Οι δέκα ήταν ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο ΑΝΕΛ και ο ένας «λευκός»
Νίκος Μάστορας | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 9-3-2015 |
«Διορίζουμε και τοποθετούμε τους ακόλουθους εκπαιδευτικούς σε θέσεις περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης κατόπιν αιτήσεώς τους». Ετσι ξεκινούσε η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, υπογεγραμμένη μόνο από τον αναπληρωτή Τάσο Κουράκη, που εκδόθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη για την τοποθέτηση των 13 διευθυντών εκπαίδευσης.
Από τους 13 οι δέκα είχαν διάφορες κομματικές ή συνδικαλιστικές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι ήταν υποψήφιοι σε περιφερειακές, δημοτικές ή άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, οι δύο σχετίζονταν με τους ΑΝΕΛ και μόνο για έναν δεν βρέθηκαν στοιχεία κομματικής προτίμησης! Ισως γι’ αυτό ο Αριστείδης Μπαλτάς προτίμησε να αποστασιοποιηθεί από τη διαδικασία (λέγεται μάλιστα ότι διαφώνησε έντονα με τον αναπληρωτή του για τις κομματικές τοποθετήσεις), αφήνοντας τον Κουράκη να υπογράψει μόνος του τους διορισμούς.
Ο αναπληρωτής υπουργός είναι χρόνια μέσα στα συνδικαλιστικά πράγματα της εκπαίδευσης και γνωρίζει πολλά – και κυρίως πολλούς. Και το ακόλουθο θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο: όταν ο Αρ. Μπαλτάς διόρισε γενικό γραμματέα του υπουργείου τον φίλο και συνάδελφό του Δημήτρη Χασάπη, ήταν από τους ελάχιστους διορισμούς φίλων του που έκανε.
Ο Τ. Κουράκης όμως μάλλον ζήλεψε, οπότε δημιούργησε για πρώτη φορά θέση αναπληρωτή γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας (!) στην οποία διόρισε τον μέχρι τότε διευθυντή του γραφείου του Χρήστο Πιλάλη.
Αλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς είναι ο πρώην αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Αθήνας Γεράσιμος Σπαθής, παλιός γνώριμος του – επίσης πολυτεχνειακού καθηγητή – Αρ. Μπαλτά. Ακόμα, ο γενικός γραμματέας Ερευνας Θωμάς Μαλούτας λέγεται πως είναι φίλα προσκείμενος αλλά όχι ενταγμένος στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το επιστημονικό του έργο (ανθρωπογεωγραφία) θεωρείται σημαντικό.
Τέλος, υπάρχει κι ένας γενικός γραμματέας που παρέμεινε από τα παλιά. Πρόκειται για τον Γιώργο Καλαντζή, παλαιότερα ειδικό σύμβουλο του (τότε υπουργού Εξωτερικών) Θ. Πάγκαλου, ο οποίος ανέλαβε γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων το 2011 και παραμένει.