Τα νοσοκομεία στη Γερμανία έχουν γεμίσει από Ελληνες γιατρούς -Αύξηση κατά 500%

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 9 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Θέλουν τον έλληνα γιατρό τους
Στη Γερμανία δεν υπάρχει νοσοκομείο χωρίς Ελληνα και στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας οι 1.800 εργαζόμενοι ίδρυσαν σύλλογο

Γιάννης Δεβετζόγλου | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 17-3-2015 |

Με αμείωτο ρυθμό 500% συνεχίζεται η αύξηση της μετανάστευσης ελλήνων γιατρών και μάλιστα με προορισμό πρώτης επιλογής τη Γερμανία. Πριν από λίγες μέρες ιδρύθηκε ο πρώτος σύλλογος ελλήνων γιατρών στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, όπου ζουν και εργάζονται ήδη 1.800 έλληνες γιατροί. Ονομάζεται «Γένεσις, Ενωση Ελλήνων Ιατρών Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας» και έρχεται όχι μόνο για να βοηθήσει τους έλληνες γιατρούς που επιθυμούν να μεταναστεύσουν, αλλά και να προσφέρει φιλανθρωπικό έργο με δωρεές σε ελληνικά ιδρύματα.
«Εγώ, αν και γνώριζα άψογα τη γλώσσα, ήρθα στη Γερμανία και χρειάστηκα πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια. Η γραφειοκρατία και εδώ είναι μεγάλη και επίσης δεν είναι καθόλου εύκολη η ορολογία που έχουν στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά ούτε και να βρεις σπίτι» λέει στα «ΝΕΑ» ο Αλέξης Θεοδώρου, γραμματέας του πρώτου συλλόγου ελλήνων γιατρών στη Γερμανία και ειδικευόμενος γενικός χειρουργός.
Ο Λεωνίδας Καραπάνος, ειδικευόμενος γιατρός στην ουρολογία στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Κολωνίας, βρίσκεται ήδη τέσσερα χρόνια στη Γερμανία. Τα πολλά χρόνια αναμονής για να κάνει ένας νέος γιατρός ειδικότητα στην Ελλάδα τον οδήγησαν στην απόφαση να φύγει. Η γλώσσα ήταν η σημαντικότερη δυσκολία που αντιμετώπισε μαζί με τον «καταθλιπτικό» καιρό. Με την πάροδο του χρόνου όμως τα προβλήματα της γλώσσας αμβλύνθηκαν και το καλό επίπεδο ζωής αντιστάθμισε τον γκρίζο ουρανό.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ. «Η ιδέα για τον σύλλογο ελλήνων γιατρών ήταν μαζική και ξεκίνησε το καλοκαίρι. Ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες, αφού έπρεπε να συνταχθεί καταστατικό, να συμφωνήσουν οι συμμετέχοντες στους στόχους τους κ.λπ. Βέβαια, στην πορεία μπήκαν και άλλοι στόχοι. Ο πρώτος ήταν να υποστηρίξουμε όλους τους νέους που έρχονται εδώ. Ο δεύτερος αφορά τη διεκδίκηση από τις ελληνικές και γερμανικές Αρχές λύσεων σε ζητήματα για τα οποία, αν απευθυνθείς στις υπηρεσίες ατομικά, δεν θα έχεις την κατάλληλη αντιμετώπιση, ενώ εάν πας ως σύλλογος τα θέματα αντιμετωπίζονται τελείως διαφορετικά» λέει ο κ. Θεοδώρου.
Ενας άλλος στόχος που τέθηκε με την ίδρυση του συλλόγου ήταν η αρωγή προς την Ελλάδα. Εν αρχή οι γιατροί θα δίνουν το 25% των χρημάτων από τις συνδρομές τους στο Κοινωνικό Ιατρείο της Αθήνας. Στηρίζει επίσης την οργάνωση Το Χαμόγελο του Παιδιού, ενώ διοργανώνει ειδικά σεμινάρια και ομιλίες για το κοινό, φυσικά με έλληνες ομιλητές, για θέματα πρόληψης, διατροφής κ.ά. Επίσης ο σύλλογος συγκεντρώνει φάρμακα πριν λήξουν και τα αποστέλλει σε οργανώσεις στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα οι γιατροί αιτούνται από τα γερμανικά νοσοκομεία τον παλιό εξοπλισμό, ο οποίος εκεί αναβαθμίζεται συνεχώς, και τον στέλνουν σε οργανώσεις ή συλλόγους ασθενών στην Ελλάδα.
Στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία ζουν σήμερα 1.800 από τους 3.500 έλληνες γιατρούς της χώρας και σύμφωνα με τα στοιχεία από τον σύλλογο Γένεσις, δεν υπάρχει πλέον ούτε ένα νοσοκομείο στη Γερμανία που να μην έχει τουλάχιστον έναν έλληνα γιατρό.
Ηδη στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία ο αριθμός των ξένων γιατρών έχει φθάσει τους 9.400. Από αυτούς το 13% είναι Ελληνες και ακολουθούν οι Ρουμάνοι και οι Σύροι. «Οι καλά εκπαιδευμένοι έλληνες γιατροί φέρνουν τις ειδικές τους γνώσεις και τις δικές τους εμπειρίες στο γερμανικό σύστημα υγείας και μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση του υψηλού επιπέδου του γερμανικού συστήματος» τόνισε η υπουργός Υγείας του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Μπάρμπαρα Στέφενς.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ. Η επαγγελματική και οικονομική κρίση στον ιατρικό κλάδο δεν ξεκίνησε παράλληλα με την οικονομική κρίση της χώρας. Είχε ξεκινήσει τουλάχιστον δέκα χρόνια πριν. «Για να κάνεις οποιαδήποτε ειδικότητα στην Ελλάδα, ήδη από το 2000 έπρεπε να περιμένεις από δύο έως δώδεκα χρόνια. Καταλαβαίνετε ότι όταν ολοκληρώνεις έξι χρόνια σπουδές και το ελληνικό κράτος σε υποχρεώνει μεν να κάνεις ειδικότητα, διαφορετικά δεν είσαι τίποτα, αλλά παράλληλα δεν σου επιτρέπει να κάνεις ειδικότητα, τότε τα μαζεύεις και φεύγεις» λένε οι γιατροί του συλλόγου.
Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί από τους γιατρούς είχαν ήδη δρομολογήσει την μετανάστευσή τους στη Γερμανία. Βέβαια, όπως παραδέχεται ο κ. Θεοδώρου, από το 2000 έως το 2008 τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα – και οι συνθήκες εργασίας και οι μισθοί. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ένα από τα φροντιστήρια προετοιμασίας γιατρών για τη Γερμανία, το Γερμανικό Γλωσσικό Κέντρο στα Εξάρχεια, είχε το 2005 δύο σπουδαστές και σήμερα προετοιμάζονται για μαζική φυγή 50 άτομα. «Δεν υπάρχει σταθερή αύξηση, υπάρχει σταθερή έκρηξη. Και εμείς είμαστε ένα από τα περίπου 10 ειδικού τύπου φροντιστήρια γλώσσας για γιατρούς που υπάρχουν στην Ελλάδα» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Δημήτρης Γκρίτζαλης, καθηγητής Γερμανικής Γλώσσας. Ο ίδιος μάλιστα εξηγεί ότι παλαιότερα στη Γερμανία πήγαιναν για εργασία αποκλειστικά και μόνο ειδικευόμενοι. Τώρα, οι μισοί από τους σπουδαστές είναι γιατροί που έχουν ολοκληρώσει την ειδικότητά τους.

Εφθασαν τους 3.500
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2013 οι έλληνες γιατροί στη Γερμανία είναι 2.847, όμως κατά τα στοιχεία που διαθέτει ο νεοϊδρυθείς ιατρικός σύλλογος, τους τελευταίους μήνες έχουν καταφθάσει στη Γερμανία από την Ελλάδα τουλάχιστον ακόμη 600 έλληνες γιατροί ανεβάζοντας τον αριθμό σε 3.500. Περίπου δηλαδή όσους έχει η Βρετανία, η οποία ιστορικά αποτελεί τον πρώτο τόπο επιλογής ελλήνων επιστημόνων. Μάλιστα, για να εξυπηρετούνται οι έλληνες γιατροί στη Βρετανία έχουν ιδρυθεί τα τελευταία 20 χρόνια τέσσερις ιατρικοί σύλλογοι.
tanea

Σχολιάστε

6 + 10 =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here