Στο site esos υπάρχει το άρθρο αυτό που λέει ότι η πρόβλεψη βάσεων που μπορείτε να δείτε εδώ είχε ποσοστό επιτυχίας 92%!!! Με τα μαθηματικά που γνωρίζω από τα παραπάνω δεδομένα δεν προκύπτει από πουθενά το 92%. Οι υπολογισμοί οι δική μου δίνουν ποσοστό 9% μέσα στο εύρος των 60 μορίων της κάθε πρόβλεψης. Την απορία μου την εξέφρασα με σχόλιο μου στο σχετικό άρθρο αλλά το esos δεν το δημοσίευσε!
Πρόβλεψη με ποσοστό επιτυχίας 92% δεν μπορεί να γίνει ούτε από πανεπιστήμια υψηλού επιπέδου (Harvard, MIT, Berkeley), εξειδικευμένα ινστιτούτα, νομπελίστες και κορυφαίους επιστήμονες του χώρου.
Καλοδήμος Δ.
Φυσικός
Υ.Γ.1 Στο esos έστειλα επιπλέον 2 σχόλια (σύνολο 3) και δημοσίευσαν τμήμα τους και όχι τον πίνακα που αποδεικνύω το 9% και καταρρίπτω το 92%.(http://www.esos.gr/comment/33790#comment-33790)
Υ.Γ.2 Σήμερα 30-8-2015 το esos δημοσίευσε και το σχετικό πίνακα με τις “προβλέψεις”.
Υ.Γ.3: Η απάντηση του κ. Καραγιάννη:
Αξιότιμε κ. Καλοδήμο, έχετε (σκοπίμως;) παραφράσει βασικές έννοιες της Στατιστικής Επιστήμης κάνοντας έναν έλεγχο χωρίς να λάβετε υπόψη σας τα στοιχεία της πρόβλεψης, δηλαδή:
1ο) Η πρόβλεψη θεωρείται ακριβής όταν βρίσκεται στο εύρος του διαστήματος και όχι στον αντιπρόσωπο της κλάσης, δηλαδή στην κεντρική τιμή. Επομένως η σύγκριση της όποιας τιμής (αν δεν συμπίπτει με την κεντρική) από την πραγματική γίνεται από το πλησιέστερο άκρο της κλάσης ή και από τα δύο αν αυτό ειναι σκόπιμο.
2ο) Η πρόβλεψη είχε διάστημα εμπιστοσύνης 95%, επομένως η πιθανότητα πραγματοποίησής τους είναι 0,95.
3ο) Τα διαστήματα που αναφέρονται είναι με προσέγγιση της προς τα άνω δεκάδας.
Τα στοιχεία αυτά αναγράφονται στην έρευνα και δεν τα “αντιγράψατε” και “αντιγράψατε” μόνο τις σχολές. Γιατί άραγε;.
Για την Ιστορία αναλυτές θεωρούν ότι οι εκτιμήσεις είναι αληθείς όταν έχουν απόκλιση 10%. Εν΄πάσει περιπτώσει δεν αγωνιζόμαστε για να λάβουμε έπαθλο βράβευσης για την πρόβλεψη απλά προσπαθούμε να βοηθήσουμε . Όσοι διαβάζουν καλά ξέρουν…
(http://www.esos.gr/comment/33818#comment-33818 )
Και η απάντηση μου στο κ. Καραγιάννη:
Κύριε Καραγιάννη ο έλεγχος επιτυχίας γίνεται στο εύρος των 60 μορίων και ΟΧΙ στη κεντρική τιμή. Πέστε μου σε ποιους ελέγχους στο διάστημα των 60 μορίων έχω κάνει λάθος. Οι σωστές προβλέψεις σας, στο εύρος των 60 μορίων, ήταν 13 στις 139
Πρόβλεψη με ποσοστό επιτυχίας 92% δεν μπορεί να γίνει ούτε από πανεπιστήμια υψηλού επιπέδου (Harvard, MIT, Berkeley), εξειδικευμένα ινστιτούτα, νομπελίστες και κορυφαίους επιστήμονες του χώρου.
Οι ” προβλέψεις” των βάσεων ΔΕΝ προσφέρουν τίποτα στα παιδιά και στους γονείς τους αντίθετα δημιουργούν προσδοκίες που πολλές φορές δεν εκπληρώνονται με τίμημα στεναχώρια και έξοδα.
Το ερώτημα σας περί σκοπιμότητας αφήνω τους αναγνώστες να το κρίνουν.
Υ.Γ.4: Τα στοιχεία του κ. Καραγιάννη για τις προβλέψεις του εδώ