Πληροφορική ξανά στις Πανελλαδικές

Στον αέρα είναι το νέο σύστημα εισαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος εξήγγειλε την επανεισαγωγή της Πληροφορικής ως εξεταζόμενο μάθημα. Η απόφαση αλλάζει τις τεχνικές ισορροπίες του συστήματος, καθώς ο κ. Λοβέρδος δεν ανακοίνωσε το μάθημα το οποίο θα αντικατασταθεί από την Πληροφορική. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας και τα ΑΕΙ έχουν ολιγωρήσει να ξεκαθαρίσουν σημαντικά ζητήματα για τους μαθητές της Β΄ Λυκείου.

Ειδικότερα, χθες ο κ. Λοβέρδος επισκεπτόμενος το Καστελλόριζο ανέφερε ότι τα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων για τις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ και Β΄ Λυκείου θα δημοσιοποιηθούν έγκαιρα και πρόσθεσε: «Η μόνη αλλαγή θα είναι η επανεισαγωγή της Πληροφορικής ως εξεταζόμενο μάθημα στις πανελλήνιες εξετάσεις για τα τμήματα Πληροφορικής». Με βάση το νέο σύστημα εισαγωγής, που ψηφίστηκε πέρυσι και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2016 για τους μαθητές της φετινής Β΄ Λυκείου, ισχύουν τα ακόλουθα:

• Ο μαθητής στη Β΄ Λυκείου πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο κατευθύνσεις: των ανθρωπιστικών και των θετικών σπουδών.

• Στην Γ΄ Λυκείου θα επιλέξει μεταξύ των: α) ανθρωπιστικών σπουδών, β) οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών σπουδών και γ) θετικών σπουδών. Επιλέγοντας πεδίο, ο μαθητής θα εξετασθεί σε 4 μαθήματα διεκδικώντας μία θέση σε συγκεκριμένη ομάδα σχολών.

Ο κ. Λοβέρδος δεν ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο η Πληροφορική θα εισαχθεί στα εξεταζόμενα μαθήματα. Θα δημιουργηθεί νέο επιστημονικό πεδίο –το έκτο– στο οποίο η Πληροφορική θα είναι ένα εκ των τεσσάρων εξεταζόμενων μαθημάτων και το οποίο θα δίνει δικαίωμα πρόσβασης στα 33 τμήματα Πληροφορικής πανεπιστημίων και ΤΕΙ; Ή η Πληροφορική θα αντικαταστήσει κάποιο μάθημα σε ένα από τα υπάρχοντα πέντε πεδία; Σε αυτή την περίπτωση τα φώτα στρέφονται στο πεδίο θετικών και τεχνολογικών επιστημών και στη Χημεία. Εάν συμβεί αυτό, θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθούν σε Τμήμα Χημείας. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν περί τα 100 τμήματα σχετικά με τη Χημεία. Μάλιστα, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η Ενωση Ελλήνων Χημικών θα ζητήσει το μάθημα της Πληροφορικής να αποτελέσει 5ο ειδικό μάθημα, όπως π.χ. το Σχέδιο για την Αρχιτεκτονική, η ξένη γλώσσα για τις ξενόγλωσσες φιλολογίες και οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας για τα Οικονομικά, αλλά να μη «θιγεί» η θέση της Χημείας στην Γ΄ Λυκείου. Το υπουργείο Παιδείας θα συστήσει επιτροπή που θα αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα εισαχθεί η Πληροφορική στο νέο σύστημα εξετάσεων. Επίσης, θα πρέπει να γνωμοδοτήσει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Πίσω από τη διελκυστίνδα αυτή, που είχε στηθεί και πέρυσι όταν ψηφίστηκε ο νόμος για το Νέο Λύκειο, κρύβεται η αγωνία των καθηγητών κάθε ειδικότητας για τις ώρες διδασκαλίας που θα έχουν στο σχολείο (ο φόβος των πλεονασμάτων είναι υπαρκτός), αλλά και η αγορά των φροντιστηρίων και των ιδιαίτερων μαθημάτων τα οποία δίνουν βάρος στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
Τέλος, το υπ. Παιδείας θα πρέπει να ορίσει σε ποια επιστημονική κατεύθυνση θα ενταχθεί καθένα από τα 450 Τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ και το μάθημα βαρύτητας για την εισαγωγή σε καθένα. Εκκρεμότητες για τις οποίες έχουν ολιγωρήσει και τα ΑΕΙ, που έπρεπε να έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους από τον Μάρτιο.

NeoLykKath

Πηγή:ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://www.kathimerini.gr/783636/

1 σκέψη στο “Πληροφορική ξανά στις Πανελλαδικές

  1. Είναι πραγματικά λυπηρό, η επίσημη έκφραση ενός πολύτιμου για την Παιδεία και την Ανάπτυξη της χώρας μας κλάδου, να εμμένει στον ευνουχισμό ενός κατεξοχήν πρακτικού-τεχνολογικού αντικειμένου προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός συστήματος το οποίο υπονομεύει τη νεανική ψυχή για να μπορούν κάποιοι να κερδοσκοπούν ανενόχλητοι. Ενός συστήματος που προτάσσει την παπαγαλία, τον ανθρωποβόρο ανταγωνισμό, την παραπαιδεία εις βάρος της ανάπτυξης της δημιουργικότητας και της καινοτομίας αναπόσπαστο στοιχείο της οποίας είναι μια ουσιαστική Παιδεία Υλικής Δημιουργίας με τη Χημεία στο επίκεντρο.

    Σε ένα υγιές εκπαιδευτικό περιβάλλον πρώτη η ΕΕΧ θα ζητούσε ενίσχυση της Πληροφορικής Παιδείας για όλους. Ώστε να μπορούν όλοι και ιδίως οι σημερινοί μαθητές και αυριανοί Χημικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Γεωπόνοι, Φαρμακοποιοί, Ιατροί, Βιολόγοι, Τεχνολόγοι Τροφίμων, Διατροφολόγοι, Επιστήμονες και Τεχνολόγοι Υλικών να συμβάλλουν στις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις που συνδέονται με τις αντίστοιχες επιστήμες και είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αξιοποίηση της Πληροφορικής. Είμαι μήπως τυχαίο ότι το τελευταίο Νόμπελ Χημείας δόθηκε στους “Χημικούς του Κυβερνοχώρου”; Δεν γνωρίζουν οι ιθύνοντες της ΕΕΧ ότι “σήμερα, ο υπολογιστής είναι εξίσου χρήσιμος στη χημεία όσο ο δοκιμαστικός σωλήνας”; Σίγουρα το γνωρίζουν. Δυστυχώς, όμως, προτάσσοντας τα συμφέροντα ενός κερδοφόρου για κάποιους και ψυχοφθόρου για τους νέους μας εξεταστικού συστήματος, αποδέχονται, εδώ και χρόνια τον εξοβελισμό του δοκιμαστικού σωλήνα από το δημόσιο σχολείο και τώρα επιδιώκουν να γίνει το ίδιο και με τον υπολογιστή.

    Ας ειπωθεί επιτέλους η αλήθεια! Η διευθύνουσα ομάδα της ΕΕΧ, αφού συμβιβάστηκε με την απουσία του δοκιμαστικού σωλήνα από την εκπαίδευση, συντάσσεται τώρα με τις δυνάμεις εκείνες που βλέπουν τον υπολογιστή ως “δούρειο ίππο” που απειλεί να κατεδαφίσει το “μαγαζάκι” τους. Τρέμουν αναλογιζόμενοι ότι σε ένα περιβάλλον α-νόητης αποστήθισης, η παρουσία του υπολογιστή ως εδάφους άσκησης της δημιουργικής διάθεσης των νέων μας αποτελεί μείζονα συστημικό κίνδυνο καθώς διαμορφώνει τις συνθήκες εκείνες για ανατροπή της κυρίαρχης επιστημολογίας μέσα στο σχολείο. Της επιστημολογίας της καθηγητικής αυθεντίας, της μονοδιάστατης γνώσης, των ευνουχισμένων διανοητικά μαθητών-πελατών της παραπαιδείας νόμιμης και μη…

    Η επιστημολογία που γίνεται ορατή με την παρουσία του υπολογιστών και των Πληροφορικών στο σχολείο φέρνει στο προσκήνιο τη δημιουργικότητα, την αυτενέργεια, την ενεργό εμπλοκή μαθητών και δασκάλων σε κοινές εμπειρίες μάθησης που ξυπνούν το πνεύμα και δυναμώνουν την ψυχή. Είναι μια επιστημολογία που κατεβάζει τον καθηγητή από την έδρα της αυθεντίας για να τον κάνει διάκονο της νεανικής δίψας για πραγματική μάθηση.

    Είναι μια επιστημολογία που λαχταρά πρώτος και καλύτερος ο μάχιμος καθηγητής της Χημείας. Εκείνος που ονειρεύεται να προσφέρει ουσιαστικές εμπειρίες μάθησης στους μαθητές του. Όπως και ο μάχιμος συναδελφός του των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Βιολογίας, ο μάχιμος Φιλόλογος, ο Ιστορικός, ο Θεολόγος. Είναι ο Χημικός της Πράξης ο οποίος ασφυκτιά στους τέσσερις τοίχους μια σχολικής αίθουσας-φυλακής θέλοντας να αποδράσει μαζί με τους μαθητές του. Να βρεθεί μαζί τους στο Εργαστήριο και στην Φύση και να τους μάθει τα μυστικά της! Γι’ αυτόν τον Χημικό και τις επιθυμίες του ποιος θα μιλήσει;

Τα σχόλια είναι κλειστά.