ψηφιστεί στη Βουλή και θεωρεί, ειδικά ο Τύπος, ότι πολλά πράγματα θα τα ψηφίσουμε τώρα που οι υποψήφιοι φοιτητές καταθέτουν τα μηχανογραφικά τους.
Κύριε Πρόεδρε, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, τέκνα ασθενών γονέων και άλλες, πάρα πολλές κατηγορίες –στο άρθρο 53, επαναλαμβάνω, δεν έχω χρόνο να τις αναπτύξω όλες- δικαιούνται μετεγγραφής.
Κάναμε μια προσπάθεια, ειδικά στις περιπτώσεις όπου εκτιμούμε ότι τα αιτήματα αυτά είναι πάρα πολλά, να δούμε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για ποιο αριθμό πρόκειται. Λόγου χάρη ρωτήσαμε πόσοι εκτιμά η Ελληνική Στατιστική Αρχή ότι είναι οι τρίτεκνοι οι οποίοι σπουδάζουν.
Θέλω να καταθέσω στην Εθνική Αντιπροσωπεία ότι αυτός ο αριθμός δεν υπάρχει, δηλαδή δεν έχουμε εικόνα του κύματος των μετεγγραφών. Καταθέτω το σχετικό έγγραφο-απάντηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Επίσης, θέλω να πω ότι με τη ρύθμιση αυτή του Μαΐου καταργήθηκε μία ρύθμιση που ίσχυε πέρσι και εισήγαγε εισοδηματικά κριτήρια με την πάρα πολύ σωστή μέθοδο να υπολογίζονται τα κριτήρια αυτά ανά άτομο σε έκαστη οικογένεια. Αυτή τη ρύθμιση επαναφέρει η τροπολογία 1549, αυτή τη ρύθμιση δηλαδή που ίσχυσε τα περασμένα χρόνια, το 2012 και το 2013, και η οποία ήταν μία καλή ρύθμιση.
Τώρα, στο άρθρο 53 που ψηφίστηκε το Μάιο σε ό,τι αφορά την αναπηρία δεν γίνεται αναφορά στη δηλωμένη αναπηρία μέσω των πιστοποιητικών που δίνουν τα ΚΕΠΑ. Γι’ αυτό κάνουμε αυτήν την προσθήκη στην τροπολογία με νομοτεχνική βελτίωση.
Ακόμη, είναι πάρα πολύ σωστό -κατά την κρίση μας και ελπίζω και κατά τη δική σας- να επιτρέπεται η εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης αμοιβαία μετεγγραφή. Και λέμε «εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης» γιατί όταν ίσχυε και για την Αθήνα και για τη Θεσσαλονίκη οι περιπτώσεις διαφθοράς ήταν πάρα πολλές. Άρα, με βάση αυτήν την πείρα καθιστούμε δυνατή τη μετεγγραφή με αμοιβαίο τρόπο από περιφερειακό πανεπιστήμιο σε περιφερειακό πανεπιστήμιο. Καταθέτω τις νομοτεχνικές βελτιώσεις επί της τροπολογίας.
Ό,τι ψηφίστηκε το Μάιο ενδέχεται να προκαλέσει δύο γεγονότα που κανείς εδώ δεν τα θέλει. Ειδικά οι Βουλευτές της περιφέρειας δεν θέλουν να αποψιλωθούν τα δικά τους πανεπιστήμια, προφανώς. Οι δε Βουλευτές του κέντρου και όλοι εμείς μαζί πρέπει να δούμε πώς σε ορισμένα πανεπιστήμια του κέντρου -αναφέρομαι στο Μετσόβιο, αναφέρομαι στο ΕΚΠΑ, αναφέρομαι στο ΑΠΘ- θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, εάν αυτό υπάρξει, της πληθώρας των αιτήσεων μετεγγραφών, με βάση τη ρύθμιση που από τα Πρακτικά φαίνεται ποιοι την έχουν ψηφίσει το Μάιο του 2014.
Άρα, την επόμενη εβδομάδα, κύριε Πρόεδρε, δηλώνουμε ότι θα ζητήσουμε να συγκληθεί η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, για να γίνει μία καταγραφή του θέματος όπως ακριβώς έχει, με τις διαστάσεις που έχει. Δηλώνουμε επίσης ότι στη συνεδρίαση αυτή θα ζητήσουμε να συζητηθεί, να εκτιμηθεί, με βάση και τα δεδομένα που θα προκύπτουν από τις δηλώσεις στα μηχανογραφικά, η τροπολογία που έχουν καταθέσει έξι συνάδελφοι με πρώτο τον κύριο Σταμενίτη, η οποία ζητά να πάμε και ένα χρόνο πίσω σ’ ό,τι αφορά τα ευεργετήματα για τους πολυτέκνους, καθώς και η σκέψη για τροπολογία που από πολλούς συναδέλφους εδώ κατατίθεται, να υπάρξει και για την περίοδο 2012 – 2013, αλλά και για τώρα και για τα επόμενα χρόνια, μία περίπτωση μετεγγραφής από περιφερειακό πανεπιστήμιο σε περιφερειακό πανεπιστήμιο χωρίς να υπάρχει αμοιβαιότητα.
Αυτά θα τα εκτιμήσουμε έχοντας δει και τι γίνεται αυτή τη στιγμή στο ελληνικό πανεπιστήμιο, με κάθε αίσθηση δημοσίου συμφέροντος και με τη βούληση να μην κάνουμε υπερβολές. Θα δούμε τα θέματα αυτά την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και ελπίζουμε τα συμπεράσματα που θα συναγάγουμε να είναι χρήσιμα»
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Απάντηση του Διαχειριστή: Κύριε Υπουργέ λέτε :”Διαπίστωσα αυτές τις ημέρες ότι ίσως πολλές φορές, τουλάχιστον η κοινή γνώμη, όχι η Αίθουσα, δεν γνωρίζει τι ακριβώς έχει ψηφιστεί στη Βουλή και θεωρεί, ειδικά ο Τύπος, ότι πολλά πράγματα θα τα ψηφίσουμε τώρα που οι υποψήφιοι φοιτητές καταθέτουν τα μηχανογραφικά τους.” Η κοινή γνώμη δεν γνωρίζει γιατί και το ίδιο το Υπουργείο Παιδεία δεν γνωρίζει  . Πήρα τηλέφωνο το πρωί το Υπουργείο Παιδείας να ρωτήσω τι θα ισχύσει στις μετεγγραφές και κανείς ΔΕΝ γνώριζε. Και πώς να γνωρίζουν όταν τώρα που οι υποψήφιοι φοιτητές καταθέτουν τα μηχανογραφικά τους εσείς νομοθετείτε!! Τόσες μέρες βομβαρδίζεται τη κοινή γνώμη με “αυτόματες μετεγγραφές” , “ελεύθερες μετεγγραφές” και τώρα μιλάτε για εισοδηματικά κριτήρια! Κύριε Υπουργέ οι διαρκείς παλινωδίες του Υπουργείου Παιδείας, με πρωταθλητή τον κ. Αρβανιτόπουλο, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τα στελέχη της εκπαίδευσης και τους υποψηφίους. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Επιτέλους βάλτε κανόνες που θα ισχύουν τουλάχιστον για μια χρονιά και δεν θα αλλάζουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια.

Καλοδήμος Δ. – Υπεύθυνος ΣΕΠ- ΚΕΣΥΠ Λαμίας