Ειρήνη Χρυσολωρά | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23-07-2014 |εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
To 54% των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη των 28 κινδυνεύει να χαθεί τα επόμενα 10-20 χρόνια εξαιτίας της προόδου της τεχνολογίας και ιδιαίτερα αυτής που σχετίζεται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές εκτιμά μελέτη του γνωστού για την ενασχόλησή του με τα ευρωπαϊκά θέματα Ινστιτούτου Bruegel, που χτυπάει καμπανάκι για να γίνουν σχετικές προσαρμογές στα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα.
Μάλιστα στις χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, ο κίνδυνος εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος, ενώ στη χειρότερη θέση φαίνεται πως βρίσκεται η Ρουμανία, με τα ποσοστά των θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν να αγγίζουν το 60%.
Ο ερευνητής του Ινστιτούτου Τζέρεμι Μπόουλς βασίστηκε για τους υπολογισμούς του αυτούς σε κείμενο εργασίας των Καρλ Φρέι και Μάικλ Οσμπορν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τις ΗΠΑ, προσαρμόζοντας τα στοιχεία στα δεδομένα της Ευρώπης.
Αποδείχθηκε ότι στις χώρες της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Σουηδία, ο κίνδυνος «κομπιουτεροποίησης» των θέσεων εργασίας είναι ανάλογος με αυτόν της Αμερικής, στο 47%. Οσο απομακρυνόμαστε από αυτόν τον πυρήνα, σημειώνει ο Μπόουλς, τόσο ο κίνδυνος μεγαλώνει.
Και αυτό γιατί οι θέσεις εργασίας που απειλούνται περισσότερο είναι αυτές των χαμηλόμισθων και χαμηλής εξειδίκευσης εργαζομένων.
Η ΑΜΥΝΑ. Μπορεί κανείς να αμυνθεί σε αυτήν την έφοδο της τεχνολογίας εις βάρος των εργαζομένων; Η μελέτη επισημαίνει ότι υπάρχουν τρία χαρακτηριστικά που αποτρέπουν την αυτοματοποίηση δεδομένων επαγγελμάτων. Αυτά είναι: η δημιουργική νοημοσύνη, η κοινωνική νοημοσύνη και η απαίτηση για καθήκοντα που προϋποθέτουν αντίληψη και χειραγώγηση. Τα επαγγέλματα που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά διαθέτουν σε μεγάλο βαθμό ανοσία στην αυτοματοποίηση.
Αντίθετα, τα επαγγέλματα που δεν σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά αυτά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να «κομπιουτεροποιηθούν». Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι πωλητές τηλεμάρκετιγνκ κινδυνεύουν σε ποσοστό 99%, ενώ οι θεραπευτές μέσω ψυχαγωγικών μεθόδων διατρέχουν μόνο 0,28% κίνδυνο.
Γενικά, τα πιο ασφαλή επαγγέλματα σχετίζονται με τις επιχειρήσεις και το μάνατζμεντ, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τη μηχανολογία, τις φυσικές επιστήμες, την εκπαίδευση, τη νομική, τις τέχνες και τα μέσα ενημέρωσης, ενώ τα πιο επικίνδυνα έχουν να κάνουν με τις μεταφορές, τη βιομηχανική παραγωγή, τις κατασκευές και τις επισκευές.
Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές, σε αντίθεση με τον 19ο αιώνα, όταν κινδύνευαν οι ειδικευμένοι εργάτες της βιομηχανίας, και τον 20ό αιώνα, όταν χάθηκαν δουλειές ρουτίνας μεσαίου εισοδήματος, τώρα η πρόοδος της τεχνολογίας θα επηρεάσει τους μη ειδικευμένους, χαμηλόμισθους καθώς τα καθήκοντά τους που παλιότερα δεν μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν γίνονται πλέον ευάλωτα στην τεχνολογική πρόοδο.
ΑΡΓΟΙ ΡΥΘΜΟΙ. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, σημειώνει ο συγγραφέας της μελέτης, στις χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης ιστορικά η τεχνολογική πρόοδος υιοθετείται με πιο αργούς ρυθμούς. Αυτό ίσως καθυστερήσει τις επιπτώσεις, μακροπρόθεσμα όμως η περιφέρεια θα πληγεί περισσότερο.
Ο Μπόουλς επισημαίνει ότι υπάρχει και η επιστημονική άποψη που υποστηρίζει ότι οι επιπτώσεις της τεχνολογίας δεν θα είναι και τόσο δραματικές.
Πάντως, ο ίδιος υποστηρίζει ότι η τεχνολογία θα οδηγήσει σε ανακατανομές των δεξιοτήτων που θα χρειαστούν οι εργαζόμενοι του αύριο και τονίζει ότι για να μετριασθούν οι αρνητικές επιπτώσεις αυτών των ανακατανομών είναι σημαντικό να προσαρμοστεί το εκπαιδευτικό σύστημα της Ευρώπης.