10 συμβουλές για επιτυχία στις εξετάσεις

10 συμβουλές για επιτυχία στις εξετάσεις
Οσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι πηγαίνοντας στο εξεταστικό κέντρο

Νίκος Μάστορας | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/05/2015 εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ |

Με τη λήξη των μαθημάτων σήμερα στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές που αρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας.
Το «Τετράδιο» κωδικοποιεί χρήσιμες πληροφορίες της τελευταίας στιγμής που καλό είναι να θυμούνται όλοι οι υποψήφιοι.
1 Ξεχάστε οποιαδήποτε σκέψη για ηλεκτρονικό σκονάκι. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ θα διαθέσει έως το τέλος των Εξετάσεων, σε καθημερινή 24ωρη βάση, εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα συνδράμει στη διασφάλιση της ακεραιότητας και της απρόσκοπτης μετάδοσης των θεμάτων και της μετάδοσης της βαθμολογίας. Θα παρέχει επίσης τεχνική υποστήριξη και θα διεξάγει συνεχή διαδικτυακή έρευνα και θα επέμβει άμεσα σε οποιοδήποτε περιστατικό τυχόν απαιτηθεί.
2 Μην πάρετε κινητό μαζί σας ή παραδώστε το κατά την είσοδο. Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ (Απριλίου), στις φετινές Εξετάσεις θα μηδενίζεται η γραπτή κόλλα του μαθητή που θα έχει κινητό τηλέφωνο ακόμα και αν είναι απενεργοποιημένο! Το ΣτΕ έκρινε ότι για την επιβολή της κύρωσης μηδενισμού του γραπτού αρκεί η κατοχή του κινητού, «χωρίς να είναι απαραίτητο να αποδεικνύεται η χρήση του». Αυτό καθώς το κινητό τηλέφωνο πέρα από μέσο επικοινωνίας αποτελεί και μέσο αποθήκευσης δεδομένων. Αλλα απαγορευμένα αντικείμενα είναι βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, υπολογιστές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών κ.λπ.
3 Πάρτε οπωσδήποτε νερό ή αναψυκτικό και χαρτομάντιλα για τον ιδρώτα. Μην ξεχάσετε το δελτίο του εξεταζομένου, αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, δύο στιλό διαρκείας (μπλε ή μαύρα), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα. Ενα (απλό, όχι ηλεκτρονικό) ρολόι χειρός θα βοηθήσει να μην ξεχάσετε τον διαθέσιμο χρόνο.
4 Φροντίστε τις ανάγκες σας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν επιτρέπεται στους εξεταζομένους να βγουν από την αίθουσα εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή καλείται ο εφεδρικός επιτηρητής, ο οποίος συνοδεύει τον εξεταζόμενο έξω από την αίθουσα, ελέγχοντας τους χώρους που αυτός επισκέπτεται. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται συνοδός να είναι καθηγητής του ίδιου λυκείου.
5 Αν κατά τη διάρκεια της εξέτασης λόγω ξαφνικής ασθένειας υποψήφιος αναγκαστεί να διακόψει, η Λυκειακή Επιτροπή συντάσσει πρακτικό, φυλάσσει το γραπτό δοκίμιο στο εξεταστικό κέντρο και αποστέλλει αντίγραφο του πρακτικού στο Βαθμολογικό Κέντρο ενημερώνοντας για την απουσία του υποψηφίου. Ο υποψήφιος θα λάβει μέρος στις επαναληπτικές εξετάσεις στο μάθημα που διέκοψε την εξέτασή του, εφόσον ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία.
6 Οσοι ενδιαφέρονται για τις στρατιωτικές σχολές, έχουν προθεσμία μέχρι μεθαύριο Παρασκευή (15/5) να καταθέσουν αιτήσεις. Ολοι οι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές σχολές που μετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα πρέπει επιπλέον να έχουν κριθεί κατάλληλοι σε ιδιαίτερες εξετάσεις [«Προκαταρκτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ)» – ψυχομετρικές, υγειονομικές, αθλητικές] του ΥΠΕΘΑ.
7 Τις προηγούμενες μέρες από την έναρξη των Εξετάσεων προσέξτε ιδιαίτερα τη διατροφή σας (να είναι ελαφριά) και τον ύπνο σας. Μην ξενυχτήσετε την παραμονή για να διαβάσετε, είναι προτιμότερο να έχετε καθαρό μυαλο.
8 Κάντε σύντομες επαναλήψεις, εντοπίστε σημεία – κλειδιά των διδακτικών ενοτήτων και με βάση αυτά κάντε έναν νοητικό «χάρτη» της ύλης σας. Η οπτικοποίηση πληροφοριών λειτουργεί θετικά σε αρκετούς υποψηφίους.
9 Στη διάρκεια της εξέτασης, μη βιαστείτε. Κοιτάξτε καλά το πρώτο θέμα, εφόσον το γνωρίζετε λύστε το και μετά προχωρήστε στο επόμενο. Στα γλωσσικά μαθήματα είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στην ορθογραφία, στις καταλήξεις, στους κανόνες της γραμματικής, στον συλλαβισμό, στη στίξη. Καλό είναι να μη χρησιμοποιούνται εξεζητημένες λέξεις. Ακόμα και σε θέματα που δεν γνωρίζετε καλά δεν είναι άσκοπο να δώσετε μια κατά προσέγγιση απάντηση, ενδεχομένως κάποιες μονάδες να σας πιστωθούν.
10 Ρόλο παίζει και η εμφάνιση του γραπτού. Ακόμα και στα θετικά μαθήματα, γραπτά που είναι ανορθόγραφα, με συντακτικά ή γραμματικά σφάλματα, μουντζουρωμένα, με άσχημα και δυσνόητα γράμματα και κακή εμφάνιση επηρεάζουν τους βαθμολογητές.
Καλή επιτυχία!

tanea.gr