ΕΠΤΑ ΚΟΙΝΟΙ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Το περιεχόμενο που βλέπετε έχει δημοσιευθεί πριν 8 έτη . Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Η σύγχυση γύρω από τη διαδικασία επαγγελματικής συμβουλευτικής μπορεί να συνοψιστεί στους ακόλουθους κοινούς μύθους:
1. Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας έχουν στη διάθεσή τους τυποποιημένες αξιολογήσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πουν στα άτομα ποιο επάγγελμα θα πρέπει να επιλέξουν.
2. Οι επαγγελματικές αποφάσεις μπορούν να ληφθούν ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που αφορούν την υπόλοιπη ζωή ενός ατόμου.
3. Η επαγγελματική συμβουλευτική δεν θίγει «προσωπικά» ζητήματα.
4. Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας δεν χρειάζεται να έχουν ευρεία κατάρτιση στη συμβουλευτική για να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους.
5. Η επαγγελματική συμβουλευτική δεν λαμβάνει υπόψη το γενικό πλαίσιο και την κουλτούρα του συμβουλευομένου.
6. Η επαγγελματική συμβουλευτική απαιτείται μόνο όταν πρέπει να ληφθεί μια απόφαση σχετικά με τη σταδιοδρομία.
7. Η επαγγελματική συμβουλευτική ολοκληρώνεται με τη λήψη μιας απόφασης σχετικά με τη σταδιοδρομία.
Αυτοί οι μύθοι καταρρίπτονται με διάφορους τρόπους. Όπως αναφέρθηκε, πολλοί συμβουλευόμενοι ξεκινούν την επαγγελματική συμβουλευτική περιμένοντας ότι θα υποβληθούν σε ένα τεστ που θα τους πει τι πρέπει να κάνουν. Καθώς δεν υπάρχει τέτοιο τεστ, οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας πρέπει συχνά να ενημερώνουν κατάλληλα τους συμβουλευόμενους, ιδίως σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες που θα πρέπει να έχουν από την επαγγελματική συμβουλευτική. Όταν αποσαφηνίζονται οι εύλογες προσδοκίες, οι συμβουλευόμενοι μπορούν να κατανοήσουν τι είναι εφικτό και τι όχι. Η κατάλληλη επεξήγηση της διάρθρωσης της επαγγελματικής συμβουλευτικής βοηθάει, επίσης, τους συμβουλευόμενους να καταλάβουν ότι οι επαγγελματικές αποφάσεις δεν μπορούν να λαμβάνονται ανεξάρτητα από τις άλλες αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους. Παρότι αυτή η δήλωση φαίνεται προφανής (καθόσον υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των διάφορων ρόλων στη ζωή του κάθε ατόμου) συχνά οι συμβουλευόμενοι νομίζουν ότι στην επαγγελματική συμβουλευτική θα συζητήσουν μόνο θέματα εργασίας. Μια τέτοια διαδικασία επαγγελματικής συμβουλευτικής θα δημιουργούσε ένα ψευδές σενάριο. Οι αποφάσεις σχετικά με την εργασία επηρεάζουν τον ελεύθερο χρόνο που μπορεί να έχει κανείς, τον τρόπο ζωής του, το είδος των ανθρώπων που συναναστρέφεται στη διάρκεια της μέρας και πολλούς άλλους σημαντικούς παράγοντες. Δεν μπορεί κάποιος να ζήσει τη ζωή του σε απομονωμένα «σιλό» όπου θα έχει διαχωρίσει τους ρόλους. Επομένως, για να ωφελήσει τους συμβουλευόμενους, η επαγγελματική συμβουλευτική πρέπει να αντικατοπτρίζει τη ζωή – όπως τη ζουν οι άνθρωποι.
Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το εξαιρετικό βιβλίο (εδώ) :
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
Norman E. Amundson,University of British Columbia
JoAnn Harris-Bowlsbey,Kuder, Inc.
Spencer G. Niles, Pennsylvania State University

Καλοδήμος Δ | Υπεύθυνος ΣΕΠ |ΚΕΣΥΠ Λαμίας

Σχολιάστε

2 + four =

The maximum upload file size: 5 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here