Στρατιωτική θητεία σε ακριτικά σχολεία και κέντρα υγείας

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 9 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Στρατιωτική θητεία σε ακριτικά σχολεία και κέντρα υγείας
Νίκος Μάστορας | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 16-6-2015

Σχέδιο για στρατιωτική θητεία εκπαιδευτικών και γιατρών στα θρανία και στα κέντρα υγείας νησιωτικών και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας επεξεργάζεται η κυβέρνηση! Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», προκειμένου να αντιμετωπίσει τα οξυμμένα προβλήματα από την έλλειψη εκπαιδευτικού και υγειονομικού προσωπικού, η κυβέρνηση μελετά τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων σε τουλάχιστον δύο νευραλγικούς τομείς, την Παιδεία και την Υγεία.

Χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και συζήτησαν «τη δυνατότητα συνεργασίας των δύο υπουργείων σε τρέχοντα και δυσεπίλυτα προβλήματα του υπουργείου Παιδείας».

Παρότι οι συζητήσεις κρατήθηκαν μυστικές και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» στο τραπέζι έπεσε η ιδέα να επιτραπεί από τον Σεπτέμβριο σε στρατευμένους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να υπηρετήσουν τμήμα της στρατιωτικής τους θητείας σε σχολεία, κατά προτεραιότητα ακριτικών και δυσπρόσιτων περιοχών, παραδίδοντας μαθήματα στους μαθητές.

Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν με μισόλογα το απόγευμα από την πλευρά του υπουργείου Αμυνας, πηγές του οποίου παρέπεμπαν για λεπτομέρειες στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο όμως δεν έδινε καμία πληροφορία.

Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα μειωθούν σημαντικά οι ανάγκες του υπουργείου Παιδείας για νέες προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών οι οποίες είναι τεράστιες (υπολογίζεται ότι τον Σεπτέμβριο θα χρειαστούν πάνω απο 20.000 εκπαιδευτικοί). Ακόμη, είναι αδύνατον να καλυφθούν όλες οι θέσεις με μόνιμες προσλήψεις, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση θα είναι περίπου 3.000 σε όλες τις βαθμίδες.

Μάλιστα οι εκπαιδευτικοί που θα προτιμήσουν να υπηρετήσουν τμήμα της θητείας τους στις ακριτικές τάξεις αντί στους στρατώνες, εφόσον εφαρμοστεί το σχέδιο, μελετάται να επωφεληθούν και με πρόσθετα μόρια, τα οποία στη συνέχεια θα τους χρησιμεύσουν για να διεκδικήσουν πρόσληψη στην εκπαίδευση.

ΟΙ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ. Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος είχε πριν από λίγους μήνες αποδεχθεί αίτημα του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχαήλ Βλασταράκου να εκπληρώνουν και οι γιατροί την υπηρεσία υπαίθρου σε άγονα νησιά παράλληλα με τη στρατιωτική τους θητεία.

Ο Ιατρικός Σύλλογος ανέφερε ότι με τον τρόπο αυτόν θα δινόταν μια αρχική λύση στο τεράστιο πρόβλημα της υγειονομικής εγκατάλειψης απομακρυσμένων περιοχών. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΙΣ είχε αποστείλει στον υπουργό και λίστα με 17 περιφερειακά ιατρεία τα οποία χρήζουν άμεσης στελέχωσης.

«Το υπουργείο αναγνωρίζοντας τον εθνικής σημασίας ρόλο των ακριτικών νησιών και των δυσπρόσιτων περιοχών και τις τεράστιες ανάγκες των κατοίκων τους δρομολογεί την τοποθέτηση στρατεύσιμων γιατρών, οι οποίοι παράλληλα με τη στρατιωτική τους θητεία θα καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων σε ιατρική περίθαλψη. Με τον τρόπο αυτόν δίνεται σημαντική υγειονομική ανάσα στους κατοίκους των ευαίσθητων αυτών περιοχών και αποδεικνύεται ότι όπου υπάρχει πολιτική βούληση και ευελιξία υπάρχουν λύσεις» είχε ανακοινώσει τότε.
ΣΗΜΕΙΑ ΤΡΙΒΗΣ. Η ιδέα της συμβολής του στρατού στη βελτίωση των συνθηκών έκτακτης ανάγκης που βιώνουν οι πολίτες λόγω της κρίσης φαίνεται λοιπόν πως εξιτάρισε και τον υπουργό Παιδείας. Δεν είναι ακόμα γνωστό αν η προοπτική αυτή θα προχωρήσει και πώς θα την υποδεχθούν οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες δασκάλων (ΔΟΕ) και καθηγητών (ΟΛΜΕ), καθώς και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι στρατευμένοι εκπαιδευτικοί.

Ωστόσο η προοπτική κοινωνικής θητείας επάνω στο αντικείμενο σπουδών ορισμένων κατηγοριών στρατευμένων σίγουρα έχει ενδιαφέρον. Αν κρίνει κανείς από τη θετική στάση του Ιατρικού Συλλόγου πάντως, ίσως οι εκπαιδευτικοί να είναι υπό προϋποθέσεις επίσης θετικοί.

Ενα πιθανό σημείο τριβής πάντως είναι η μοριοδότηση καθώς θα λειτουργήσει ταυτόχρονα προς όφελος όσων ενδιαφερθούν αλλά και εις βάρος άλλων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που θα βρουν ξαφνικά στρατευμένους συναδέλφους τους να έχουν βγει μπροστά στα μόρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο τότε υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε επεξεργαστεί πρόταση για εθελοντές εκπαιδευτικούς που θα δέχονταν να εργαστούν δωρεάν προκειμένου να καλυφθούν οι περίπου 1.100 κενές θέσεις που υπήρχαν τότε στα σχολεία της χώρας.

Η πρόταση δεν εφαρμόστηκε ποτέ καθώς έτυχε κακής υποδοχής από τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών ενώ ο τότε υπεύθυνος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και νυν αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης είχε μιλήσει για «απλήρωτους εκπαιδευτικούς που θα δουλεύουν και θα αμείβονται με υποσχέσεις και μόνο».

Η νέα εκδοχή της μοριοδότησης όμως περιλαμβάνει και κάλυψη μέρους της στρατιωτικής θητείας σε τάξεις αντί για στρατώνες, οπότε ίσως αποδειχθεί καλύτερα υλοποιήσιμη και ευκολότερα αποδεκτή από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς – και τους γιατρούς αντιστοίχως. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρόκειται για τον ορισμό της έκφρασης «πενία τέχνας κατεργάζεται».
tanea

Σχολιάστε

4 × one =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here