Σύνολο=13
ΕΠ=Επιστημονικό ΠΕδίο / Εισ=Εισακτέοι / ΕΙΔ=Ειδικό Μάθημα / ΓΡΑΦ=Γραφική Παράσταση Βάσεων 2010 - 2024 / ΠΛΗ=Πληροφορίες για κάθε τμήμα ξεχωριστά / ΜΑΘ=ΟΛΑ τα μαθήματα σήμερα / Ο.Σ=Οδηγοί Σπουδών )
------ # ------
ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ:
http://www.cso.auth.gr/OldPages/greek/ProfGeopon.gr.htm
Στο site του Γραφείο Διασύνδεσης – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφέρεται:
Με το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297 / 29.12.2000) και φέρει τον τίτλο «Άσκηση επαγγέλματος του γεωτεχνικού» καθορίζονται οι τομείς στους οποίους εφεξής θα μπορούν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά οι γεωπόνοι. Ενδεικτικά:
Στο Δημόσιο Τομέα ο Γεωπόνος μπορεί να απασχοληθεί σε:
- Διάφορα υπουργεία και κυρίως στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
- Περιφέρειες
- Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και Ο.Τ.Α (Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης)
- Ερευνητικά Κέντρα
- Αγροτικές Συνεταιριστικές οργανώσεις και στην
- Εκπαίδευση ως: εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (δημόσια ή και ιδιωτική) και Ακαδημαϊκός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Στον Ιδιωτικό τομέα μπορεί να απασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας ή ιδιωτικός υπάλληλος σε πολλούς τομείς όπως αναφέρονται στο Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297 / 29.12.2000) που προαναφέρθηκε.
Ειδικότερα για να γίνει ένας Γεωπόνος Μελετητής πρέπει να έχει περάσει χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) χρόνων από τη λήψη του πτυχίου του. Μετά την εγγραφή του στο Μητρώο Μελετητών, η οποία πραγματοποιείται μετά τη συμπλήρωση και κατάθεση των απαραιτήτων δικαιολογητικών που προμηθεύεται από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.Ε.ΧΩ.Δ.Ε. (http://www.ypexd15.gr/) γίνεται μελετητής με πτυχίο Α΄ τάξης.
Μετά τη λήψη του μελετητικού πτυχίου μπορεί ο μελετητής γεωπόνος να συμμετέχει σε δημοπρασίες και να αναλαμβάνει και να εκπονεί μελέτες και προκηρύξεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών των νομών, ΤΥΔΚ) και αφού δημοσιευθούν στο ενημερωτικό Δελτίο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.)
Έχουν θεσπιστεί 27 κατηγορίες μελετών, σύμφωνα με το Π.Δ. 541/78. Οι Γεωπόνοι μπορούν να επιλέξουν μέχρι δύο από τις κατηγορίες που ακολουθούν
Κατ. 22 – Εδαφολογικές Μελέτες και Έρευνες
Κατ. 23 – Γεωργικές Μελέτες (Γεωργοοικονομικές-Γεωργοτεχνικές Εγγείων Βελτιώσεων, Γεωργο-
κτηνοτροφικές, Προγραμματισμού, Γεωργοκτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων)
Κατ. 25 – Μελέτες Φυτοτεχνικής Διαμόρφωσης Περιβάλλοντος Χώρου και Έργων Πρασίνου
Κατ. 27 – Μελέτες Περιβαλλοντικές
Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στον δικτυακό τόπο της Ένωσης Γεωπόνων Μελετητών Ελλάδας – Συμβούλων Επιχειρήσεων: www.geoponoimeletites.gr
Για να γίνει ένας Γεωπόνος Εργολήπτης πρέπει να έχει περάσει χρονικό διάστημα τριών (3) χρόνων από τη λήψη του πτυχίου του. Γίνεται εργολήπτης με πτυχίο Α΄ τάξης μετά την εγγραφή του στο Μητρώο Κατασκευαστών, η οποία πραγματοποιείται μετά τη συμπλήρωση και κατάθεση των απαραιτήτων δικαιολογητικών που προμηθεύεται από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.Ε.ΧΩ.Δ.Ε. ή ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Οι γεωπόνοι μπορούν να εκπονούν τα έργα πρασίνου.
Αμοιβές Γεωπόνων:
http://www.paseges.gr/portal/Symvasi_Geoponon.pdf
Ασκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού:
epagelma_geotexnikou.pdf