Στα 495 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου τέσσερα ελληνικά ΑΕΙ

Νίκος Μάστορας

Την 217η θέση ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου καταλαμβάνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με νέα διεθνή κατάταξη.

Συγκεκριμένα το ΕΚΠΑ κατατάχθηκε στη 217η θέση από τις τέσσερις χιλιάδες Ανώτατων Ιδρυμάτων των οποίων τα στοιχεία εξετάσθηκαν, σύμφωνα με τον διεθνώς αναγνωρισμένο κατάλογο που δημοσιεύει το National Taiwan University (Performance ranking of Scientific Papers ― http://nturanking.lis.ntu.edu.tw/Default.aspx).

Το Πανεπιστήμιό Αθηνών, μάλιστα, αν συνυπολογισθεί πλήρως ως κριτήριο και ο αριθμός των Τμημάτων του, τοποθετείται στην 196η θέση.

Στην ίδια κατάταξη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην 344η θέση, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην 490η και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην 495η.

Η αξιολόγηση του National Taiwan University βασίζεται κυρίως στο ερευνητικό έργο που παράγεται και δημοσιεύεται σε κάθε Ίδρυμα, στην απήχηση που επιτυγχάνουν οι δημοσιευμένες εργασίες, καθώς και στην τελική ιδιαίτερη διάκρισή τους. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σε επιμέρους Τομείς η κατάταξη για το ΕΚΠΑ είναι ακόμα υψηλότερη π.χ. 76η θέση στην Φαρμακολογία και Τοξικολογία, 134η θέση στην Ιατρική, 171η θέση στη Φυσική.

Το επίτευγμα αυτό, αναφέρει ανακοίνωση του πρύτανη του Πανεπιστημίου, καθηγητή κ.Θάνου Δημόπουλου, πρέπει να αποδοθεί, όπως και στο παρελθόν συνέβη με αντίστοιχες διακρίσεις, κυρίως στην αφοσίωση και την ποιότητα όλου του ανθρώπινου δυναμικού του Ιδρύματός, διδασκόντων, φοιτητών και αποφοίτων.

«Παρά τη δραματική μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης (τακτικές πιστώσεις, Π.Δ.Ε., κονδύλια για την έρευνα), σε συνδυασμό μάλιστα με άλλα προβλήματα, όπως η αφυπηρέτηση πολλών μελών Δ.Ε.Π., καθώς και στελεχών του διοικητικού, εργαστηριακού και τεχνικού προσωπικού, χωρίς έστω την ελάχιστη αναπλήρωση των κενών θέσεων, το Πανεπιστήμιο Αθηνών παραμένει δυναμικά στην ποιότητα του έργου του, ανθίσταται αποφασιστικά στις δυσκολίες και επιτυγχάνει να διατηρεί τη διακεκριμένη θέση του», σημειώνουν οι πρυτανικές του Αρχές.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://nturanking.lis.ntu.edu.tw/DataPage/OverallRanking.aspx?pagesize=100&y=2015
http://nturanking.lis.ntu.edu.tw/DataPage/OverallRanking_Countries.aspx?query=&country=Greece&y=2015

 

  •  
  •  
  •  

Leave a comment

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com