Οι υποψήφιοι επέλεξαν σχολή, λόγω κόστους ΑΕΙ, κοντά στις οικογενειακές τους εστίες
Του Αποστολου Λακασα
Σχολή κοντά στον τόπο κατοικίας τους συνδυαστικά με τις καλές επαγγελματικές προοπτικές, επέλεξαν οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, ευκρινέστερα από κάθε άλλη χρονιά.
Η οικονομική κρίση και το υψηλό κόστος σπουδών «εκτός έδρας» -συνολικά υπολογίζεται σε περίπου 50.000 ευρώ για κάθε φοιτητή- επέδρασε καταλυτικά σε χιλιάδες υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων ώστε να προτιμήσουν ΑΕΙ με έδρα κοντά στην οικογενειακή εστία αλλά και σε εκείνα τα τμήματα με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό αποδεικνύεται από την ανάλυση των στοιχείων για τις πρώτες προτιμήσεις στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, τα οποία παρουσιάζει σήμερα η «Κ». Ειδικότερα, από την επεξεργασία των στοιχείων με τη συνδρομή του μαθηματικού – ερευνητή κ. Στράτου Στρατηγάκη προκύπτουν τα ακόλουθα:
– Από το 2007 ώς το 2009 οι υποψήφιοι που πέρασαν τη βάση του 10 μειώθηκαν κατά περίπου 5.000. Από τους 61.567 υποψηφίους το 2007, έφτασαν τους 55.996 φέτος. Παρ’ όλα αυτά η ζήτηση σε κάποιες σχολές αυξήθηκε. Ετσι, με βάση το σύνολο των δηλώσεων των υποψηφίων για τις τρεις πρώτες σχολές της επιθυμίας τους, αυξήθηκε η ζήτηση σε σχολές ΑΕΙ της περιφέρειας και μειώθηκε η ζήτηση για τα αντίστοιχα τμήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι υποψήφιοι της περιφέρειας που θα «μετανάστευαν» στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για σπουδές συνδυάζοντας τη μεγαλούπολη, τη φοιτητική ζωή και τα μεγάλα πανεπιστήμια προτίμησαν φέτος σχολές της περιφέρειας. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε η ζήτηση σε 128 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ της περιφέρειας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των Παιδαγωγικών Τμημάτων. Εκείνα με έδρα τα Ιωάννινα, τη Ρόδο και τη Φλώρινα επελέγησαν ως πρώτος στόχος από περισσότερους υποψηφίους σε σχέση με τα κεντρικά τμήματα.
Αύξηση
– Εκτός από την έδρα της σχολής, κριτήριο για τους υποψηφίους παραμένουν οι επαγγελματικές προοπτικές της κάθε σχολής. Η μεγαλύτερη αύξηση στις συνολικές προτιμήσεις των φετινών υποψηφίων καταγράφηκε σε τρία τμήματα με… ιδιαιτερότητες. Τα δύο πρώτα είναι τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών στη Κοζάνη και τον Βόλο. Αυτά έλαβαν τη σημερινή μετονομασία τους το 2007. Προηγουμένως ονομάζονταν Μηχανολόγων Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων (το τμήμα στην Κοζάνη) και Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας (στον Βόλο). Φέτος 964 υποψήφιοι περισσότεροι σε σύγκριση με το 2007, δήλωσαν το τμήμα του Βόλου και 598 το τμήμα της Κοζάνης. Ποιο είναι το… μυστικό για την εκτίναξη του ενδιαφέροντος από τους υποψηφίους προς τα δύο αυτά τμήματα; Οτι πλέον απέκτησαν τα δικαιώματα του μηχανολόγου μηχανικού, ενώ το τρίτο τμήμα είναι των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Κρήτης (με έδρα στο Ηράκλειο και επιπλέον 822 δηλώσεις φέτος έναντι του 2007), το οποίο απέκτησε επίσης επαγγελματικά δικαιώματα. Η αύξηση της ζήτησης εδώ σημαίνει ότι τα πτυχία σταμάτησαν να οδηγούν στο «πουθενά» και αυτό το κατάλαβαν οι υποψήφιοι, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτησή τους, παρά τον μικρότερο αριθμό των υποψηφίων.
– Το πιο ακραίο εύρημα των φετινών στοιχείων με τις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων είναι η συμπεριφορά τους απέναντι στις Θεολογικές Σχολές. Φέτος το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να αυξήσει κατά 100 τις θέσεις των εισακτέων στα τμήματα Θεολογίας και Κοινωνικής Θεολογίας Αθήνας. Ομως, η ζήτηση για σπουδές σ’ αυτά τα τμήματα μειώθηκε, χωρίς να μειωθούν οι υποψήφιοι της θεωρητικής. Αυτό αποδεικνύει ότι τόσο οι αρχές των τμημάτων όσο και το υπουργείο Παιδείας όταν αυξάνουν τις θέσεις δεν μελετούν καθόλου τη ζήτηση των σπουδών. Το κάνουν, δηλαδή, ερήμην της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας.
Ο 1 στους 4 πέρασε εκεί που ήθελε
Μόλις ο ένας στους τέσσερις επιτυχόντες των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων κατάφερε να εισαχθεί στην σχολή της πρώτης του προτίμησης. Συνολικά, εισήχθησαν 55.999 υποψήφιοι Γενικού Λυκείου εκ των οποίων οι 13.500 πέτυχαν… κέντρο. Από την άλλη, 17.082 υποψήφιοι (30,5%) περιορίστηκαν σε μία σχολή εκτός των έξι πρώτων τους επιλογών. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Διενέργειας Πανελλαδικών Εξετάσεων του υπ. Παιδείας προκύπτουν τα ακόλουθα:
– Εκτός των 13.500 απόφοιτων λυκείου που εισήχθησαν στην σχολή της πρώτης τους επιλογής, ακόμη 8.972 εισήχθησαν στην δεύτερή επιλογή τους, 5.996 στην τρίτη, 4.331 στην τέταρτη, 3.442 στην πέμπτη και 2.673 στην έκτη σχολή επιλογής τους.
– Η σχολή που δηλώθηκε από τους περισσότερους υποψηφίους (7.671) είναι το Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης. Στον αντίποδα, η σχολή που δηλώθηκε από τους λιγότερους υποψηφίους (76) ήταν η Ιταλική Φιλολογία Αθηνών.
– Η μεγαλύτερη έκπληξη των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι η πτώση της ζήτησης στις νομικές σχολές. Οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης δεν μεταβλήθηκαν από το 2007, όμως η ζήτηση για σπουδές στις τρεις νομικές σχολές της χώρας μειώθηκε κατακόρυφα (-1.438 δηλώσεις για την σχολή της Θεσσαλονίκης και -1.403 δηλώσεις για την σχολή της Αθήνας).
– Συνολικά, 53 τμήματα είχαν μονοψήφιο αριθμό πρώτων προτιμήσεων. Πρόκειται κυρίως για τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ, που αποδεικνύουν ότι δεν έχουν απήχηση ούτε στις τοπικές κοινωνίες. Για τα ίδια τμήματα υπάρχει πτώση των συνολικών προτιμήσεων, σηματοδοτώντας την άρνηση των υποψηφίων από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να ξενιτευτούν για να σπουδάσουν κάτι που δεν επιθυμούν. Μεταξύ αυτών είναι οι «συνήθεις ύποπτοι», δηλαδή τα τμήματα φυτικής και ζωικής παραγωγής και τα υπόλοιπα με γεωτεχνικό αντικείμενο τα οποία «επιμένουν» να λειτουργούν αν και οι εισακτέοι τους κάθε χρόνο είναι ελάχιστοι. Το πρόβλημα οξύνεται για τα 53 αυτά τμήματα, αφού παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί φοιτητές να εγγράφονται μεν, αλλά να μην παρακολουθούν «καθόλου» μαθήματα. [www.kathimerini.gr]