Πανεπιστήμιο της Κρήτης: Ενα πανεπιστήμιο προς μίμηση…

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 10 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Μαρία Κατσουνάκη ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

Οι διάφορες «λίστες αξιολόγησης» με τα 100, 200 κ.ο.κ. καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου γνωρίζουν, εξίσου, αποδοχή και αμφισβήτηση. Επηρεάζουν υποψήφιους φοιτητές, προκαλούν αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα. Οι κατατάξεις αυτές, είτε «εμπορευματοποιούν τη γνώση» είτε ενισχύουν τα ιδρύματα που πράγματι διακρίνονται για την εκπαιδευτική τους δραστηριότητα, αποτελούν πλέον μέρος των συζητήσεων για την ανώτατη εκπαίδευση.

Ο πρόλογος δεν χρησιμεύει για να ακυρώσει τη συνέχεια αλλά για να την ενισχύσει. Από τα ελληνικά ΑΕΙ, εκείνο το οποίο περιλαμβάνεται, σταθερά, στις εκάστοτε λίστες αξιολογήσεων είναι το Πανεπιστήμιο της Κρήτης (πρόσφατα στην 333η θέση σε σύνολο 750 ιδρυμάτων, σύμφωνα με κατάταξη του ολλανδικού Πανεπιστήμιου του Leiden). Η απάντηση βρίσκεται, κατ’ αρχάς, στην ιδρυτική συνθήκη του: συγκεντρώθηκαν κορυφαίοι επιστήμονες, ορισμένοι με καριέρα ήδη στο εξωτερικό, για να δημιουργήσουν, στη Μεταπολίτευση, ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο που θα στηρίζεται στην έρευνα. Ο συνομιλητής μας, από τον οποίο αντλούμε τις πληροφορίες, επιμένει σε τρεις λέξεις: στην έρευνα, στην αξιολόγηση, στην αριστεία. Τις θεωρεί τις πιο «επαναστατικές», εκείνες που αποτελούν πυξίδα για το μέλλον και τον κύριο εξοπλισμό μέσα σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ανταγωνιστικό.

«Το Πανεπιστήμιο Κρήτης όρισε εξαρχής την ποιότητα με διεθνή κριτήρια, ανταγωνίστηκε ευρωπαϊκά προγράμματα, δεν φοβήθηκε να αναδείξει και να στηρίξει τους καλύτερους», σημειώνει ο συνομιλητής. Το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), που εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1983 με έδρα το Ηράκλειο, αποτελώντας τη μήτρα όχι μόνο εκπαιδευτικών αλλά και κοινωνικών, καινοτόμων θεσμών, όπως το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα ή το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ.

Οταν πριν από τρία χρόνια οι «κινητοποιήσεις» φοιτητών του Φυσικού Τμήματος, που οδήγησαν σε ομηρία των καθηγητών τους, προκάλεσε θλιβερά και ντροπιαστικά για την πανεπιστημιακή κοινότητα επεισόδια, τα γεγονότα δεν εκτονώθηκαν στον χρόνο και στη λήθη. Η αντίδραση δεν είχε άμεσα αποτελέσματα (γιατί χρειάστηκε κόπος και επιμονή), αλλά εντέλει είχε: οι υπαίτιοι για τα επεισόδια φοιτητές αποβλήθηκαν, το 2013, για ένα εξάμηνο. Κι αυτό, γιατί ορισμένοι άνθρωποι αρνήθηκαν να ενδώσουν σε πιέσεις υπερασπιζόμενοι την ακαδημαϊκή τους (και όχι μόνο) αξιοπρέπεια.

Κάπως έτσι πορεύεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης: με εμπιστοσύνη στην έρευνα και στην αριστεία, χωρίς να ακυρώνει τη λογοδοσία αλλά και την τιμωρία όταν κρίνεται απαραίτητο. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά είναι ο μόνος που έχει πρόσβαση στην εκτός Ελλάδας πραγματικότητα, στην εξωστρέφεια, στην επόμενη μέρα.

εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχολιάστε

ten + seven =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here