Μετεγγραφές: Μεγάλο πρόβλημα με τον όρο “πλησιέστερη” σχολή.

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 9 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Στην Υ.Α για τις μετεγγραφές μεταξύ άλλων αναφέρεται :”…δικαιούνται τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή/Τμήμα ΑΕΙ που βρίσκεται στην Περιφέρεια κατοικίας των γονέων τους ή εάν δεν υπάρχει, δύνανται να επιλέξουν την πλησιέστερη αντίστοιχη Σχολή/Τμήμα ΑΕΙ της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους. “. Στη περίπτωση που δεν υπάρχει Σχολή/Τμήμα ΑΕΙ που να βρίσκεται στην Περιφέρεια κατοικίας των γονέων τότε το σύστημα  δίνει δυνατότητα επιλογής  από μια ομάδα περιφερειών και όχι μια που έπρεπε  να έχει οριστεί ως πλησιέστερη. Μίλησα με υπεύθυνο του Υπουργείου Παιδείας και τον ρώτησα γιατί δεν υπάρχει μία επιλογή αλλά πολλές και μου απάντησε ότι δεν μπορούσαν να το κάνουν γιατί ο νόμος δεν ορίζει τί σημαίνει “πλησιέστερη” . Πλησιέστερη χρονικά; Πλησιέστερη σε χιλιόμετρα; Με ποια διαδρομή; κλπ. Το παραπάνω πρόβλημα το είχα επισημάνει και με επιστολή στον Υπουργό Παιδείας στον οποίο πρότεινα οι αποστάσεις να μετριούνται από τις πρωτεύουσες των νομών και μόνιμης κατοικίας. Δυστυχώς όμως το Υπουργείο το άφησε στην κρίση των σχολών που θα δεχτούν τις αιτήσεις. Ένα υπαρκτό παράδειγμα: Φοιτητής  στην  κατηγορία Κοινωνικά Κριτήρια  και μόνιμη κατοικία τα Καμένα Βούρλα ζητάει μετεγγραφή από το Οικονομικό Κρήτης. Στο σύστημα δηλώσαμε την Αττική σαν πλησιέστερη Περιφέρεια. Αν οι σχολές της Αττικής αμφισβητήσουν ότι τα Καμένα Βούρλα είναι πιο κοντά στην Αθήνα τι θα γίνει; Ο φοιτητής θα μείνει στη Κρήτη; Το πιο σωστό ήταν να γνωρίζει από την αρχή ο φοιτητής ποια είναι η πλησιέστερη αντίστοιχη Σχολή/Τμήμα ΑΕΙ της μόνιμης κατοικίας των γονέων. Για μια ακόμα φορά ταλαιπωρείται  πολύς κόσμος από μια Υ.Α με σημαντικά κενά.

Καλοδήμος Δ.
Υπεύθυνος ΣΕΠ
ΚΕΣΥΠ Λαμίας

Σχολιάστε

4 − 1 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here