Οι σχολές που αντιστέκονται στην κρίση με επιτυχίες

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 9 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.
Στην αντίπερα όχθη, όμως, τα ίδια υποχρηματοδοτημένα πανεπιστήμια εμφανίζουν σταθερά σημαντικές ερευνητικές, διδακτικές και διεθνείς επιτυχίες.
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), για παράδειγμα, έλαβε διάκριση αριστείας (Award for Outstanding International Student Satisfaction) από την πλατφόρμα StudyPortals για το 2014, η οποία βασίζεται σε χιλιάδες αξιολογήσεις των φοιτητών από πανεπιστήμια της ΕΕ που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια διαφορετικά από τη χώρα προέλευσής τους. Η αξιολόγηση του ΟΠΑ από τους αλλοδαπούς φοιτητές του που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus υπήρξε εξαιρετική, βαθμολογούμενο με έναν μέσο όρο 9,5 στα 10. Το ΟΠΑ είναι το ελληνικό πανεπιστήμιο με τον μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών Erasmus ως ποσοστό του συνόλου των φοιτητών του. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω σχόλιο αλλοδαπού φοιτητή που σπουδάζει στο ΟΠΑ μέσω του προγράμματος Erasmus:
«…Οσον αφορά την περίοδο φοίτησης στο ΟΠΑ, το να σπουδάζεις στην Αθήνα χαρακτηρίζεται ως χρήσιμη και ευχάριστη εμπειρία. Οι περισσότεροι από τους καθηγητές μου κατείχαν άπταιστα την αγγλική γλώσσα, ήταν πάντα φιλικοί και πρόθυμοι, κάνοντας το μάθημα στα αμφιθέατρα μια ενδιαφέρουσα εμπειρία».

Παρόμοια διάκριση από φοιτητές (χαμηλότερης κλίμακας) έλαβε και το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, ενώ το Οικονομικό πριν από λίγες ημέρες είχε πετύχει κι άλλη διάκριση. Σε συνέχεια της διεθνούς κατάταξης στα Top Business Schools (47η θέση μεταξύ των 241 καλύτερων Business Schools της Δυτικής Ευρώπης) σύμφωνα με μια από τις εγκυρότερες πανεπιστημιακές κατατάξεις παγκοσμίως, την Eduniversal Business Schools Ranking Results, η διεθνής λίστα κατάταξης Quacquarelli Symonds (QS) το κατέταξε στην 51η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ των ιδρυμάτων που παρέχουν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών πλήρους φοίτησης στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (full-time MBA). Επίσης, ορισμένοι έλληνες πανεπιστημιακοί και ερευνητές περιλαμβάνονται κάθε χρόνο στους καλύτερους των ομοίων τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εξάλλου, παρότι δεν περιλαμβάνονται στις πρώτες θέσεις των διεθνών κατατάξεων, αρκετά ελληνικά ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΟΠΑ, ΑΠΘ, Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατρών κ.ά.) περιλαμβάνονται κάθε χρόνο σε κάποια αξιοσημείωτη θέση, ανάλογα με το είδος σπουδών.
Οταν απορούμε λοιπόν γιατί τα ελληνικά ιδρύματα δεν περιλαμβάνονται ανάμεσα στα πρώτα στις κατατάξεις, ας συνυπολογίζουμε το ότι πετυχαίνουν και διακρίσεις ανταγωνιζόμενα τα υπερχρηματοδοτούμενα μεγαθήρια με την οικτρή τους οικονομική κατάσταση συνιστά ήδη άθλο.
Τo Μετσόβιο
Παρά το οικονομικά του προβλήματα, το ΕΜΠ παρουσίασε ένα ηλεκτροκίνητο όχημα μεταφοράς προσωπικού, το οποίο προέκυψε από τη μετατροπή συμβατικού. Το όχημα αυτό φέρει σύστημα ηλεκτρικής κίνησης που μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 80 χλμ./ώρα και η αυτονομία του μπορεί να ανέλθει σε 75 χιλιόμετρα σε κυκλοφοριακές συνθήκες πόλης!
πηγή: εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Σχολιάστε

eighteen − 16 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here