της Ευανθίας Τσέκου
Τα μαθήματα που διδάσκονται στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά είτε είναι αμιγώς οικονομικής φύσεως είτε αφορούν τη διοίκηση και τη διαχείριση των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και των λιμένων. Σε κανένα μάθημα δεν είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση.
Για την εισαγωγή στο συγκεκριμένο τμήμα, οι μαθητές εξετάζονται και στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών. Η γνώση της αγγλικής γλώσσας σε άριστο επίπεδο είναι απαραίτητη αφού είναι η επίσημη γλώσσα της ναυτιλίας και επίσης σχεδόν σε όλα τα μαθήματα χρησιμοποιούμε απευθείας την αγγλική ορολογία. Στο τμήμα δεν υπάρχουν εργαστήρια και συνήθως οι φοιτητές που προέρχονται από τη θεωρητική κατεύθυνση δυσκολεύονται στα Μαθηματικά και στη Στατιστική, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν τα καταφέρνουν. Σε ό,τι αφορά τα άλλα μαθήματα, η δυσκολία τους κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα. Καθώς η χρήση Η/Υ είναι πλέον σχεδόν παντού απαραίτητη, υπάρχει ένα μάθημα που αφορά τα πληροφορικά συστήματα και τους Η/Υ. Επίσης υπάρχει εργαστήρι με υπολογιστές όπου όλοι οι φοιτητές έχουν πρόσβαση. Οι εργασίες που ζητούνται από τους φοιτητές είναι συνήθως 1-2 ανά εξάμηνο.
Μέχρι και πέρυσι υπήρχε η δυνατότητα επιλογής κατεύθυνσης ανάμεσα στη Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων, στη Ναυτιλιακή Χρηματοοικονομική Διοικητική, στο Θαλάσσιο Εμπόριο και στις Μεταφορές, στην Ποιότητα στη Ναυτιλία (που ασχολείται με το περιβάλλον). Από φέτος όμως, αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει καθώς οι κατευθύνσεις καταργήθηκαν. Για τη λήψη πτυχίου δεν είναι απαραίτητη η παράδοση πτυχιακής εργασίας. Υπάρχει δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης σε οργανισμούς/επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο και ειδικό τμήμα που ασχολείται με την ανάθεση της πρακτικής εξάσκησης για τους φοιτητές του 8ου εξαμήνου. Γενικά
είναι μια οργανωμένη σχολή, με καλούς καθηγητές στην πλειονότητά τους, που προσφέρει στον φοιτητή τη δυνατότητα να αποκτήσει τα κατάλληλα εφόδια για να αναζητήσει μια θέση εργασίας στη ναυτιλιακή αγορά.
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Η Ευανθία Τσέκου είναι τεταρτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά