Σάρωσε τα βραβεία το ΙΤΕ στη διεθνή έκθεση καινοτομίας της Ταïβάν

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 10 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Σεπ 22, 2014

Τέσσερα βραβεία απέσπασε για τα τρία πρωτοποριακά διαδραστικά συστήματα που παρουσίασε το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ (ΙΠ-ΙΤΕ), καθώς και το έντονο ενδιαφέρον επιχειρηματιών και μέσων μαζικής ενημέρωσης από την Ασία, στη διεθνή έκθεση καινοτομίας INST2014 – 2014 TaipeiInternationalInventionShow& Technomart(http://www.inventaipei.com.tw/en_US/index.html) στην Ταϊβάν. Στην έκθεση αυτή, περισσότεροι από 600 εκθέτες από 22 χώρες παρουσίασαν πάνω από 2.000 εφευρέσεις και καινοτόμα προϊόντα από όλον τον κόσμο. Η Ελληνική αποστολή στην Ταϊβάν, στην οποία συμμετείχαν και άλλα ερευνητικά κέντρα της χώρας, τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής, Γενικός Γραμματέας, κ. Χρήστος Βασιλάκος:

«Οι στόχοι μας σκέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, καθώς για πρώτη φορά η χώρα μας συμμετείχε οργανωμένα σε μια τέτοια εκδήλωση εξωστρέφειας και κατάφερε να αποσπάσει 3 τιμητικές διακρίσεις από την Ταιβάν, την Κορέα και το Κατάρ. Επιπλέον, οι καινοτόμες εφαρμογές που παρουσίασαν τα Ελληνικά ερευνητικά κέντρα απέσπασαν 1 πλατινένιο, 4 χρυσά και 2 ασημένια μετάλλια και μια τιμητική διάκριση. Ειδικότερα, το ΙΤΕ απέσπασε 3 μετάλλια και ένα βραβείο, αποδεικνύοντας την πρωτοπορία του Ιδρύματος, παγκοσμίως, στον τομέα της πληροφορικής. Από την πλευρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής για τη συμμετοχή τους και να συγχαρώ τα ερευνητικά κέντρα που συμμετείχαν για τις μεγάλες τιμητικές διακρίσεις που έφεραν στη χώρα μας και απέδειξαν για άλλη μια φορά το άριστο επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουμε».

Συγκεκριμένα, το σύστημα InteractiveWallκέρδισε την ανώτατη διάκριση (Πλατινένιο Βραβείο – PlatinumAward), τα InteractiveDocumentsτο Χρυσό Μετάλλιο (GoldMedal) και τοiEatτο Ασημένιο Μετάλλιο (SilverMedal), καθώς και το βραβείο της Ταϊλάνδης για την καλύτερη διεθνή εφεύρεση (ThailandAwardforBestInternationalInvention). Τα συστήματα αυτά αποτελούν εφαρμοσμένα αποτελέσματα  του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης του ΙΠ-ΙΤΕ (http://www.ics.forth.gr/ami).

  • Το σύστημα InteractiveWallυποστηρίζει παιχνίδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην προβολή προϊόντων και υπηρεσιών (advergaming). Οι παίκτες χρησιμοποιούν για τον έλεγχο του παιχνιδιού μια εικονική σκιά, η οποία ακολουθεί τις κινήσεις του σώματός τους, ενώ κατά διάρκεια του παιχνιδιού φωτογραφίζονται σε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα. Το σύστημα αυτό είναι εγκατεστημένο ήδη από το περασμένο καλοκαίρι στα αεροδρόμια και τα λιμάνια του Ηρακλείου και των Χανίων, στο πλαίσιο της συνεργασίας CreativeCreteτου ΙΠ-ΙΤΕ με την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ έχει αποτελέσει κεντρικό σημείο αναφοράς και πόλο έλξης σε πληθώρα εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  • Το σύστημα InteractiveDocumentsεπαυξάνει με ψηφιακό τρόπο έντυπα (όπως βιβλία, φυλλάδια, χάρτες) όταν αυτά τοποθετηθούν πάνω σε μια κοινή επιφάνεια (π.χ. ένα ξύλινο τραπέζι). Οι αναγνώστες/χρήστες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το χαρτί απλά επιλέγοντας με το δάχτυλό τους σημεία ενδιαφέροντος ώστε να ανακαλύψουν επιπλέον σχετική πολυμεσική πληροφορία (φωτογραφίες, βίντεο, κλπ.). Το σημαντικό είναι ότι η ψηφιακή επαύξηση επιτυγχάνεται δίχως να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση στην επιφάνεια ή στα  έντυπα, με αποτέλεσμα το σύστημα να αποτελεί ιδανικό εργαλείο αποτελεσματικής πληροφόρησης, μετατρέποντας ένα απλό έντυπο σε έξυπνο διαδραστικό μέσο. Το συγκεκριμένο σύστημα είχε βραβευτεί και το Μάρτιο του 2014 στη Διεθνή Έκθεση ΙΤΒ, μια από τις μεγαλύτερες διεθνώς επαγγελματικές εκθέσεις στον τομέα του τουρισμού, στο Βερολίνο.
  • Το σύστημα iEatυλοποιεί ένα διαδραστικό τραπέζι εστιατορίου το οποίο προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους πελάτες υποστηρίζοντας επιλογή και παραγγελία φαγητών, ψυχαγωγία, δημιουργικότητα και εξατομίκευση, μέσα από φυσική αλληλεπίδραση με το ίδιο το τραπέζι, καθώς και με τα αντικείμενα που τοποθετούνται στην επιφάνειά του. Οι πελάτες μπορούν να δουν μια ψηφιακή απεικόνιση των διαθέσιμων εδεσμάτων μέσα στο πιάτο τους, πριν ακόμα να το παραγγείλουν, ενώ με τη χρήση ενός ηλεκτρονικού μαρκαδόρου να ολοκληρώσουν την παραγγελία τους. Επίσης, μπορούν να επιλέξουν ψηφιακό τραπεζομάντιλο, να ζωγραφίσουν πάνω στο τραπέζι και να «ανεβάσουν» τις δημιουργίες τους στο Facebookκαι το Twitter, αλλά και να παίξουν παιχνίδια στα οποία συμμετέχουν ακόμη και τα πιάτα. Η ψηφιακή επαύξηση επιτυγχάνεται δίχως να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση στο τραπέζι ή στα  αντικείμενα που τοποθετούνται πάνω σε αυτό.

Λίγες μέρες πριν από την έκθεση στην Ταϊβάν, το σύστημα InteractiveDocumentsπαρουσιάστηκε στην 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας προσελκύοντας πληθώρα επισκεπτών, ενώ το σύστημα InteractiveWallταξίδεψε στη Βαρκελώνη για την Έκθεση Κρουαζιέρας στο κοινό περίπτερο των Λιμένων Ηρακλείου και Χανίων κλέβοντας τις εντυπώσεις.

Τα τρία βραβευμένα συστήματα ανήκουν σε μια νέα γενιά διαδραστικών συστημάτων που έχει αναπτύξει το ΙΠ-ΙΤΕ, η οποία περιλαμβάνει πολλά ώριμα προϊόντα που μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα και με απτά αποτελέσματα από Ελληνικές και διεθνείς επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Σχετικές φωτογραφίες από την έκθεση:

Στιγμιότυπο από την απονομή του βραβείου Thailand Award for Best International Invention για το σύστημα iEat  Τα διαδραστικά συστήματα του ΙΠ-ΙΤΕ στη διεθνή έκθεση καινοτομίας INST 2014 - 2014 Taipei International Invention Show & Technomart
Επισκέπτες της έκθεσης εξερευνούν το διαδραστικό σύστημα iEAT  Το διαδραστικό σύστημα Interactive Documents
Ταϊβανέζοι μαθητές διασκεδάζουν παίζοντας με το διαδραστικό σύστημα Interactive Wall  Στιγμιότυπο από την απονομή του Platinum Award για το σύστημα Interactive Wall

 

Σχολιάστε

12 − 7 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here